Προθέρμανση για... τελικούς "αιωνίων"!

diamspan

Το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην Α1 αρχίζει την Τρίτη. Τα πλέι οφ κάνουν πρεμιέρα με τους πρώτους αγώνες της α' φάσης, ώστε σταδιακά να οδηγηθούμε στον τελικό... ΠΑΟ-Ολυμπιακού! Ή μήπως γίνει έκπληξη;

Δεν προβλέπεται πάντως. Η έκπληξη. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι πολύ καλύτεροι από όλες τις υπόλοιπες ομάδες και εκτός κι αν ο ήλιος ανατείλει από τη... δύση, θα αναμετρηθούν στον τελικό. Μέχρι τότε πάντως θα γίνουν οι άλλες δύο φάσεις, ενώ και οι άλλες ομάδες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διεκδικήσουν στον μικρό τελικό την τρίτη θέση, που δίνει τον άτυπο τίτλο του... πρωταθλητή των 12!

Ολυμπιακός-Άρης (ΣΕΦ, 16.05-ΝΕΡΙΤ)

Χρονικά ο πρώτος αγώνας των φετινών πλέι οφ είναι αυτός που θα γίνει στο ΣΕΦ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Άρη. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν θα έχουν στη σύνθεσή τους τον τραυματία Γκιόργκι Σερμαντίνι (κάκωση στο αριστερό γόνατο), ο Άρης θα παίξει με πλήρη σύνθεση, αλλά έτσι κι αλλιώς η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων είναι τεράστια. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα από εύκολη νίκη του Ολυμπιακού θα είναι έκπληξη.

«Εμείς αρχίζουμε τα πλέι οφ έχοντας τελειώσει την κανονική διάρκεια που στο δεύτερο γύρο δεν είχε μεγάλη βαθμολογική σημασία για μας. Αντιμετωπίζουμε τα παιχνίδια των πλέι οφ με διαφορετική οπτική και πάνω απ’ όλα σεβασμό για όλες τις ομάδες που έχουν φτάσει ως εδώ. Ο Άρης είναι απαλλαγμένος από το άγχος και θα έχει μεγάλο κίνητρο να κάνει καλά παιχνίδια εναντίον μας. Γι’ αυτό το λόγο και θα πρέπει να δείξουμε ακόμα μεγαλύτερη ετοιμότητα», λέει ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

«Έχουμε μπροστά μας τα πλέι οφ, διαδικασία διαφορετική από την κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος. Θα αντιμετωπίσουμε μία ομάδα, η οποία έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ στην Ευρωλίγκα. Δικός μας στόχος είναι να παίξουμε καλά, με μυαλό, υπομονή και ομαδικότητα. Μετά από την ήττα στη Ρόδο, πρέπει να ανεβάσουμε την ψυχολογία και την ενέργειά μας. Είχαμε κάποια μικροπροβλήματα τραυματισμών, των Μούρτου, Πελεκάνου, Βεζένκοβ και Σαρικόπουλου, μετά από το παιχνίδι με τον Κολοσσό. Θέλουμε μεγάλη προσπάθεια, γιατί θα παίξουμε απέναντι σε ένα δυνατό αντίπαλο και αν παίξουμε με μυαλό, θα δούμε καλό μπάσκετ», λέει κι ο Μίλαν Μίνιτς.

Διαιτητές θα είναι οι Πηλοΐδης, Γκούμας, Μητσόπουλος.

Πανιώνιος-ΚΑΟΔ (Ν. Σμύρνη, 18.00-Novasports 3)

Ο Πανιώνιος θέλει να επιβεβαιώσει ότι είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα μετά τους "αιώνιους", όμως στα πλέι οφ πρέπει να αντιμετωπίσει μια ομάδα που έχει κλέψει φέτος την παράσταση, δεν είναι από αυτές που παραδίδονται εύκολα κι έχει έναν προπονητή που ξέρει καλά τη Νέα Σμύρνη, καθώς έχει περάσει από τους "κυανέρυθρους" τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Τον ΚΑΟΔ του Νέναντ Μάρκοβιτς. Ο Πανιώνιος πάντως παραμένει το φαβορί.

«Το πρώτο ματς των πλέι οφ είναι πάντα πολύ σημαντικό. Θέλουμε να εμφανιστούμε πολύ συγκεντρωμένοι από την αρχή του αγώνα και να φτάσουμε σε υψηλά στάνταρ απόδοσης. Αντιμετωπίζουμε μια πολύ ταλαντούχα ομάδα, που μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Γι’ αυτό πρέπει να παίξουμε με ενέργεια και προσήλωση στο πλάνο μας», λέει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

«Το ξεκίνημα των play off μας φέρνει μπροστά σε μια πρόκληση όπως είναι η ομάδα του Πανιωνίου. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι απέναντι σε μια πλήρη ομάδα, με σαφείς προσανατολισμούς σε άμυνα και επίθεση. Επιβάλλεται να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι και πνευματικά δυνατοί για να ανταπεξέλθουμε στην δεδομένη πίεση του Πανιωνίου, ώστε να μπορέσουμε να του βάλουμε προβληματισμούς κατά τη διάρκεια του αγώνα. Θέλουμε να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί και να δικαιολογήσουμε την παρουσία μας στα play off παίζοντας στα όρια μας», λέει κι ο Νέναντ Μάρκοβιτς.

