Αυτή την κούπα ποιος θα την πάρει;

koupa

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ανοίγουν την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ (22.00-ΝΕΡΙΤ) τη σειρά των τελικών των πλέι οφ, που θα κλείσει με την ανάδειξη του πρωταθλητή. Διαβάστε τι δηλώνουν οι πρωταγωνιστές των δύο μονομάχων.

Στη συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσε ο ΕΣΑΚΕ σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο το απόγευμα της Τετάρτης, παρόντες ήταν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης από την πλευρά του γηπεδούχου Παναθηναϊκού, που έχει και το πλεονέκτημα έδρας, και ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τον Βασίλη Σπανούλη από την πλευρά του Ολυμπιακού.

"Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε"

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης σημείωσε στην αρχική τοποθέτησή του: "Δεν είναι η πρώτη φορά που καθομαι εδώ σ' αυτό το πάνελ. Είναι όμως η πρώτη σαν προπονητής. Νιώθω τον εαυτό μου τυχερό που έχω δει τα πράγματα από τρία πόστα. Όταν δεν μπορείς να κάνεις κάτι επί της ουσίας, δεν έχει τόση γλύκα, όσο όταν ήμουν παίκτης και πλέον προπονητής. Στόχος μας είναι το πρωτάθλημα. Ελπίζουμε να δουμε την ίδια ευρωπαϊκή κατάσταση, οδηγός μας είναι αυτά τα παιχνίδια".

Αναφορικά με αυτή την τελευταία παρατήσηση και την ατμόσφαιρα που θα υπάρχει στους τελικούς πρόσθεσε: "Δεν είναι δική μου δουλειά το πειθαρχικό. Θα ήταν καλό να δείξουμε και στην εξέδρα ένα όμορφο θέαμα". Αρνήθηκε ότι παίκτες και προπονητές έχουν ευθύνη για όσα συμβαίνουν: "Είναι σαν να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Ή θα πρέπει να το αποδεχτούμε ή θα πρέπει να κάνουμε κάτι τόσο δραστικό για να το απομακρύνουμε. Όταν ακόμα ήμασταν στον ΠΣΑΚ, τα ίδια συζητούσαμε, μόνο το έτος άλλαζε. Να πω ότι το πάθος μας χαρακτηρίζει ως λαό. Δεν είναι κάτι όμως που συναντάμε πρώτη φορα. Το έχω ξαναζήσει αυτό στο παρελθόν".

Και υποστήριξε ότι η εκρηκτική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που καλλιεργείται με διάφορους τρόπους πριν απο τα ντέρμπι, δεν επηρεάζει την ομάδα: "Δεν έχω μπει στη διαδικασία ούτε ανάλυσης των δηλώσεων και της κόντρας, ούτε κάποιου άλλου θέματος. Είναι έξω από εμάς. Με το πρόγραμμα βεβαρημένο,δεν μένει χρόνος για άλλα πράγματα. Είναι άγνωστα για μένα όσα γίνονται".

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι των τελικών ο προπονητής του Παναθηναϊκού έδειξε να γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει: "Γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε. Εγώ ως προπονητής της ομάδας θα είμαι για πρώτη φορά στο τιμόνι της ομάδας και θα παλέψουμε για το πρωτάθλημα. Δίνεις τα πάντα για να έρθει αυτό για το οποίο προσπαθείς. Όπως είπαν και ο κόουτς Μπαρτζώκας και ο Βασίλης, κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με τους τίτλους". 

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης από τη δική του πλευρά τόνισε: "Εύχομαι να γίνουν καλά παιχνίδια, χωρίς επεισόδια και ο κόσμος να έρθει στο γήπεδο και να ευχαριστηθεί. Το πλεονέκτημα της έδρας είναι ένα συν, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Πρέπει να το αποδείξουμε στο παρκέ ότι είμαστε καλύτεροι από τον Ολυμπιακό. Θεωρώ ότι υπάρχει θέληση και πάθος από τις δύο ομάδες, εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τα πάντα για να πάρουμε έναν ακόμα τίτλο".

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού δεν είχε καμία αμφιβολία για το κίνητρο το δικό του και των συμπαικτών του: "Θεωρώ ότι όταν είναι στόχος το τρόπαιο, υπάρχει μεγάλο κίνητρο. Δεν πήγαμε στο φάιναλ φορ, μάλλον είχαμε κακομάθει, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Το κίνητρο είναι υψηλό και θεωρώ ότι θα δούμε μεγάλα παιχνίδια" 

"Δεν είναι εύκολο να κερδίσεις στο ΟΑΚΑ"

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην αρχική του τοποθέτηση είπε: "Επιθυμία όλων ήταν να είχαν προκριθεί οι δύο ομάδες στο Final-4, αλλά από τη στιγμή που δεν συνέβη οι δύο ομάδες εξάντλησαν τις πιθανότητες τους να πάρουν το πρωτάθλημα. Πέρσι και πρόπερσι δεν ήταν ίδια τα δεδομένα. Φέτος ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Το πλεονέκτημα της έδρας είναι πολύ σημαντικό πάντα. Η προετοιμασία μας είναι σε καλό επίπεδο. Το να κερδίσεις στο ΟΑΚΑ δεν είναι εύκολο. Αντίθετα είναι δύσκολο σε συνδυασμό με την ποιότητα του Παναθηναϊκού. Οι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες και αυτοί θα πάρουν τις αποφάσεις μέσα στο παρκε".

Σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα των τελικών ο προπονητής του Ολυμπιακού προσπάθησε να φανεί ρεαλιστής: "Οι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες μόνο. Ρεαλιστικά μιλώντας πάντως, στα ντέρμπι η ατμόσφαιρα είναι χειρότερη σε όλα τα γήπεδα της Ευρώπης. Παντού όμως είναι καλύτερα από εδώ. Μερικές φορές λέμε δεν έγινε τίποτα, γιατί φάγαμε μόνο 2-3 μπουκάλια στο κεφάλι. Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με αυτή την ιδέα. Οι παλαιότεροι στον Ολυμπιακό μου λένε ότι πλέον είναι καλά τα πράγματα. Πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές μόνο οι παίκτες".

Και αυτός συμφώνησε ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν επηρεάζει την ομάδα, ενώ αρνήθηκε επίσης ότι παίκτες και προπονητές έχουν ευθύνη για την ένταση: "Η δική μου δουλειά είναι να μιλάμε για μπάσκετ στο παρκέ. Είναι κι ο Βασίλης και μπορεί να το βεβαιώσει. Προσπαθούμε να αφήσουμε τους παίκτες ανεπηρέαστους από όσα γίνονται έξω από το παρκέ. Είμαστε Έλληνες οι προπονητές και όσο μέρος του προβλήματος είμαστε εμείς, άλλο τόσο είστε κι εσείς υπεύθυνοι, οι δημοσιογράφοι. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι να αναλάβουν τελικά τις ευθύνες τους".

Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι ο προπονητής του Ολυμπιακού υποστήριξε: "Ο Ολυμπιακός είχε μία πολύ δύσκολη χρονιά. Οι προσδοκίες ήταν να κατακτήσει την Ευρωλίγκα για 3η συνεχόμενη σεζόν. Παίξαμε ημιτελικό Κυπέλλου εκτός έδρας και από το πρωτάθλημα χάσαμε από την αρχή σχεδόν το πλεονέκτημα της έδρας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε μία προσπάθεια. Το προφίλ που παίζουμε είναι δεδομένο. Ο Ολυμπιακός είχε sold out σε κάθε παιχνίδι στο TOP-16. Φυσικά κι αν η χρονιά τελειώσει χωρίς τίτλους θα είμαστε πολύ στεναχωρημένοι. Κάτι που απευχόμαστε φυσικά. Θέλουμε στο τέλος να είμαστε ευχαριστημένοι με όσα θα έχουμε κάνει".

Και πρόσθεσε: "Δείτε τι κρίση αγωνιστική έχει η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η ΤΣΣΚΑ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε μία αντικειμενική ανάλυση των ομάδων. Κάποιες ομάδες που έκαναν μεγάλες νίκες και διαχειρίστηκαν τόσες πολλές κρίσεις, πλέον οι προπονητές τους είναι υπ'ατμόν και οι παίκτες θεωρούνται λούζερ. Καταλαβαίνουμε ότι πάντα θα κρινόμαστε με τη δουλειά που κάνουμε, αλλά παίζουν πολλά ρόλο. Στον αθλητισμό είναι και οι ήττες, πρέπει να το καταλάβουμε όλοι".

Ο Βασίλης Σπανούλης από τη δική του πλευρά δήλωσε: "Να ευχηθούμε να γίνουν καλά παιχνίδια, χωρίς ακρότητες. Η καλύτερη ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα. Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα, εγώ προσωπικά θα κάνω ό,τι μου ζητήσει ο κόουτς για να βοηθήσω την ομάδα μου. Καλούμαι να αντιμετωπίσω και να βρω λύσεις, βρίσκοντας τους ελεύθερους συμπαίκτες μου, αν έρθουν πάνω μου 2 και 3 αντίπαλοι. Να βρεθούν ανοιχτοί χώροι για τους συμπαίκτες μου θα είναι το ζητούμενο στο παρκέ. Στόχος είναι να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα". 

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού μίλησε για την αποτυχία του Ολυμπιακού να βρεθεί στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, αλλά δεν τη συνέδεσε με την προσπάθεια που θα γίνει στους τελικούς της Α1: "Δεν μπορείς να πηγαίνεις πάντα στο φάιναλ φορ. Παίζουν ρόλο και οι εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι τραυματισμοί. Το γεγονός ότι έχουμε δύο μεγάλες ομάδες που έπαιξαν σε τόσα συνεχόμενα φάιναλ φορ, μόνο περήφανους μπορεί να μας κάνει. Θα κάνουμε τα πάντα για να κατακτήσουμε τον τίτλο. Δεν έχει υπογράψει κανείς συμβόλαιο με τις επιτυχίες, οπότε πρέπει να μπαίνεις στο γήπεδο και να δίνεις τα πάντα για τους τίτλους. Έτσι είναι το μπάσκετ".

Όσον αφορά την ατμόσφαιρα των τελικών ο Σπανούλης ήταν αφοπλιστικός: "Τι να λέμε; Ας τα λύσουν οι αρμόδιοι τα προβλήματα. Εμείς τι να πούμε; Είμαστε πρωταγωνιστές μόνο μέσα στο γήπεδο. Στις ομάδες είμαστε για να παίξουμε μπάσκετ και τίποτα άλλο. Δεν μπορούμε μία ώρα να μιλάμε για τη βία μόνο".