Παίκτης-ορχήστρα!

cooper

Ποιος είναι ο MVP της Α1 μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου; Ένας παίκτης που δεν έχει συνηθίσει να μπαίνει σε δεύτερο πλάνο. Ο Ντι Τζέι Κούπερ του ΠΑΟΚ. Ο πρώτος πασέρ και "κλέφτης" του πρωταθλήματος.

Κι είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι το σινάφι μας-για να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας-έχει αρχίσει να βλέπει το μπάσκετ λίγο πιο σφαιρικά. Δηλαδή, με βάση την... παλιά λογική, MVP θα έπρεπε να αναδειχθεί ο πρώτος σκόρερ, που είναι ο Έρικ ΜακΚόλουμ. Όμως ο άσος του Πανιωνίου, παρότι πάλεψε σκληρά, έμεινε στη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας 35 ψήφους. Και μπροστά του με 41 ψήφους βρέθηκε ο παίκτης-ορχήστρα του πρωταθλήματος.

Ο Ντι Τζέι Κούπερ, ο άνθρωπος που είναι σχεδόν όλος ο ΠΑΟΚ. Χωρίς αυτόν ο "δικέφαλος" παίζει τελείως διαφορετικά και σίγουρα όχι τόσο καλά. Διότι ο Κούπερ οργανώνει άψογα (6 ασίστ ανά αγώνα) και σκοράρει αρκετά (13 πόντοι ανά αγώνα), ενώ στην άμυνα μαζεύει ριμπάουντ (4,3 ανά αγώνα) και κλέβει ένα σωρό μπάλες (2 ανά αγώνα). Κάνει τα πάντα και είναι ο παίκτης-αποκάλυψη του πρωταθλήματος, το δίχως άλλο.

Δεν θα μπορούσε όμως να γίνει αλλιώς. Ο ίδιος άλλωστε σε ηλικία 18 ετών είχε δηλώσει πως "θέλω να νιώθω πως είμαι η πρώτη προτεραιότητα για οποιονδήποτε δουλεύει μαζί μου". Δεν του αρέσει δηλαδή να μπαίνει σε δεύτερο πλάνο. Κι αυτό το φανέρωσε με τον πιο εύγλωττο τρόπο στο κολέγιο.

Επέλεξε το Οχάιο ενώ θα μπορούσε να επιλέξει κάποιο καλύτερο, ακριβώς επειδή ήθελε να είναι σε πρώτο πλάνο. Και τα κατάφερε. Μετά από τα τέσσερα χρόνια των σπουδών του εκεί έγινε ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του NCAA ο οποίος είχε στην καριέρα του πάνω από 2000 πόντους, 900 ασίστ, 600 ριμπάουντ και 300 κλεψίματα! Κανένας άλλος, όσο μεγάλο όνομα κι αν έκανε μετά, δεν έχει καταφέρει να πετύχει κάτι τέτοιο στα κολεγιακά του χρόνια.

ΠΑΟΚ αντί για... Νικς!

Με τέτοιες εμφανίσεις και με συνεχόμενες παρουσίες με το πανεπιστήμιό του στο τελικό τουρνουά του NCAA δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προέβλεπαν πέρυσι ότι θα γινόταν ο πρώτος παίκτης από την περιφέρεια MidAmerican μετά το 2003 ο οποίος θα επιλεγόταν στο ντραφτ του ΝΒΑ. Ο προηγούμενος που τα είχε καταφέρει δέκα χρόνια πριν ήταν Μπράντον Χάντερ, που έχει περάσει και από τον Παναθηναϊκό.

Τελικώς καμία ομάδα του ΝΒΑ δεν τον επέλεξε. Έπαιξε προφανώς ρόλο το μικρό κολέγιό του. Ο ίδιος προσπάθησε το καλοκαίρι να βρει ένα συμβόλαιο στα summer leagues και τότε ήταν που ήρθε στα χέρια του η πρόταση του ΠΑΟΚ και άλλη μία από τους Νικς της Νέας Υόρκης. Προτίμησε τον ΠΑΟΚ, διότι όπως είπε κι ο Αμερικανός ατζέντης του, οι Νικς δεν έδιναν οικονομικές εγγυήσεις.

Και φαίνεται πως επέλεξε σωστά. Με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και παίζοντας στην ελληνική Α1, η οποία ακόμα αποτελεί παράσημο για όποιον αγωνίζεται σε αυτήν, κάνει τη διαφορά και όλα δείχνουν ότι το επόμενο καλοκαίρι θα υπογράψει ένα πολύ καλύτερο συμβόλαιο. Φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 5. Το νούμερο που φορούσε επί τέσσερα χρόνια και στο Οχάιο.

Μάλιστα πριν από μερικές εβδομάδες τρελάθηκε όταν έμαθε πως οι υπεύθυνοι του κολεγίου του έδωσαν τη φανέλα με το 5 σε ένα freshman πιτσιρικά από τη Σενεγάλη! Περίμενε ότι θα τον τιμούσαν για όσα μεγάλα και τρανά είχε κάνει για το Οχάιο και δεν δίστασε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του μέσω twitter αναζητώντας μάλιστα και τον πρόεδρο του πανεπιστημίου για να του τα πει και από το τηλέφωνο ένα χεράκι!

Είναι άγνωστο αν τον βρήκε. Όμως και αυτό το περιστατικό δείχνει πως ο Ντι Τζέι Κούπερ θέλει να είναι και να νιώθει πάντα ξεχωριστός. Γι' αυτό θα πετύχει στην καριέρα του. Γι' αυτό και ο ΠΑΟΚ χτύπησε φλέβα χρυσού...