Ποιο ντέρμπι; Ο "Καλάφας"!

kalafa

Εντάξει, ο γύρος στην Α1 γυρίζει με ντέρμπι «αιωνίων». Αλλά από Δευτέρα. Τώρα προέχει ο… Γιώργος Καλαφατάκης. Ο οποίος δεν πρόλαβε να φύγει από τη Χαλκίδα και επιστρέφει για να τη… ρίξει! Διότι πλέον δουλεύει στο Ρέθυμνο…

 

Η ιστορία έχει ως εξής. Ο Ίκαρος μετακόμισε το καλοκαίρι στη Χαλκίδα με στόχο να μείνει στην κατηγορία και να τραβήξει κοντά του και να κρατήσει το κοινό της ευβοϊκής πρωτεύουσας. Εμπιστεύτηκε στο τιμόνι του τον Γιώργο Καλαφατάκη, που είχε πάει πέρυσι στην ομάδα αντικαθιστώντας μεσούσης της σεζόν τον Δημήτρη Πρίφτη. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με τις προσδοκίες. Μετά τις πρώτες 8 αγωνιστικές ο Ίκαρος είχε πετύχει μόλις δύο νίκες, ήταν κολλημένος στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και αποφασίστηκε αλλαγή προπονητή μήπως και αλλάξει το κλίμα. Την ευθύνη πήρε πάνω του το ένα από τα δύο διοικητικά… κεφάλια του Ικάρου, ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, που έδιωξε τον «Καλάφα» και προσέλαβε στη θέση του τον Άρη Λυκογιάννη. Συνέβη στις 3 Δεκεμβρίου μετά την εντός έδρας ήττα από τον Πανιώνιο.

Το κλίμα βεβαίως δεν άλλαξε ιδιαίτερα ούτε η πορεία της ομάδας, η οποία στις επόμενες 5 αγωνιστικές πέτυχε μόλις μία νίκη και εξακολουθεί να είναι κολλημένη στον πάτο της βαθμολογίας. Την ίδια ώρα ο Καλαφατάκης, αφού ξεκουράστηκε για λίγες εβδομάδες, πήρε το αεροπλάνο και ταξίδεψε στην Κρήτη. Ο στενός του φίλος, Κωστής Ζομπανάκης, είχε προβλήματα στο Ρέθυμνο, καθότι η ομάδα όχι μόνο δεν βάδιζε στα χνάρια της περσινής πολύ επιτυχυμένης πορείας της, αλλά με τις συνεχόμενες ήττες της έφτασε μία νίκη μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού! Έπρεπε λοιπόν να αλλάξει κάτι, γι’ αυτό έδιωξε τον κόουτς Θανάση Γιαπλέ μετά την ήττα της περασμένης Κυριακής από τον Ηλυσιακό και τηλεφώνησε στον φίλο του. Τα βρήκαν αμέσως και ο «Καλάφας» έπιασε αμέσως δουλειά. Την Κυριακή μάλιστα θα κοουτσάρει για πρώτη φορά το Ρέθυμνο. Ποιος θα είναι ο αντίπαλος;

Καλά το μαντέψατε. Ο Ίκαρος! Ο οποίος «καίγεται» κι αν χάσει ξανά, τότε θα μείνει επικίνδυνα πίσω και θα αρχίσει να βλέπει την κατηγορία να χάνεται. Θα του δώσει μια με το πόδι ο «Καλάφας» για να τον σπρώξει στον γκρεμό; Σίγουρα θα το προσπαθήσει, άλλωστε και το Ρέθυμνο αν χάσει ξανά, θα μπλέξει σοβαρά σε περιπέτειες. Αν θα τα καταφέρει είναι άλλο θέμα…

Πάντως ο Ίκαρος, παρότι προσπάθησε, δεν πήρε ακόμα τον Αμερικανό Λούθερ Χεντ, άρα δεν θα έχει αλλαγές στο ρόστερ του, αντίθετα το Ρέθυμνο είναι ενισχυμένο με τον σέντερ Κάλιστους Εζιούκου.

Τα Ιλίσια φλέγονται

Η αλήθεια είναι πως στο φετινό πρωτάθλημα σχεδόν όλες οι ομάδες βράζουν στο ίδιο καζάνι. Μετά από έναν ολόκληρο γύρο ο υποβιβασμός από τα πλέι οφ απέχουν μόλις μία νίκη, ενώ καμία ομάδα από την έκτη θέση και κάτω δεν μπορεί να αισθάνεται βέβαιη για το μέλλον της στην κατηγορία. Συνεπώς όλα τα παιχνίδια μεταξύ αυτών των ομάδων έχουν χαρακτήρα επιβίωσης. Πιο πολύ, όμως, αυτό ανάμεσα στον Ηλυσιακό και τον Απόλλωνα Π.

Αμφότεροι είναι στη ζώνη του υποβιβασμού και ξέρουν ότι οποιοδήποτε στραβοπάτημα πλέον κοστίζει ακριβά. Ο Ηλυσιακός μαστίζεται από τεράστια οικονομικά προβλήματα, όλοι περιμένουν ότι θα διαλυθεί κι όμως αυτός βρίσκει τον τρόπο να παραμένει ζωντανός. Στην έδρα του βρίσκει δύναμη και πετυχαίνει τις νίκες που τον κρατούν στη ζωή και θέλει να κάνει το ίδιο και τώρα. Ο Απόλλων δεν έχει άλλα περιθώρια και γνωρίζει πως μόνο με νίκη θα ανασάνει. Ούτε καν αν κρατήσει τη διαφορά των 15 πόντων, με την οποία νίκησε στην Πάτρα στον πρώτο γύρο. Ο Νίκος Βετούλας έχει δύο καινούριους παίκτες στο ρόστερ, τον γκαρντ Ρος και τον φόργουορντ Μιλουτίνοβιτς (αντικατέστησαν τους Χιλ και Τρεπάλοβατς) και ελπίζει να κάνουν τη διαφορά.

