Πρωταθλητής χειμώνα με... αγγαρεία

 

Στον Παναθηναϊκό δεν περίμεναν το παιχνίδι με τον Απόλλωνα Πάτρας για να κατακτήσουν τον... άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα. Ήταν εξασφαλισμένος εδώ και καιρό! Απλούστατα μετά τη νίκη τους (81-73) στο άδειο ΟΑΚΑ (λόγω της γνωστής τιμωρίας για τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό) έκλεισαν και τυπικά το πρώτο μισό της Basket League ΟΠΑΠ ως... πρωταθλητές!

Βέβαια τα... χρειάστηκαν, αφού οι φιλοξενούμενοι παρουσιάστηκαν ανταγωνιστικοί και θέλησαν να εκμεταλλευτούν τη χαλάρωση των «πρασίνων» μετά το μεγάλο διπλό στη Βιτόρια και λίγο πριν από τα κρίσιμα εντός έδρας ματς με Αναντολού Εφές και Ολυμπιακό!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Πατρινοί κατάφεραν να γυρίσουν ματς 19 πόντων, με τον Παναθηναϊκό να έχει πάρει το προβάδισμα με 49-30 στα μέσα της τρίτης περιόδου. Όμως, ο Απόλλωνας δεν παράτησε το ματς και έχοντας κυριαρχήσει στα επιθετικά ριμπάουντ, κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στο ένα καλάθι (55-53) χάρη στους Ουίλσον και Λιανό! Σε εκείνο το σημείο ο Πεδουλάκης εμφανώς εκνευρισμένος από την εικόνα της ομάδας του άλλαξε ολόκληρη την πεντάδα (!!) και αντί των Γιάνκοβιτς, Μπατίστ, Παππά, Γκιστ, Κάρι πέρασε τους Λάσμε, Φώτση, Μπράμος, Ματσιούλις και Διαμαντίδη.

Αυτό ήταν και το σχήμα που... έμεινε στο παρκέ για να αποφευχθεί η έκπληξη με την οποία φλέρταρε έντονα η ομάδα του Νίκου Βετούλα. Ο Στεφάν Λάσμε ήταν ο καλύτερος των «πρασίνων» για δεύτερο σερί ματς, με τους Μπράμο, Ματσιούλις να τον ακολουθούν. Πάντως το «κρύο» ΟΑΚΑ φάνηκε να επηρεάζει τις προσπάθειες των παικτών του Παναθηναϊκού από το πρώτο δεκάλεπτο!

Οι παίκτες του Νίκου Βετούλα ήταν κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικοί και χάρη στον Τζερεμάια Ουίλσον εκμεταλλεύτηκαν τη χαλαρότητα του Παναθηναϊκού και έλεγξαν τον ρυθμό του αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι προηγήθηκαν με 17-14 στο πρώτο δεκάλεπτο, την ώρα που ο Αργύρης Πεδουλάκης ανακάτευε συνέχεια την τράπουλα, θέλοντας να μοιράσει τον χρόνο συμμετοχής. Μάλιστα σε αυτό το διάστημα «κατέβασε» τον Μαυροκεφαλίδη στο «τέσσερα» με τον Λάσμε να αποτελεί τον βασικό σέντερ. Παρόλα αυτά άλλαξε γρήγορα το σχήμα και επανέφερε το... κλασσικό το οποίο τείνει να γίνει και αγαπημένο του, με τους Φώτση και Γκιστ να συνθέτουν τη φροντ λάιν.

Αμέσως οι παίκτες των «πρασίνων» έγιναν πιο ορεξάτοι, απέκτησαν περισσότερη ενέργεια, δυνάμωσαν στην άμυνα και υποχρέωσαν τους Πατρινούς σε (μόλις) εννέα πόντους στην δεύτερη περίοδο. Αν και κράτησαν... σβηστές τις μηχανές προηγήθηκαν με 35-26 στο πρώτο μισό του αγώνα, με τον Ραμέλ Κάρι να συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει στη Βιτόρια, ενώ ο Ματσιούλις συνέχισε να... ποστάρει με επιτυχία τους αντιπάλους του.

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 35-26, 55-50, 81-73

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 15(2), Κάρι 9(1), Μπατίστ, Φώτσης 10(2), Ούκιτς 4, Λάσμε 16 (7ρ.), Μαυροεκφαλίδης 2, Διαμαντίδης 7(1), Γκιστ 7, Παππάς, Γιάνκοβιτς 2, Ματσιούλις 9 (7ρ., 5κλ.)

ΑΠΟΛΛΩΝ Π. (Βετούλας): Ρος 14, Αργυρόπουλος 9(1), Καπερώνης, Ντάνιελ 3, Ουίλσον 16(2), Λιανός 15(2), Οικονομόπουλος 2, Πελεκούδας, Μολφέτας 2, Νιφόρας , Μπολντς 12 (1/7τρ.)