Απόλυτος κυρίαρχος!

lasme paoosfp

Ο Παναθηναϊκός πήγε ξανά το παιχνίδι εκεί που ήθελε και κυριάρχησε επί του Ολυμπιακού (58-48) εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ και προβάδισμα για τον τίτλο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στον αγώνα με διάθεση να αξιοποιήσει τον Πρίντεζη στην επίθεση, πράγμα που κατάφερε στην αρχή παίρνοντας μικρό προβάδισμα (4-0). Η είσοδος του Φώτση όμως θωράκισε τη ρακέτα του Ολυμπιακού και ανάγκασε τον Ολυμπιακό να σουτάρει τρίποντα, κατά κανόνα άστοχα. Ο Πεδουλάκης κατάφερε και πάλι να περιορίσει τον Σπανούλη, αρχικά με τον Ούκιτς και στη συνέχεια με τον Κάρι, ο οποίος μπήκε στον αγώνα ζεστός και βοήθησε τον Παναθηναϊκό να αποσπαστεί.

Ο Αμερικανός πέτυχε 8 συνεχόμενους πόντους με το που μπήκε και ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίον οι "πράσινοι" προηγήθηκαν με 17-10 λίγο πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου δείχνοντας να ελέγχουν πλήρως τον αγώνα. Ο Σπανούλης ήταν ξανά άστοχος και αδύναμος να δημιουργήσει, η ρακέτα ήταν κλειστή για τις διεισδύσεις και καθώς οι παίκτες του Ολυμπιακού έβλεπαν το καλάθι σαν την... τρύπα της βελόνας, δεν μπορούσαν και να σκοράρουν.

Από την άλλη βέβαια οι "ερυθρόλευκοι" έδειχναν να αμύνονται καλύτερα σε σχέση με τον ημιτελικό του Κυπέλλου, ειδικά σε ό,τι αφορά τους διαδρόμους μέσα στη ρακέτα, τους οποίους είχαν κλείσει καλά. Έτσι όταν ο Λοτζέσκι έκανε ένα μίνι ξέσπασμα στις αρχές της δεύτερης περιόδου, ισοφάρισαν 17-17 και από εκεί και μετά ο αγώνας έγινε... μάχη.

Οι άμυνες των δύο ομάδων λειτουργούσαν καλά, καλάθια έμπαιναν σπανίως και θέαμα δεν προσφερόταν στον κόσμο, υπήρχε όμως σασπένς. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε καλά στα ποσταρίσματα του Παναθηναϊκού, το σχήμα με τον Περπέρογλου στο "4" και τον Καββαδά, που είχε θετική παρουσία στην άμυνα, λειτούργησε καλά στα μετόπισθεν, παρότι ο Πεδουλάκης δοκίμασε διάφορα σχήματα προσπαθώντας να βρει λύσεις στο σκοράρισμα.

Από την άλλη ο Γκιστ είχε πάρει τη σκυτάλη στο μαρκάρισμα του Σπανούλη και τα κατάφερε εξίσου καλά, το πρόβλημα όμως για τον Παναθηναϊκό ήταν ότι κάθε φορά που αστοχούσε ο Λαρισαίος πίσω έμενε μόνο ένας ψηλός για να πηδήξει στο επιθετικό ριμπάουντ κι αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι παίκτες του Ολυμπιακού και ειδικά ο Ντάνστον, που έκανε ζημιά στην "πράσινη" άμυνα με τα επιθετικά του ριμπάουντ. Η αστοχία των παικτών των δύο ομάδων πάντως και ο αργός ρυθμός είχε ως αποτέλεσμα το ημίχρονο να λήξει μόλις με 27-25 υπέρ του Παναθηναϊκού και τον Μπαρτζώκα έξαλλο να ζητά ένα φάουλ και να χρεώνεται με τεχνική ποινή.