Ντέρμπι νεοφώτιστων και… Μάρκοβιτς

Στην Κηφισιά οι δύο νεοφώτιστοι στην Α1 κοντράρονται ευρισκόμενοι σε καλύτερη θέση απ’ όσο ενδεχομένως υπολόγιζαν στην αρχή της σεζόν. Η Ν. Κηφισιά βρίσκεται σε τροχιά πλέι οφ και με το ενισχυμένο ρόστερ της έχει αφήσει οριστικά πίσω της το εφιαλτικό ξεκίνημά της, τα δε Τρίκαλα, με όπλο την έδρα τους, βρίσκονται πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Η ομάδα από τη Θεσσαλία, που θα παραταχθεί ενσιχυμένη με τον γκαρντ Πορίνι, έχει διπλό κίνητρο σε αυτό το παιχνίδι. Αφενός θέλει να πετύχει την πρώτη εκτός έδρας νίκη της φέτος και αφετέρου θέλει να εκδικηθεί για την ήττα από την Κηφισιά στον αγώνα του πρώτου γύρου.

Θέμα εκδίκησης στον αγώνα του Άρη με τον ΚΑΟΔ δεν τίθετα, υπάρχει ωστόσο ενδιαφέρον στους πάγκους. Ο μεν Μίλαν Μίνιτς θα κάνει το ντεμπούτο του στον πάγκο του Άρη, όμως στον άλλο πάγκο θα κάθεται ο Νέναντ Μάρκοβιτς, που για κάμποσο καιρό θεωρήθηκε ως ο αντι-Γιαννάκης για τους «κίτρινους». Δηλαδή ο Μίνιτς ήταν η τελευταία επιλογή, πίσω και από τον Μάρκοβιτς, οπότε ανάλογα του τελικού αποτελέσματος θα γίνει και η σχετική πλάκα. Αν και σε περίπτωση που χάσει τρίτο σερί παιχνίδι ο Άρης, μόνο όρεξη για πλάκα δεν θα υπάρχει στο Αλεξάνδρειο.

Δοκιμασία στη Ρόδο

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να είναι πιο φρέσκος πια μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του στο Eurocup, αφού παίζει ένα παιχνίδι την εβδομάδα, όμως το ταξίδι που κάνει στη Ρόδο δεν είναι… εκδρομή. Ο Κολοσσός έδειξε τα δόντια του την περασμένη εβδομάδα νικώντας στη Θεσσαλονίκη τον Άρη, η δουλειά του Δημήτρη Πρίφτη αρχίζει να αποδίδει καρπούς και σε κάθε περίπτωση ακόμα κινδυνεύει, οπότε χρειάζεται τις νίκες.

Ο Πανιώνιος λογικά θα επιστρέψει στις νίκες, μετά την ήττα του από τον Ολυμπιακό την περασμένη εβδομάδα, καθώς υποδέχεται τον Πανελευσινιακό. Εκτός πια κι αν η κούραση από το Eurocup προκαλέσει στους «κυανέρυθρους» άλλου είδους προβλήματα.

Ντέρμπι «αιωνίων»

Η 14η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Ίσως το πιο αδιάφορο ντέρμπι των τελευταίων ετών, αφού ακόμα κι αν νικήσει ο Ολυμπιακός, πάλι θα πρέπει να κάνει μία νίκη παραπάνω από τον Παναθηναϊκό στα επόμενα παιχνίδια για να του κλέψει την πρώτη θέση. Κάτι πολύ δύσκολο. Μέχρι τη Δευτέρα όμως έχει να κυλήσει κι άλλο νερό στο αυλάκι…

Το πρόγραμμα
Σάββατο 18/1
Ιλίσια (16.00): Ηλυσιακός-Απόλλων Π. (Γκόντας, Ταβουλαρέας, Καλδίρης)
Ζηρίνειο, Κηφισιά (16.00-Novasports 3): Ν. Κηφισιά-Τρίκαλα (Σώμος, Πουρσανίδης Γ., Ανδρικόπουλος)
Αλεξάνδρειο (18.00): Άρης-ΚΑΟΔ (Φούφης, Γεωργιάδης, Τζαφλέρης)

Κυριακή 19/1
Νέα Σμύρνη (16.00): Πανιώνιος-Πανελευσινιακός (Καρακατσούνης, Ψαριανός, Τσούνας)
Χαλκίδα (16.00): Ίκαρος-Ρέθυμνο (Πηλοΐδης, Αφεντουλίδης, Μητσόπουλος)
Βενετόκλειο, Ρόδος (16.00-Novasports 7): Κολοσσός-ΠΑΟΚ (Τανατζής, Παναγιώτου Δεσλής)

Δευτέρα 20/1
ΟΑΚΑ (19.30-ΔΤ): Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (Χριστοδούλου, Σχινάς, Αναστόπουλος).

Βαθμολογία (13 αγ.)
1. Παναθηναϊκός 25
2. Ολυμπιακός 23
3. Πανιώνιος 23
4. ΠΑΟΚ 21
5. ΚΑΟΔ 20
6. Ν. Κηφισιά 19
7. Ρέθυμνο 18
8. Πανελευσινιακός 18
9. Τρίκαλα 18
10. Κολοσσός 18
11. Άρης 18
12. Απόλλων Π. 17
13. Ηλυσιακός 17
14. Ίκαρος 16