Ντερμπάρχης!

markopoulos

Ζητούμε συγγνώμη για το αδόκιμο του τίτλου, αλλά αυτή η λέξη ήρθε στο μυαλό στην προσπάθεια να περιγράψουμε τον πρωταγωνιστή του ντέρμπι της 15ης αγωνιστικής ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη. Τον Σούλη Μαρκόπουλο.

 

Ο Σούλης είναι συνυφασμένος με το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης. Και είναι από τους λίγους που μπορεί να κάνει με άνεση το δρομολόγιο ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη και τούμπαλιν χωρίς πρόβλημα. Διότι είναι καλός προπονητής, είναι καλός άνθρωπος, χαμηλών τόνων, αποφεύγει τις συγκρούσεις και τον σέβονται και τον εκτιμούν όλοι. Γι’ αυτό έχει δουλέψει κάμποσες φορές στους δύο «αιώνιους» της Θεσσαλονίκης, κάτι που του έχει δώσει τη δυνατότητα να κοουτσάρει αυτό το παραδοσιακό ντέρμπι 31 φορές στην καριέρα του. Το Σάββατο θα είναι η 32η. Κι είναι ο προπονητής με τις περισσότερες παρουσίες σε αυτό το clasico, περισσότερες κι από τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος όμως κάθησε μόνο στον πάγκο του Άρη.

Ο Μαρκόπουλος, λοιπόν, θα προσπαθήσει να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στη νίκη απέναντι στον Άρη στο πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της 15ης αγωνιστικής. Όπως έκανε και στον πρώτο γύρο στο Αλεξάνδρειο, όπου όμως προπονητής του Άρη ήταν ο Βαγγέλης Αγγέλου. Τώρα είναι ο Μίλαν Μίνιτς, που έκανε πειστικό ντεμπούτο με άνετη νίκη επί του ΚΑΟΔ. Για να δούμε τι μπορεί να κάνει στα πιο δύσκολα…

Ο… τρίτος πόλος

Ο Πανιώνιος είναι αυτός, καθώς έχει εκπαραθυρώσει για την ώρα τον Ολυμπιακό από τη δεύτερη θέση και απειλεί πλέον σοβαρά να μπει σφήνα ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» της Αθήνας και να διαφοροποιήσει τα δεδομένα στα πλέι οφ. Ειδικά τώρα που, απ’ ό,τι φαίνεται, η περιπέτεια στο Eurocup τελειώνει και θα μπορεί να αφοσιωθεί αποκλειστικά στις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα. Στα Τρίκαλα πάντως δεν θα έχει εύκολο έργο. Όχι μόνο επειδή ζορίστηκε στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στη Νέα Σμύρνη, αλλά και διότι τα Τρίκαλα έχουν αποδειχθεί πολύ σκληρά καρύδια για όλους μέσα στην έδρα τους. Εκεί όπου έχουν πετύχει και τις πέντε φετινές νίκες τους.

Ντέρμπι για πλέι οφ

Μπορεί αρχικά οι στόχοι τους να ήταν διαφορετικοί, με την πορεία που διαγράφουν ως τώρα όμως, ΚΑΟΔ και Ν. Κηφισιά στοχεύουν σε μια θέση στα πλέι οφ. Επομένως ο νικητής της μεταξύ τους αναμέτρησης στη Δράμα θα αποκτήσει προβάδισμα. Ο ΚΑΟΔ είχε νικήσει εύκολα στον αγώνα του πρώτου γύρου, αλλά τότε η Ν. Κηφισιά ήταν μια νεοφώτιστη ομάδα, που ακόμα ψαχνόταν. Τώρα είναι εντελώς διαφορετική, μετρά έξι νίκες στα τελευταία οκτώ παιχνίδια και με το ρυθμό που έχει βρει δεν αποκλείεται καθόλου να ρεφάρει αυτή την ήττα της.