Διαιτητές είναι οι Καρακατσούνης, Καλδίρης, Διαμαντής.

Παναθηναϊκός-Απόλλων Π. (ΟΑΚΑ, 19.15-ΝΕΡΙΤ)

Παναθηναϊκός και Απόλλων τα είπαν πολύ πρόσφατα, μόλις το περασμένο Σάββατο στην Πάτρα, για την τελευταίας αγωνιστική της κανονικής περιόοδυ. Εκείνο το παιχνίδι ήταν αδιάφορο, σε αυτό η νίκη μετράει, αλλά έτσι κι αλλιώς ο Παναθηναϊκός είναι πολύ καλύτερος και στο τέλος θα είναι αυτός που, όπως όλα δείχνουν, θα νικήσει. Οι "πράσινοι" θα είναι πλήρεις, από τον Απόλλωνα θα λείπει ο Αργυρόπουλος.

«Όπως είπαμε και μετά τον αγώνα με τον οποίο έκλεισε η κανονική περίοδος στην Πάτρα, είναι πάντα ιδιαίτερο να αντιμετωπίζεις συνεχόμενες φορές την ίδια ομάδα. Ο Απόλλωνας έδειξε, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, ότι είναι μια ομάδα η οποία μπορεί να απειλήσει και να αποδώσει καλό μπάσκετ. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι από το πρώτο λεπτό, θα πρέπει να παίξουμε σε υψηλό επίπεδο και τα 40 λεπτά της αναμέτρησης, για να πάρουμε την 1η μας νίκη στα play offs», λέει ο Φραγκίσκος Αλβέρτης.

«Έχουμε άλλο ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό μέσα σε λίγες μέρες. Εμείς θα προσπαθήσουμε και σε αυτό το παιχνίδι να είμαστε ανταγωνιστικοί. Πρέπει να μείνουμε σοβαροί, να πάρουμε τα αμυντικά ριμπάουντ και να παίξουμε καλύτερη άμυνα από αυτή που παίξαμε στον πρόσφατο αγώνα της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος», λέει κι ο Νίκος Βετούλας.

Διαιτητές είναι οι Παπαπέτρου, Ταβουλαρέας, Πουρσανίδης Κ.

ΠΑΟΚ-Ν. Κηφισιά (Πυλαία, 20.00-Novasports 2)

Θεωρητικά είναι το πιο αμφίρροπο ζευγάρι της πρώτης φάσης, αφού η Ν. Κηφισιά, αν και νεοφώτιστη, ήταν η ευχάριστη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος, ενώ έχει και δύο νέους παίκτες στη σύνθεσή της. Τους Αμερικανούς Μπράντον Στίβενσον και Ρέι Ρις, που αντικατέστησαν τους Γκάρετ και Κρόκερ αντίστοιχα. Ο ΠΑΟΚ πάντως έχει αποδείξει φέτος ότι είναι σκληρός και συνεπής, ειδικά μέσα στην έδρα του, κι από τη στιγμή που είναι πλήρης έχει και τον πρώτο λόγο.

«Ξεκινάμε τα πλέι οφ με μία σειρά πολύ σημαντικών, όσο και δύσκολων αγώνων. Ξέρουμε ότι η Κηφισιά έχει έμπειρους παίκτες και πολύ καλό ρόστερ, κάτι που το έδειξε σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και στα 40 λεπτά του αγώνα για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά που πρέπει και όσα έχουμε σχεδιάσει, αλλά και για να αντιδράσουμε σωστά στη διάρκεια του αγώνα και σε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε και συγκέντρωση στο παιχνίδι μας, αλλά και να μπορέσουμε σαν ομάδα να βγάλουμε ενέργεια από το πρώτο λεπτό του αγώνα. Θέλουμε τον κόσμο κοντά μας σε αυτή την προσπάθεια. Νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για όλους. Το παιχνίδι είναι πολύ δυνατό, πολύ σημαντικό και δύσκολο και σε αυτή την προσπάθεια που θα κάνουμε, θέλουμε και περιμένουμε την συμμετοχή και την βοήθεια του κόσμου», λέει ο Σούλης Μαρκόπουλος.

«Έχουμε μια σειρά παιχνιδιών απέναντι στον ΠΑΟΚ, μια πολύ καλή και δυνατή ομάδα. Εμείς έχοντας αναπροσαρμόσει τους αρχικούς μας στόχους θέλουμε να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας σε μια σειρά συνεχόμενων παιχνιδιών απέναντι σε μια ομάδα εξαιρετική που έχει το πλεονέκτημα της έδρας και γνωρίζει και τη διαδικασία των πλέι οφς. Από την πλευρά μας έχοντας ξεπεράσει τους βασικούς μας στόχους, έχουμε ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες και θα προσπαθήσουμε για ακόμα μια φορά να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων», λέει κι ο Ηλίας Παπαθεοδώρου.

Διαιτητές είναι οι Σχινάς, Γκόντας, Ψαριανός.