Το σκηνικό παρέμεινε ίδιο και στην τρίτη περίοδο. Οι άμυνες συνέχιζαν να λειτουργούν σωστά και τα καλάθια εκατέρωθεν έμπαιναν με ιδρώτα και αίμα. Ο Παναθηναϊκός κατάφερνε να διατηρεί ένα ισχνό προβάδισμα, παρότι σε μια-δυο περιπτώσεις πέρασε κι ο Ολυμπιακός με έναν πόντο μπροστά. Οι "ερυθρόλευκοι" βρήκαν κάποιες λύσεις από επιθετικά ριμπάουντ, μέχρι όμως τη στιγμή που ξαναπέρασε στο παιχνίδι ο Φώτσης, ο οποίος έκανε σπουδαία όσο και... βρώμικη δουλειά για τον Παναθηναϊκό.

Στην τελευταία περίοδο ο Μπαρτζώκας είδε και απόειδε με τον Σπανούλη, που έκανε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις της καριέρας του, τον άφησε στον πάγκο και προσπάθησε με τους υπόλοιπους να πάρει το παιχνίδι. Αλλά ο Παναθηναϊκός είχε μεγαλύτερη αυτοεποίθηση και χτύπησε όταν έπρεπε.

Ο Πεδουλάκης έβαλε τον Μαυροκεφαλίδη πάνω στο "τεσσάρι" Περπέρογλου και με αυτή την κίνηση κέρδισε ριμπάουντ και κάποιες επιθετικές λύσεις, καθώς ο Λουκάς, παρότι δεν είχε παίξει σε όλο το προηγούμενο διάστημα, ανταποκρίθηκε. Επιπλέον ο Γκιστ αφυπνίστηκε και καθώς οι "πράσινοι" έλεγξαν τα ριμπάουντ και συνέχισαν να κρατούν κλειστή τη ρακέτα τους (έτσι κι αλλιώς πάντως απόντος του Σπανούλη, δεν υπήρχε άλλος παίκτης του Ολυμπιακού να μπει με αξιώσεις σε αυτήν, εκτός από τον τραγικό Κόλινς, που όμως συνεχώς... τράκαρε και δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του...), άρχισαν να δημιουργούν ένα σημαντικό προβάδισμα.

Στο 34' προηγήθηκαν με 49-42 κι αφού πέρασε ένα τρίλεπτο κακών επιλογών και άστοχων σουτ εκατέρωθεν, ο Δημήτρης Διαμαντίδης με το πρώτο του τρίποντο μετά από πέντε άστοχες προσπάθειες ανέβασε τη διαφορά στους 10 (52-42). Αυτό ήταν. Ο Ολυμπιακός παρέδωσε πνεύμα και το ντέρμπι ουσιαστικά τελείωσε εκεί, με τον Παναθηναϊκό να θριαμβεύει για μια ακόμα φορά και να δείχνει ότι έχει πάρει τον αέρα του "αιώνιου" αντιπάλου του.

Βεβαίως υπάρχει ακόμα συνέχεια, οι δύο ομάδες έχουν να αναμετρηθούν και στην Ευρωλίγκα, όμως ο Παναθηναϊκός φαίνεται στην παρούσα φάση να έχει πλεονέκτημα έναντι του Ολυμπιακού, όχι μόνο ψυχολογικό, αλλά και αγωνιστικό.

Τα δεκάλεπτα: 17-12, 27-25, 41-37, 58-48.

Παναθηναϊκός: Μπράμος 9 (1), Κάρι 12 (2), Μπατιστ, Φώτσης 6 (1), Ούκιτς 2, Λάσμε 4, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 10 (1), Γκιστ 10, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 3 (1).

Ολυμπιακός: Ντάνστον 8, Σπανούλης 3 (1), Περπέρογλου 4, Σλούκας 4, Κόλλινς 2, Σίμμονς 3, Λοτζέσκι 10 (1), Πρίντεζης 8, Μάντζαρης 6 (1), Καββαδάς.