Τρίτος και καλύτερος!

mccollum

Ο Πανιώνιος έκαμψε στην παράταση την αντίσταση του... Χαραλαμπίδη, σε ένα παιχνίδι-διαφήμιση του μπάσκετ,και με τη νίκη του (95-92) επί του ΠΑΟΚ αγκάλιασε την τρίτη θέση στην κανονική περίοδο.

Οι δύο προπονητές είχαν τονίσει πριν από το παιχνίδι τη σημασία της άμυνας, ωστόσο στο πρώτο ημίχρονο οι επιθέσεις ήταν αυτές που έπαιξαν τον πιο σημαντικό ρόλο, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να προσφέρουν πολύ όμορφο θέαμα. Ο Πανιώνιος ξεκίνησε πιο δυνατά, βρήκε στο πρόσωπο του Σαλούστρου μια πολύ αξιόπιστη επιθετική λύση, ενώ κάθε φορά που κέρδιζε την μπάλα στην άμυνα επιχειρούσε να τρέξει, κάτι που του απέφερε ορισμένους εύκολους πόντους. Πήρε έτσι ένα μικρό προβάδισμα στο 3' (10-5), το οποίο στο 7' μεγάλωσε λίγο (20-12), παρ' όλα αυτά ο ΠΑΟΚ έβρισκε τρόπο να αντιδρά. Κυρίως με επιθέσεις μέσα στο καλάθι είτε με τον Τσαϊρέλη είτε με διεισδύσεις των κοντών.

Ο Πανιώνιος πάντως ήταν πολύ εύστοχος έξω από τη γραμμή του τριπόντου κι αυτό του επέτρεψε να σκοράρει 30 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και να προηγηθεί με 30-23. Στη δεύτερη περίοδο ξεκίνησε πολύ δυναμικά, καθώς ο ΜακΚόλουμ είχε έρθει ορεξάτος από τον πάγκο και καθώς και οι Μίλμπουρν, Κάρτερ έβαλαν το χεράκι τους, κατάφερε να πάρει προβάδισμα 13 πόντων στο 13' (38-25).

Κάπου εκεί, όμως, πήρε φόρα ο Πέιν. Ο Αμερικανός που ξέρει πολύ καλά το γήπεδο, διότι πέρυσι έπαιζε στον Πανιώνιο, ήταν αυτός που πήρε την κατάσταση στα χέρια του για τον ΠΑΟΚ και με συνεχόμενες εύστοχες προσπάθειες συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η διαφορά να μειωθεί. Βοήθησαν βέβαια και κάποιες καλές άμυνες που έβγαλε ο "δικέφαλος", κυρίως στην περιφέρεια αποτρέποντας τα ελεύθερα τρίποντα, που ήταν η μεγάλη πληγή του τα προηγούμενα λεπτά. Με μπροστάρη τον Πέιν, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ μείωσε 44-40 στο 19', ενώ ο Χαραλαμπίδης με τρίποντο στην εκπνοή έκανε το 47-43, αφού προηγουμένως ο Μίλμπουρν με επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι είχε κάνει το 47-40.

Ο Πανιώνιος συνέχισε να ελέγχει το παιχνίδι στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, παρότι είχε χάσει την ευστοχία του από την περιφέρεια. Με τον Σίμτσακ όμως βρήκε κάποιες λύσεις μέσα στη ρακέτα του ΠΑΟΚ, ενώ και με κάποιες καλές άμυνες, που αναχαίτισαν κάπως την ορμή του Πέιν, πήρε ξανά μια διαφορά 10 πόντων (55-45) στο 23', την οποία διατήρησε περίπου σε αυτά τα επίπεδα ως το 27'. Ένα ξέσπασμα του Χαραλαμπίδη με 4 πόντους και ορισμένες καλές άμυνες βοήθησαν τον ΠΑΟΚ όχι απλώς να μειώσει, αλλά με δύο κλεψίματα στο τέλος από τον Κούπερ, που παρά το κυνηγητό του Κάρτερ οργάνωνε και πάλι άριστα, ενώ έδωσε και βοήθειες στο σκοράρισμα, κατάφερε να ισοφαρίσει 63-63.

