Κόκκινο... φεγγάρι!

moon ilisiakos

Ο Τζαμάριο Μουν ήταν στην πρεμιέρα του ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει ο κακός Ολυμπιακός στο ΣΕΦ, όπου... έφτυσε αίμα για να νικήσει (83-73) τον ελλιπέστατο, πλην μαχητικότατο Ηλυσιακό του γερόλυκου Νίκου Χατζή.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας άφησε εκτός 12άδας τους Λοτζέσκι, Ντάνστον και Πέτγουεϊ και ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ νωθρά το παιχνίδι. Δίχως φρεσκάδα και ενέργεια, απέφευγαν να μπουν μέσα στην αντίπαλη ρακέτα και αναλώνονταν σε τρίποντα, που όμως ήταν άστοχα, καθώς τα ποσοστά ευστοχίας των "ερυθρολεύκων" ήταν τραγικά.

Έτσι, ο Ηλυσιακός, παρότι έπαιζε χωρίς δύο Αμερικανούς (Άντερσον, Σμιθ), που αμφότεροι είναι γκαρντ, και είχε λεψανδρία ειδικά στην περιφέρεια, έκανε το παιχνίδι του χαλαρός κι ωραίος κι άρχισε σιγά σιγά να "χτίζει" διαφορά. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν δύο πράγματα: αφενός η άμυνα ζώνης με την οποία ο Λιόγας εγκλώβισε τους παίκτες του Ολυμπιακού και τους ανάγκασε να σουτάρουν ακόμα περισσότερα άστοχα τρίποντα, εξασφαλίζοντας παράλληλα για την ομάδα του το αμυντικό ριμπάουντ. Και αφετέρου ο Νίκος Χατζής. Ο γερόλυκος Καλαματιανός μπήκε "καυτός" στον αγώνα, έκανε ό,τι ήθελε απέναντι στον Σπανούλη και όποιον άλλον αναλάμβανε να τον μαρκάρει και χρειάστηκε λιγότερα από 10 λεπτά για να πετύχει 17 πόντους!

Χάρη σε αυτούς ο Ηλυσιακός προηγήθηκε με 18-11 στο 10', στο 12' ανέβασε τη διαφορά σε διψήφια τιμή (24-14) και στο 16' πέρασε μπροστά με διαφορά 15 πόντων (34-19) προκαλώντας εκνευρισμό στον Ολυμπιακό, που έβλεπε πια το παιχνίδι να στραβώνει άσχημα! Απόρροια αυτού του εκνευρισμού ήταν οι δύο τεχνικές ποινές με τις οποίες χρεώθηκαν οι Σπανούλης και Μπαρτζώκας για διαμαρτυρία και οι οποίες πρόσφεραν εύκολους πόντους στον Ηλυσιακό.

Τη λύση για τον Μπαρτζώκα τελικά έδωσε ο Τζαμάριο Μουν. Ο Αμερικανός στο ντεμπούτο του με την ερυθρόλευκη φανέλα έβαλε 10 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, με δύο τρίποντα που ξεκλείδωσαν τη ζώνη του Ηλυσιακού και δύο εντυπωσιακά καρφώματα, που αποτέλεσαν τα διαπιστευτήριά του. Ο Αμερικανός έδωσε ενέργεια στους "ερυθρόλευκους", που στο τελευταίο πεντάλεπτο του ημιχρόνου πίεσαν περισσότερο στην άμυνα και προκάλεσαν πολλά προβλήματα στον Ηλυσιακό, ο οποίος δεν είχε γκαρντ και ο Λιόγας αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί τον Στέφενς να κατεβάζει την μπάλα, όποτε χρειαζόταν ανάσες ο Καυκής!

Η μεγαλύτερη πίεση του Ολυμπιακού και η κούραση των παικτών του Ηλυσιακού, μαζί φυσικά με τη σπουδαία εμφάνιση του Μουν, έδωσαν τη δυνατότητα στον Ολμυπιακό να κάνει ένα σερί 20-6 στα τελευταία 6 λεπτά του ημιχρόνου και να μειώσει στον πόντο (39-40) στο τέλος του 20λέπτου. Το παιχνίδι είχε γυρίσει.

Και στην τρίτη περίοδο ο Σπανούλης, μαζί με τους Περπέρογλου και Πρίντεζη πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έφεραν τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ. Με 41-40 στο 21', 51-45 στο 25' και 62-53 στο 29'. Οι "ερυθρόλευκοι" έπαιζαν με μεγαλύτερη όρεξη στην επίθεση, αλλά στην άμυνα συνέχισαν να έχουν κάποια προβλήματα, καθώς ο Ηλυσιακός δεν τα παρατούσε. Ο Χατζής συνέχισε το προσωπικό ρεσιτάλ του, ο Καυκής ήταν καλός στο οργανωτικό κομμάτι και χάρη σε αυτούς οι φιλοξενούμενοι διατηρούσαν την επαφη τους με το σκορ. Με τρίποντο του Αντωνάκη μάλιστα μείωσαν εκ νέου 64-61 στην έναρξη της τελευταίας περιόδου.

Τελικώς ο Ολυμπιακός επικράτησε χάρη στην άμυνά του. Στην τελευταία περίοδο δέχθηκε μόλις 12 πόντους και κατάφερε να αποφύγει τις περιπέτειες, παρόλο που η επίθεση δεν λειτουργούσε σωστά απέναντι στην ζώνη του Ηλυσιακού. Οι φιλοξενούμενοι διατηρούσαν την επαφή τους με το σκορ εκμεταλλευόμενοι την αστοχία (7/29 τρίποντα) και τα πολλά λάθη (17) του Ολυμπιακού, όμως ήταν φανερό πως σταδιακά έμεναν από δυνάμεις και δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν την ανατροπή.

Οι "ερυθρόλευκοι" ανανέωσαν πολλές επιθέσεις με τα 14 επιθετικά ριμπάουντ τους, αλλά τελικά χρειάστηκε να βάλει το χεράκι του και πάλι ο Μουν για να "καθαρίσουν" οριστικά. Ο Αμερικανός με γκολ φάουλ ανέβασε τη διαφορά στους 8 πόντους (74-66) 3 λεπτά πριν απο τη λήξη και έκοψε οριστικά τον... βήχα του Ηλυσιακού, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τον Ολυμπιακό. Κάτι που απέτυχαν να κάνουν τόσο ο Μάρντι Κόλινς όσο και ο Μίρζα Μπέγκιτς, που έπαιξε μόλις 6 λεπτά. Είναι φανερό πως ο Μπαρτζώκας χάνει την εμπιστοσύνη του προς αυτόν.

Τα δεκάλεπτα: 11-18, 39-40, 64-58, 83-73.

Ολυμπιακός: Μουν 15(2), Σπανούλης 12(2), Περπέρογλου 9(1), Παπαπέτρου 4, Σλούκας 10, Κόλινς 3(1), Σίμονς 8, Μπέγκιτς 2, Πρίντεζης 10, Μάντζαρης 5(1), Καββαδάς 5, Κατσίβελης.

Ηλυσιακός: Καυκής 12(2), Φακοπουλίδης, Αντωνάκης 5(1), Χατζής 22(2), Δορκοφίκης, Στέφενς 6, Βαβάτσικος 5(1), Ιωάννου 14(1), Τζουγκαράκης 2, Μποντζ 7.