Μάχη... δελφίνων!

paok panionios

Αν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι οι χαλίφηδες της Α1, τότε Πανιώνιος και ΠΑΟΚ είναι οι… Ιζνογκούντ. Αυτοί που θα ήθελαν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση τους. Άσχετα αν δεν μπορούν, η μονομαχία τους είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η 10η αγωνιστική.

 

ΠΑΟΚ και Πανιώνιος διασταυρώνουν τα ξίφη τους το Σάββατο στην Πυλαία. Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ έχει το πλεονέκτημα έδρας, αλλά και την πιο μεγάλη πίεση για το αποτέλεσμα, αφού βρίσκεται ήδη ένα βαθμό πιο πίσω από την τρίτη θέση κι αν χάσει ξανά, τότε… άντε πιάσε τον Πανιώνιο. Ο οποίος Πανιώνιος προέρχεται από μια μεγάλη νίκη επί της Μπεσίκτας, που τον έβαλε στους «32» του Eurocup, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ, που τα έκανε… μαντάρα στην Ευρώπη και πλέον μόνο με ένα θαύμα θα περάσει στην επόμενη φάση.

Ένα ακόμα αβαντάζ που έχει ο Πανιώνιος του το δίνει η πρόσφατη ιστορία, αφού όσο κι αν ακούγεται λίγο περίεργο, έχει τρία ολόκληρα χρόνια να χάσει από τον ΠΑΟΚ. Από το 2010, χρονιά κατά την οποία τοποθετείται χρονικά η τελευταία νίκη του «δικεφάλου», τον κερδίζει συνεχώς μέσα-έξω! Ενδιαφέρον έχει και η επιστροφή στην Πυλαία ως αντίπαλος του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που έχει ανδρωθεί ως προπονητής μπάσκετ στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό, επομένως κρίνουμε ότι έχει εξοικειωθεί με την ιδέα.

Η ουρά πήρε φωτιά

Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι που αφορά την αποφυγή του υποβιβασμού γίνεται στη Χαλκίδα. Ο Ίκαρος υποδέχεται τον Ηλυσιακό και όποιος χάσει, θα μείνει μόνος του στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Αν είναι ο Ηλυσιακός, μπορεί να πει κανείς ότι με τον αγώνα του δεύτερου γύρου στην έδρα του, είναι σε θέση να διορθώσει κάπως την κατάσταση. Αν όμως χάσει ο Ίκαρος, τότε μπλέκει πάρα πολύ άσχημα.

Πάντως ο Ίκαρος, που ποντάρει και στην αλλαγή κλίματος μετά την αλλαγή του προπονητή, αλλά δεν θα έχει τον Παπανικολόπουλο, που έκοψε τον αχίλλειό του και χάνει όλη τη σεζόν, δεν έχει χάσει ποτέ ως γηπεδούχος από τον Ηλυσιακό, ο οποίος από τη μεριά του έχει ήδη νικήσει μια φορά την ομάδα της Χαλκίδας φέτος, στον αγώνα Κυπέλλου που είχε γίνει στην αρχή της σεζόν στα Ιλίσια.

Πολύ κοντά στην ουρά, άρα έχουν ενδιαφέρον άμεσο για τη νίκη ώστε να μείνουν όσο πιο μακριά γίνεται, βρίσκονται δύο ακόμα ομάδες. Ο Πανελευσινιακός που υποδέχεται τον Άρη, όμως δεν είναι σε καλή κατάσταση λόγω προβλημάτων τραυματισμών. Οι Φαγέ, Τζόουνς και Μαγκουνής είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να αγωνιστούν και αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολο το έργο της ομάδας της Ελευσίνας, απέναντι σε έναν Άρη, που είναι στιβαρός, συγκροτημένος και θέλει φυσικά να παίξει στα πλέι οφ, οπότε κάθε τέτοια εκτός έδρας νίκη του είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Ο Άρης πήρε και τα δύο παιχνίδια που έδωσε πέρυσι με τον Πανελευσινιακό και τούτο είναι έξτρα αβαντάζ γι’ αυτόν.

Κοντά στην ουρά έχει βρεθεί και η Νέα Κηφισιά, η οποία αναθάρρησε μετά τη σπουδαία νίκη επί του ΠΑΟΚ και θέλει μία ακόμα στην Κρήτη. Το Ρέθυμνο βεβαίως δεν αστειεύεται μέσα στην έδρα του, όπου συνήθως εφαρμόζει καλύτερα το run-n-gun παιχνίδι που του αρέσει και δημιουργεί πολλά προβλήματα στους αντιπάλους.

Ολυμπιακός vs Γιούιν!

