Του ύψους και του βάθους

Ποιος θα κάνει παρέα στον Ολυμπιακό στην κορυφή της βαθμολογίας; Διότι οι «ερυθρόλευκοι» είναι σίγουρο ότι θα παραμείνουν εκεί, εκτός πια κι αν ο ήλιος ανατείλει αύριο από τη… δύση και ο ΚΑΟΔ νικήσει στο ΣΕΦ. Και ποια ομάδα θα μείνει ολομόναχη στον πάτο της βαθμολογίας με όποιες παρενέργειες μπορεί κάτι τέτοιο να συνεπάγεται; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση από τους αγώνες της 4ης αγωνιστικής της Α1.

Η αγωνιστική αρχίζει το απόγευμα του Σαββάτου στην Πάτρα με τον Απόλλωνα να υποδέχεται την Καβάλα και από αυτόν θα προκύψει η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα, καθώς ο ηττημένος θα παραμείνει χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα και θα μείνει μόνος στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Θα ολοκληρωθεί δε το απόγευμα της Κυριακής με τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τον Ίκαρο και του Ολυμπιακού με τον ΚΑΟΔ. Οι «ερυθρόλευκοι» πάντως θα γνωρίζουν με ποιον θα συγκατοικούν στην κορυφή από το βράδυ του Σαββάτου, όταν θα έχει λήξει ο αγώνας ανάμεσα στις άλλες δύο αήττητες για την ώρα ομάδες της Α1. Τον Πανιώνιο και τον Κολοσσό. Ας δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 3/11
ΑΠΟΛΛΩΝ Π.-ΚΑΒΑΛΑ
Γήπεδο: Κλειστό Απόλλωνα Πάτρας
Ώρα: 16.30
Διαιτητές: Πηλοΐδης, Σώμος, Τσώνος
Το ζητούμενο: Εύκολο, από τη στιγμή που ούτε ο Απόλλων ούτε η Καβάλα έχουν πετύχει νίκη ως τώρα. Άρα αμφότεροι θέλουν να κάνουν σεφτέ για να τονώσουν την ψυχολογία τους, αλλά και να μη μείνουν μόνοι τους στον πάτο. Χώρια που, όπως ακούγεται εδώ και μέρες, για τον χαμένο προπονητή η γκρίνια θα μεγαλώσει επικίνδυνα.
Τι θα δούμε: Από τη μια τον Απόλλωνα, ο οποίος έχει μεν τρεις ήττες, αλλά και οι τρεις ήταν στο καλάθι. Μάλιστα με Περιστέρι και ΚΑΟΔ ουσιαστικά «αυτοκτόνησε», καθώς έχασε μεγάλες διαφορές που είχε δημιουργήσει υπέρ του. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη συγκέντρωση και τύχη στις λεπτομέρειες, ενώ ποντάρει στην παρουσία των φίλων του στην κερκίδα και του Νίκου Αργυρόπουλου, που αναμένεται να επιστρέψει από τον τραυματισμό του, στην πεντάδα. Η Καβάλα από την άλλη έχει ξεκινήσει νωθρά και ήδη έχει κάνει πολλές αλλαγές στο ρόστερ της. Οι Γκαγκαλούδης και Γκράντι την ενισχύουν σημαντικά στην περιφέρεια, όμως το κενό κάτω από τα καλάθια του Νάναλι, που έφυγε, δεν έχει αναπληρωθεί.

ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ-ΑΡΗΣ
Γήπεδο: Κλειστό «Α. Παπανδρέου», Περιστέρι
Ώρα: 17.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Κορομηλάς, Παπαπέτρου, Μπήτης.