Για περίπου έξι λεπτά στην τελευταία περίοδο οι δύο ομάδες βρίσκονταν κοντά στο σκορ μέχρι που ο ΜακΚόλουμ με προσωπικές του ενέργειες έβαλε μπροστά με 78-70 τον Πανιώνιο, που παράλληλα βρήκε λύσεις και από την άμυνά του. Όμως ο Αμερικανός στη συνέχεια το παράκανε και με κάποιες άστοχες ενέργειές του έδωσε τη δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να επιστρέψει.

Ρόλο βέβαια έπαιξε και το "καυτό" χέρι του Χαραλαμπίδη, ο οποίος με δύο μεγάλα τρίποντα (στο δεύτερο όμως μάλλον πατούσε τη γραμμή) μείωσε 80-78 στο 39'. Από εκεί και πέρα έγινε... χαμός.

Ο εκ των κορυφαίων του ΠΑΟΚ, Πέιν, έχασε δύο βολές και ο ΜακΚόλουμ στη συνέχεια έκανε το 82-78 δίνοντας μεγάλη ανάσα στον Πανιώνιο. Ο Χαραλαμπίδης κέρδισε φάουλ (που μάλλον δεν ήταν) σε προσπάθεια για τρίποντο, αλλά ευστόχησε σε δύο από τις τρεις βολές κάνοντας το 82-80, ενώ αμέσως μετά ο ΜακΚόλουμ έβαλε μόνο μία βολή από φάουλ που κέρδισε κάνοντας το 83-80. Με 26'' να απομένουν και μετά από τάιμ άουτ ο ΠΑΟΚ έπαιξε ένα πολύ έξυπνο σύστημα, για να αποφύγει το σκόπιμο φάουλ του Πανιωνίου, και ο Χαραλαμπίδης από τη γωνία με νέο μεγάλο τρίποντο ισοφάρισε 83-83! Την τελευταία επίθεση του Πανιωνίου ανέλαβε ο ΜακΚόλουμ, που όμως τα έκανε θάλασσα κι έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Στην παράταση ο Χαραλαμπίδης μάλλον έμεινε από δυνάμεις, έτσι ο ΠΑΟΚ ξέμεινε από λύσεις στην επίθεση. Κάτι που επέτρεψε στον Πανιώνιο να πάρει μια διαφορά 6 πόντων (92-86) ένα λεπτό πριν από τη λήξη χάρη σε ένα μεγάλο τρίποντο του Ντούβνιακ, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε παίξει κανένα ρόλο στο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να επιστρέψει με μεγάλα σουτ από τους Δέδα και Κούπερ, όμως δεν υπήρχε άλλος χρόνος, χώρια που ο Μίλμπουρν ήταν εύστοχος σε δύο καθοριστικές βολές στο τέλος (αλλά προγουμένως είχε κάνει φάουλ στον Πέιν, που δεν δόθηκε). Ο Πανιώνιος νίκησε με 95-92 και θέλει μία νίκη ακόμα για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την τρίτη θέση στην κανονική περίοδο.

Τα δεκάλεπτα: 30-23, 47-43, 63-63, 83-83, 95-92.

Πανιώνιος: ΜακΚόλουμ 20(3), Ντούβνιακ 4, Κάρτερ 10, Μίλμπουρν 9(1), Αθανασούλας 6(1), Μπατής 13(2), Σκορδίλης, Λάνγκφορντ 8, Μισέλ, Σίμτσακ 12, Σαλούστρος 13(2).

ΠΑΟΚ: Πέιν 24(2), Κούπερ 16(2), Χαραλαμπίδης 26(6), Τσόχλας, Βουσίτσεβιτς, Τσαϊρέλης 12, Δέδας 6, Μαργαρίτης 1, Καλλές, Μπόγρης 5, Κασελάκης 2.