Όχι στο σπίτι του!

paokpanionios

Ο Πανιώνιος ήταν αποφασισμένος να μείνει ζωντανός στον μικρό τελικό και το έδειξε εμφατικά στον ΠΑΟΚ νικώντας τον με 75-57 και μειώνοντας σε 2-1. Αποβλήθηκε με ντισκαλιφιέ ο Κούπερ, που διαπληκτίστηκε με φίλαθλο!

Ο Πανιώνιος δεν είχε άλλο περιθώριο και φρόντισε να παίξει τα... ρέστα του ευθύς εξ αρχής. Από το πρώτο λεπτό έδωσε έμφαση στην πιεστική άμυνα με αλλαγές στα σκριν, που αποσυντόνισε τον ΠΑΟΚ και έκανε δύσκολη την πρόσβασή του στη ρακέτα. Από την περιφέρεια οι φιλοξενούμενοι ήταν πολύ άστοχοι κι έτσι η επιθετική παραγωγικότητά τους έμεινε χαμηλά. Από την άλλη ο Μίλμπουρν είχε μεγάλα κέφια και σκόραρε κατά συρροήν, οδηγώντας τον Πανιώνιο σε υψηλές πτήσεις.

Στο 6' οι γηπεδούχοι πήραν για πρώτη φορά διψήφια διαφορά (14-4), την οποία διατήρησαν άνετα ως το τέλος της πρώτης περιόδου, αφού η καλή άμυνα και ο έλεγχος των ριμπάουντ τους εξασφάλιζε κάτι τέτοιο. Στο 12' ο ΠΑΟΚ με τρίποντο του Δέδα μείωσε 24-17 και από εκεί και μετά άρχισε η... καταιγίδα!

Η άμυνα του Πανιωνίου έκλεισε σαν μέγκενη γύρω από τον ΠΑΟΚ, που δεν μπορούσε να σκοράρει με τίποτα χάνοντας όλα τα σουτ που επιχειρούσε κυρίως από την περιφέρεια (τελείωσε το ημίχρονο με 5/14 δίποντα και 1/11 τρίποντα!). Στην επίθεση ο ΜακΚόλουμ, αλλά κυρίως ο Σίμτσακ, που έκανε θραύση στα επιθετικά ριμπάουντ, βοήθησαν τον Μίλμπουρν και η διαφορά άρχισε να παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Τελικώς 43'' πριν από τη λήξη του ημιχρόνου ο Πανιώνιος ολοκλήρωσε ένα απίθανο σερί 20-2, χάρη στο οποίο προηγήθηκε με 44-19, ενώ στο ημίχρονο το σκορ ήταν 44-21 με τους "κυανέρυθρους" να κυριαρχούν πλήρως.

Το ακόμα χειρότερο για τον ΠΑΟΚ, ωστόσο, ήταν ότι έχασε τον Ντι Τζέι Κούπερ! Κατευθυνόμενος προς τα αποδυτήρια για την ανάπαυλα ο Αμερικανός γκαρντ κινήθηκε απειλητικά προς κάποιο φίλαθλο του Πανιωνίου, ο οποίος προφανώς κάτι του είπε. Το επεισόδιο δεν έλαβε διαστάσεις, αλλά οι διαιτητές απέβαλαν με ντισκαλιφιέ τον Κούπερ, που δεν αγωνίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο. Σύμφωνα με πληροφορίες, φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε και ανάμεσα στον πρόεδρο του Πανιωνίου Ηλία Λιανό και τον μάνατζερ του ΠΑΟΚ, Τέλη Ζουρνατζίδη.

Η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου, η απώλεια του Κούπερ και τα νεύρα στην ανάπαυλα αποσυντόνισαν πλήρως τον ΠΑΟΚ, που έριξε λευκή πετσέτα. Ο Σούλης Μαρκόπουλος ανέσυρε παίκτες απο το βάθος του πάγκου (Λιάπης, Βουτσίτσεβιτς) κι έτσι ο Πανιώνιος, που έτσι κι αλλιώς κυριαρχούσε, συνέχισε τον περίπατό του. Ο ΜακΚόλουμ ανέβασε στροφές και μαζί με τον Μίλμπουρν συνέχισε το... πάρτι, που κάποια στιγμή έφερε τη διαφορά στους 32 πόντους (61-29) με τρίποντο του Ντούβνιακ (25'). Από εκεί και πέρα το μόνο που είχε σημασία ήταν να περάσει η ώρα, να λήξει το παιχνίδι και να ανανεωθεί το ραντεβού για την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Στην τελευταία περίοδο, πάντως, ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να διασώσει την αξιοπρέπειά του και τα κατάφερε, εκμεταλλευόμενος και τη χαλάρωση των παικτών του Πανιωνίου. Στο 37' μείωσε 70-54 και το τελικό 75-57 της ήττας του ήταν, με βάση την εικόνα του αγώνα ως το 30', τιμητικό.

Τα δεκάλεπτα: 22-12, 44-21, 64-40, 75-57.

Πανιώνιος: ΜακΚόλουμ 19, Σταμάτης, Ντούβνιακ 5(1), Κάτρτερ 3(1), Μίλμπουρν 20(1), Αθανασούλας 4, Μπατής 3(1), Σπυρόπουλος, Λάνγκφορντ 4, Μισέλ 7, Σίμτσακ 9, Σαλούστρος 1.

ΠΑΟΚ: Πέιν 7, Κούπερ, Χαραλαμπίδης 7, Τσόχλας 6, Βουτσίτσεβιτς 8(1), Τσαϊρέλης 7, Δέδας 6(2), Μαργαρίτης 5, Καλλές 4, Μπόγρης 6, Κασελάκης 1, Λιάπης.