Το ζητούμενο: Ως νεοφώτιστος ο Πανελευσινιακός έχει ως βασικό στόχο του την παραμονή και για να τα καταφέρει πρέπει να κερδίσει όσο περισσότερα εντός έδρας παχνίδια μπορεί. Για την ώρα η έδρα του (έστω κι αν δεν είναι η φυσική του) παραμένει αλώβητη, αλλά το δείγμα (ο αγώνας με την Καβάλα) είναι πολύ μικρό. Ο Άρης είχε πολύ κακό ξεκίνημα, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εσωτερική αναταραχή και να απολυθεί ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, ωστόσο το ντεμπούτο του Βαγγέλη Αγγέλου στον πάγκο του συνδυάστηκε με νίκη και θέλει να πάρει μία ακόμα για να μπει στον ίσιο δρόμο. Και να μη ρισκάρει εμπλοκή σε περιπέτειες υποβιβασμού.
Τι θα δούμε: Από τη μια ο Πανελευσινιακός θα προσπαθήσει να παίξει το μπάσκετ που αρέσει στον Γιώργο Σκαραφίγκα. Γρήγορο, με πολλές επιθέσεις, πολλά σουτ από την περιφέρεια και… όποιος αντέξει. Ο προπονητής της ομάδας από την Ελευσίνα λέει ότι θα νικήσει όποιος ελέγξει το ρυθμό κι έχει δίκιο, διότι προφανώς ο Άρης θα παραταχθεί με αντίθετη λογική. Κυρίως επειδή έχει παίκτες που για διάφορους λόγους αποδίδουν καλύτερα στο σετ παιχνίδι. Πάντως ο Αγγέλου θα έχει επιπλέον δύο παίκτες σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στον Ηλυσιακό. Ο Γιώργος Τσιάρας και ο Τζέρεμι Χαντ (η ελευθέρας του είχε μείνει στην ΕΟΚ, καθότι η τελευταία ομάδα του ήταν ο ΚΑΟΔ, γι’ αυτό και ήταν εφικτή η απόκτησή του, παρά την απαγόρευση των διεθνών μεταγραφών) αποτελούν τις νέες προσθήκες του Άρη και θα δώσουν πρόσθετες εναλλακτικές λύσεις στον προπονητή.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό Νέας Σμύρνης
Ώρα: 19.00
Διαιτητές: Καρακατσούνης, Φούφης, Ψαριανός.
Το ζητούμενο: Εύκολο κι αυτό, να μη χάσει κανείς! Διότι ο χαμένος θα γκρεμιστεί από την κορυφή της βαθμολογίας, αντίθετα ο νικητής θα παραμείνει πρώτος, αήττητος και θα συνεχίσει με άλλον αέρα την προσπάθειά του.
Τι θα δούμε: Από τη μια ο Πανιώνιος θα παραταχθεί για πρώτη φορά φέτος πλήρης, αφού έγινε καλά ο Καββαδάς, ο δε Μπούκερ ξεπέρασε κάποιες ενοχλήσεις που τον περιόριζαν και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό, διότι την εβδομάδα που έρχεται αρχίζει το Eurocup και οι υποχρεώσεις αυξάνονται. Από την άλλη ο Κολοσσός πάει στη Νέα Σμύρνη με όπλα τον αέρα του 3-0, την καλή εμφάνιση που πραγματοποίησαν στο προηγούμενο παιχνίδι οι Αμερικανοί του και την εμπειρία παικτών όπως ο Τσαλδάρης, ο Καλαμπόκης και ο Καλαϊτζής, οι οποίοι ξέρουν πώς να αντιδρούν σε τέτοια παιχνίδια. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα έχουν παρελθόν στη Νέα Σμύρνη, αφού έχουν φορέσει τη φανέλα του Πανιωνίου, όπως ο Νίκος Παππάς έχει φορέσει επί μία συναπτή διετία τη φανέλα του Κολοσσού.

ΠΑΟΚ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Γήπεδο: ΠΑΟΚ Sports Arena, Πυλαία
Ώρα: 19.00 (ΕΤ3)
Διαιτητές: Χριαστοδούλου, Παναγιώτου, Κατραχούρας.
Το ζητούμενο: Για τον ΠΑΟΚ η νίκη είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς το ξεκίνημα είναι μέτριο και νέο στραβοπάτημα θα προκαλέσει γκρίνιες, χώρια που θα αφήσει την ομάδα πολύ πίσω με το καλημέρα. Το Περιστέρι θα προσπαθήσει βεβαίως να νικήσει, αλλά ακόμα κι αν χάσει, δεν θα χαθεί. Οι δύο νίκες που έχει ήδη πετύχει στην έδρα του αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια.
