Δια πυρός και σιδήρου στα ημιτελικά

paok kifisia

Ο ΠΑΟΚ άντεξε στην αντεπίθεση της Ν. Κηφισιάς στο δεύτερο ημίχρονο και προκρίθηκε στα ημιτελικά νικώντας με 79-75. Αρνητικοί πρωταγωνιστές για τους γηπεδούχους οι Βασίλιεβιτς, Παπαθεοδώρου, που "κρέμασαν" την ομάδα τους με τα νεύρα τους στο τέλος.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στον αγώνα με σκοπό να κόψει το... βήχα της Ν. Κηφισιάς και στο πρώτο ημίχρονο τα κατάφερε απόλυτα. Έπαιξε πολύ καλή άμυνα, εκμεταλλεύτηκε τη νευρικότητα των γηπεδούχων, έλεγξε τα ριμπάουντ και δεν δίστασε να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο προκειμένου να πάρει εύκολους πόντους. Ο Κούπερ, μολονότι άποντος, ήταν ο ενορχηστρωτής αυτών των αιφνιδιασμών, χάρη στους οποίους ο ΠΑΟΚ κατάφερε μετά το πρώτο πεντάλεπτο να πάρει μια καλή διαφορά. Στο 6' το σκορ ήταν 19-11 υπέρ του, ενώ στο 12' η διαφορά άγγιξε για πρώτη φορά τους 10 πόντους (27-17).

Στη δεύτερη περίοδο ο ΠΑΟΚ έκοψε λίγο ρυθμό, όμως η άμυνά του συνέχισε να είναι καλή, ενώ εξακολουθούσε να ελέγχει τα ριμπάουντ. Η Ν. Κηφισιά, με εξαίρεση κάποια ξεσπάσματα του Τσαλδάρη, δεν είχε λύσεις στην επίθεση, όπου ήταν ιδιαίτερα άστοχη (10/38 σουτ στο πρώτο ημίχρονο), ως εκ τούτου όχι μόνο δεν μπορούσε να γυρίσει το παιχνίδι, αλλά ούτε να μαζέψει κάπως την εις βάρος της διαφορά. Ο ΠΑΟΚ με τον Τσαϊρέλη να βοηθά στην επίθεση και χάρη στα σουτ του Δέδα, προηγήθηκε με 35-20 στο 16' και 41-24 στο 19' κυριαρχώντας πλήρως. Το μόνο που κατάφερε η Ν. Κηφισιά, πιέζοντας σε όλο το γήπεδο στο τέλος του ημιχρόνου ήταν να μειώσει στους 11 πόντους (42-31) με τρίποντο του Βασίλιεβιτς.

Η τρίτη περίοδος άρχισε με τον ΠΑΟΚ να εξακολουθεί να ελέγχει τον αγώνα, ήταν όμως φανερό πως δυσκολευόταν περισσότερο στην επίθεση, αφού και η άμυνα της Ν. Κηφισιάς έμοιαζε πιο αποτελεσματική. Τσαϊρέλης, κατά κύριο λόγο, και Χαραλαμπίδης ήταν οι επιθετικές αιχμές του "δικεφάλου", πέραν τούτων όμως δεν υπήρχε άλλος που να βάζει αξιόπιστα την μπάλα στο καλάθι, ενώ και οι επιθέσεις γίνονταν πια σε πιο αργό τέμπο. Αντίθετα οι γηπεδούχοι βρήκαν στο πρόσωπο του Κομποδιέτα μια επιθετική επιλογή-έκπληξη, που έδωσε λύσεις σε αρκετά αδιέξοδα και βοήθησε την ομάδα να ανακάμψει. Με τους Κακιούζη και Λιακόπουλο να βοηθούν επίσης η Ν. Κηφισιά "ροκάνισε" σιγά σιγά τη διαφορά και μείωσε 57-54 στο 29' πριν ο Τσόχλας κάνει με τρίποντο το 60-54.

Παρ' όλα αυτά το παιχνίδι είχε γυρίσει. Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ο Λιακόπουλος έκανε το 60-58 και... εγένετο ντέρμπι. Η Ν. Κηφισιά πίεζε πλέον αφόρητα, ωστόσο ο ΠΑΟΚ αντιστεκόταν και κατάφερνε να διατηρεί αυτό το ισχνό, πλην όμως πολύτιμο, προβάδισμα. Έτσι κύλησε το παιχνίδι μέχρι το 38' όταν ο Ψαθάς με τρίποντο έκανε το 68-69. Στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ χάραμισε την επίθεση και μετά, 1',29'' πριν απο τη λήξη, έγινε η φάση που σημάδεψε τον αγώνα.

Ο Βασίλιεβιτς προσπάθησε να κάνει σκριν για να βγει ελεύθερος να σουτάρει για τρίποντο ο Τσαλδάρης, όμως έκανε ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ φάουλ πάνω στον Μαργαρίτη. Η παράβαση ήταν ξεκάθαρη και είναι απορίας άξιον το ότι τόσο ο Βόσνιος όσο και ο κόουτς των γηπεδούχων, Ηλίας Παπαθεοδώρου, βγήκαν από τα ρούχα τους. Οι διαμαρτυρίες τους ήταν τόσο έντονες (ο Βασίλιεβιτς μάλιστα ξέφυγε εντελώς από τα όρια, ώστε χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να τον μαζέψουν...), που ανάγκασαν τους διαιτητές να τους αποβάλουν με ντισκαλιφιέ, χρεώνοντας με τις ανάλογες τεχνικές ποινές την Κηφισιά. Ο Χαραλαμπίδης δεν ήταν απόλυτα εύστοχος, ωστόσο εκτέλεσε αρκετές βολές, ώστε ο ΠΑΟΚ να ξεφύγει σε αυτό το κομβικό σημείο με διαφορά 7 πόντων (75-68).

Ουσιαστικά ο αγώνας κρίθηκε σε αυτό το σημείο. Η Ν. Κηφισιά προσπάθησε με απόγνωση, με τον... λυσσασμένο Κακιούζη και κάποια απονενοημένα σουτ να επιστρέψει, όμως ήταν μακριά. Οι Μαργαρίτης και Χαραλαμπίδης έβαλαν όσες βολές χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ για να κερδίσει τελικά με 79-75 και να προκριθεί κι αυτός με sweep στα ημιτελικά, όπου τον περιμένει ο Παναθηναϊκός.

Τα δεκάλεπτα: 17-23, 31-42, 56-60, 75-79.

Ν. Κηφισιά: Βασίλιεβιτς 8(2), Λιακόπουλος 13(1), Ρις 2, Κομποδιέτας 9, Ψαθάς 5(1), Πίτερσον 4, Γουντς 3, Τσαλδάρης 14(2), Αντεγκμπόγε 2, Κακιούζης 8, Μπάρλος 7(1).

ΠΑΟΚ: Πέιν 8, Κούπερ 4, Χαραλαμπίδης 23(2), Τσόχλας 5(1), Τσαϊρέλης 17, Δέδας 8(2), Μαργαρίτης 2, Μπόγρης 4, Κασελάκης 8, Λιάπης.