Η μάχη της ουράς

Ο διαλυμένος Ηλυσιακός, που έχασε τον Άντερσον και τον Σμιθ, δεν τους έχει αντικαταστήσει με κανέναν και δεν έχει ευρώ στα ταμεία του ούτε για… δείγμα, θα χάσει και από τον Ολυμπιακό τη Δευτέρα και θα μείνει στον πάτο. Κοντά του θα παραμείνει και ο Πανελευσινιακός, που δεν έχει τύχη απέναντι στον Παναθηναϊκό, όσο κι αν τον υποδέχεται στην Ελευσίνα.

Όλα αυτά σημαίνουν πως αν ο Ίκαρος, που έχει αναπτερωμένο το ηθικό του μετά τη νίκη του επί του Ρεθύμνου, νικήσει στην Πάτρα, τότε θα ανέβει πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Έλα όμως που ο Απόλλων έχει κι αυτός αναθαρρήσει μετά τη νίκη του στα Ιλίσια, έχει βρει στο πρόσωπο του Ρος έναν πολύ καλό παίκτη που μπορεί να τον τραβήξει και παίζει στην έδρα του… Όλα αυτά είναι πολύ δυνατά ατού, που του δίνουν προβάδισμα και τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει κάπως την εικόνα στην ουρά.

Ειδικά αν κερδίσει και το Ρέθυμνο, που βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Οι συνεχόμενες ήττες τον έχουν φέρει μια ανάσα από τη ζώνη του υποβιβασμού κι αν χάσει στην έδρα του και από τον Κολοσσό, τότε θα μπλέξει πολύ άσχημα. Ο Γιώργος Καλαφατάκης δεν έκανε καλό ντεμπούτο χάνοντας στη Χαλκίδα και τώρα θέλει να ρεφάρει μπροστά στο κοινό του Ρεθύμνου για να μπορέσει κι η ομάδα να νιώσει πιο ασφαλής. Μόνο που ο Κολοσσός του Δημήτρη Πρίφτη προέρχεται από δύο μεγάλες νίκες επί του Άρη και του ΠΑΟΚ, βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και δεν θα είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος.

Το πρόγραμμα
Σάββατο 25/1
Δράμα (16.00): ΚΑΟΔ-Ν. Κηφισιά (Γκόντας, Παναγιώτου, Δεσλής)
Τρίκαλα (16.00): Τρίκαλα-Πανιώνιος (Χριστοδούλου, Μητσόπουλος, Βαρδάλος)
Ρέθυμνο (18.00): Ρέθυμνο-Κολοσσός (Κορομηλάς, Μπήτης, Παντελίδης)
Πυλαία (21.30-Novasports 1): ΠΑΟΚ-Άρης (Σχινάς, Καρακατσούνης, Πουρσανίδης Κ.)

Κυριακή 26/1
Ελευσίνα (16.00-Novasports 3): Πανελευσινιακός-Παναθηναϊκός (Ταβουλαρέας, Μαγκλογιάννης, Κατραχούρας)
Περιβόλα, Πάτρα (18.00): Απόλλων Π.-Ίκαρος (Τανατζής, Μάνος, Γκούμας)

Δευτέρα 27/1
ΣΕΦ (19.15-ΔΤ): Ολυμπιακός-Ηλυσιακός (Γεωργιάδης, Ξενικάκης, Μαλανδρής)

Βαθμολογία (14 αγ.)
1.    Παναθηναϊκός 27
2.    Πανιώνιος 26
3.    Ολυμπιακός 24
4.    ΠΑΟΚ 22
5.    ΚΑΟΔ 21
6.    Ν. Κηφισιά 21
7.    Κολοσσός 20
8.    Άρης 20
9.    Τρίκαλα 19
10.    Ρέθυμνο 19
11.    Απόλλων Π. 19
12.    Πανελευσινιακός 19
13.    Ίκαρος 18
14.    Ηλυσιακός 18
* Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει με -2 βαθμούς.