Τι θα δούμε: Από τη μια ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την υπεροχή που του δίνει κάτω από τα καλάθια η παρουσία του Λάζαρου Παπαδόπουλου σε συνδυασμό με την απουσία κλασικού σέντερ από το Περιστέρι. Ο Λάζος είναι σε σούπερ φόρμα, όπως φάνηκε από τους 31 πόντους που έβαλε στη Δράμα την περασμένη εβδομάδα, και η λογική λέει πως ο Σούλης Μαρκόπουλος θα περιστρέψει το παιχνίδι του ΠΑΟΚ γύρω του. Ενδεχόμενη απουσία του τραυματία Χαριτόπουλου θα αφαιρέσει… ανάσες από τον Παπαδόπουλο, αντίθετα η περιφέρεια έχει μάθει πλέον να παίζει χωρίς τον Χαραλαμπίδη, που ακόμα προσπαθεί να ξεπεράσει το δικό του τραματισμό. Το Περιστέρι από την άλλη θα παίξει δίχως άγχος και λογικά θα προσπαθήσει να κινηθεί σε χαμηλούς ρυθμούς εκμεταλλευόμενο την εμπειρία και εξυπνάδα του Πέτρουλα και τον ενθουσιασμό του Ντουάιτ Θορν και του αδελφού του Κάιλ Χάινς, Τάιλερ, που έχουν αφήσει καλές εντυπώσεις ως τώρα.

Κυριακή 4/11
ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ-ΡΕΘΥΜΝΟ
Γήπεδο: Δημοτικό Γήπεδο Ιλισίων
Ώρα: 16.30
Διαιτητές: Γκόντας, Αφεντουλίδης, Καλδίρης
Το ζητούμενο: Για ομάδες όπως ο Ηλυσιακός οι εντός έδρας νίκες συνιστούν όρο επιβίωσης, διότι μακριά από το γήπεδό τους νικούν από σπάνια έως ποτέ. Για το Ρέθυμνο οι εκτός έδρας νίκες σε παιχνίδια όπως αυτό συνιστούν τη διαφορά της προσπάθειας για την αποφυγή του υποβιβασμού με τη μάχη για μια θέση στα πλέι οφ.
Τι θα δούμε: Κατ’ αρχάς τον Στέργιο Κουφό και τον Μπρετ Πετγουέι να επιστρέφουν στα Ιλίσια. Ο Ελληνας προπονητής έφερε για πρώτη φορά τον Αμερικανό σέντερ στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια για λογαριασμό του Ηλυσιακού, όπου έγινε ο αγαπημένος της εξέδρας λόγω των θεαματικών καρφωμάτων του. Και τον Κουφό αγάπησαν στα Ιλίσια βέβαια, όμως τώρα τον βρίσκουν απέναντί τους, όπως και τον Πετγουέι, που είναι πια ο βασικός σέντερ του Ρεθύμνου, αν και περισσότερο από την περιφέρεια ξεκινά τις προσπάθειές του. Έτσι κι αλλιώς στον Κουφό αρέσει το γρήγορο run-and-gun παιχνίδι, γι’ αυτό δεν θέλει βαρείς σέντερ ούτε και θα είναι μεγάλη απώλεια σε πρώτη φάση η απουσία του φόργουορντ Μπίλι Ουάιτ, που αποδεσμεύτηκε, διότι δεν έπεισε. Ο πόιντ γκαρντ, Κόλιμον, που προορίζεται για αντικαταστάτης του δεν έχει υπογράψει ακόμα. Ο Ηλυσιακός από την άλλη μοιάζει να παίζει πιο ισορροπημένα, αν κρίνει κανείς από το ότι οι δύο πρώτοι σκόρερ του είναι ο «μπόμπερ» Σκοτ και ο σέντερ Τζόουνς. Το θέμα είναι πως ο Δημήτρης Παπανικολάου έχει περιορισμένες λύσεις και θα στηριχθεί στο πάθος παικτών του, όπως ο Καυκής, που δηλώνει ότι «πρέπει να νικήσουμε το Ρέθυμνο και θα το νικήσουμε».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΚΑΟΔ
Γήπεδο: ΣΕΦ
Ώρα: 17.00
Διαιτητές: Ταβουλαρέας,Μητσόπουλος, Βαρδάλος.