Μια νίκη για να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις θα ήθελαν και τα Τρίκαλα, αλλά μέσα στο ΣΕΦ αυτό είναι απαγορευτικό έστω και ως σκέψη. Ειδικά έτσι όπως παίζει ο Ολυμπιακός, ο οποίος είναι ικανός να κερδίσει ακόμα κι αν δεν κατέβει καν στο γήπεδο! Τώρα μάλιστα θα είναι και πιο φρέσκος, αφού θα παίξουν και οι Πρίντεζης, Μπέγκιτς, που απουσίαζαν από τον αγώνα με τη Σιένα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της αναμέτρησης είναι ότι ο Ολυμπιακός μετά τον Μάικλ Τζόρνταν, τον οποίο ν αντιμετώπισε το 1997 στο ΜακΝτόναλντς Όπεν, θα βρει μπροστά του και τον… Πατ Γιούιν! Όχι βέβαια τον ίδιο τον θρυλικό άσο του ΝΒΑ, αλλά το γιο του. Όμως το ίδιο, θρυλικό DNA υπάρχει στο αίμα και αυτού…

Παναθηναϊκός vs Πρίφτης!

Ο έτερος «αιώνιος», ο Παναθηναϊκός, θα ταξιδέψει στη Ρόδο, όπου τη Δευτέρα θα βρει μπροστά του τον Δημήτρη Πρίφτη. Τον προπονητή που συνηθίζει να τον εκπλήσσει τα τελευταία χρόνια. Μια με την Καβάλα, μια με τον Ίκαρο ο Πρίφτης έχει δημιουργήσει παράδοση με τον Παναθηναϊκό και πολύ θα ήθελε να τριτώσει το καλό γι’ αυτόν και φέτος με τον Κολοσσό. Όμως έχει προβλήματα, το γήπεδο θα είναι άδειο από κόσμο λόγω τιμωρίας, ο Τσάμης μπορεί να μην παίξει λόγω τραυματισμού, το ρόστερ έχει περιορισμένες λύσεις κι όσο κι αν και ο Παναθηναϊκός δεν διάγει τις καλύτερες μέρες του κι έχει κι αυτός τα προβλήματά του, εντούτοις δεν γίνεται να χάσει από αυτόν τον Κολοσσό.

Στο πρόγραμμα, τέλος, υπάρχει ένα ακόμα επαρχιακό ντέρμπλι. Αυτό που θα γίνει το Σάββατο στην Πάτρα ανάμεσα στον Απόλλωνα και τον ΚΑΟΔ. Ο Απόλλων είναι δυνατός στην έδρα του, όπου έχει μόλις μία ήττα μέχρι τώρα, και έχει το προβάδισμα απέναντι στην ομάδα της Δράμας, που ψάχνεται τον τελευταίο καιρό και δεν παίζει καλά.

Το πρόγραμμα
Σάββατο 14/12
Χαλκίδα (16.00): Ίκαρος-Ηλυσιακός (Αναστόπουλος Π.-Πουρσανίδης Γ., Ψαριανός)
Περιβόλα, Πάτρα (17.00): Απόλλων Π.-ΚΑΟΔ (Πηλοΐδης, Σώμος, Δεσλής)
Πυλαία (18.00-Novasports 3): ΠΑΟΚ-Πανιώνιος (Τανατζής, Μάνος, Μαγκλογιάννης)
ΣΕΦ (19.00-ΔΤ): Ολυμπιακός-Τρίκαλα (Ανδρικόπουλος, Παφίλης, Μπίκας)

Κυριακή 15/12
Ρέθυμνο (16.00): Ρέθυμνο-Ν. Κηφισιά (Γκόντας, Καρακατσούνης, Μητσόπουλος)
Ελευσίνα (16.00): Πανελευσινιακός-Άρης (Χριστοδούλου, Γκούμας, Θεονάς)

Δευτέρα 16/12
Βενετόκλειο (κεκλεισμένων των θυρών 16.00-Novasports 3): Κολοσσός-Παναθηναϊκός (Παπαπέτρου, Διαμαντής, Παγώνης)

Βαθμολογία (9 αγώνες)
1. Παναθηναϊκός 17
2. Ολυμπιακός 16
3. Πανιώνιος 16
4. ΠΑΟΚ 15
5. Ρέθυμνο 14
6. Άρης 13
7. Απόλλων Π. 13
8. ΚΑΟΔ 13
9. Κολοσσός 12
10. Ν. Κηφισιά 12
11. Τρίκαλα 12
12. Πανελευσινιακός 12
13. Ηλυσιακός 11
14. Ίκαρος 11