Το ζητούμενο: Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να συζητά για τίποτα άλλο πλην της νίκης, ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα προτιμούσε αυτή να διασφαλιστεί όσο το δυνατό νωρίτερα προκειμένου να κάνει δοκιμές και συντήρηση δυνάμεων. Για τον ΚΑΟΔ η νίκη θα ισοδυναμούσε με το… όγδοο θαύμα του κόσμου, επομένως αν διασώσει την αξιοπρέπειά του, θα είναι ευχαριστημένος.
Τι θα δούμε: Έναν Ολυμπιακό, που θα παίξει και πάλι με έναν σέντερ λιγότερο, αφού ο Ντόρσεϊ έχει ήδη επιστρέψει στις ΗΠΑ και ο αντικαταστάτης του, Τζος Πάουελ, δεν μπορεί ακόμα να αγωνιστεί. Κατά συνέπεια ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα δοκιμάσει και πάλι τον Άντιτς σε αυτή τη θέση, θα δώσει και στον Μαυροειδή περισσότερο χρόνο συμμετοχής για να δείξει ότι μπορεί να προσφέρει, ενώ κατά τα λοιπά θα κοιτάξει να μοιράσει το χρόνο σε όλους τους παίκτες της 12άδας για να είναι ετοιμοπόλεμοι. Ο Γιώργος Καλαφατάκης από την άλλη θα προσπαθήσει να παίξει το παιχνίδι του και ό,τι βγει, άλλωστε δεν έχει απαιτήσεις απέναντι σε έναν τέτοιο αντίπαλο. Έχουμε περιέργεια, πάντως, να δούμε αυτόν τον Νόουλς, που αποφοίτησε από το Λούιβιλ του φημισμένου Ρικ Πιτίνο, άρα δεν μπορεί παρά να είναι καλός.

ΙΚΑΡΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό Γλυφάδας
Ώρα: 17.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Γκούμας, Ξενικάκης, Μπίκας.
Το ζητούμενο: Ο Ίκαρος θα προσπαθήσει να μην παραδοθεί άνευ όρων, όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, και να βελτιώσει λίγο την απόδοσή του, που σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν κινείται κάτω του μετρίου. Ο Παναθηναϊκός θέλει ασφαλώς τη νίκη, αλλά και μια καλή εμφάνιση, που θα δείξει ότι κι αυτός βελτιώνεται και αποκτά ταυτότητα.
Τι θα δούμε: Από τον Ίκαρο δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα, άλλωστε υστερεί πολύ σε ποιότητα του αντιπάλου του και δεν μπορεί να ελέγξει αυτός την κατάσταση. Ο Αλέξης Κυρίτσης, που έτσι κι αλλιώς είναι ο πιο συνεπής παίκτης ως τώρα, έχει ένα επιπλέον κίνητρο να παίξει καλά απέναντι στην ομάδα που αγωνιζόταν πέρυσι, αλλά πέραν αυτού ο Δημήτρης Πρίφτης θα ζητήσει καλή εμφάνιση και από τους ξένους του, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν πείσει απόλυτα. Κάτι ανάλογο θα ζητήσει ο Αργύρης Πεδουλάκης κυρίως από τους Κίτσεν και Άρμστρονγκ, που βρίσκονται στο στόχαστρο, διότι δείχνουν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν ή δεν τους πάει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Το δεύτερο ισχύει κυρίως για τον Κίτσεν, που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τους Διαμαντίδη και Ούκιτς και «τρακάρει» αγωνιστικά μαζί τους.