Μεγάλος... μικρός!

vezenkof

Ο νεαρός Σάσα Βεζένκοφ με εμφάνιση πολύ μεγάλου παίκτη και ένα τρίποντο σκέτη μαχαιριά στο τέλος οδήγησε στον Άρη σε μεγάλη νίκη με 78-76 επί του Απόλλωνα στο θρίλερ της Πάτρας!

 

Ο Άρης ήταν σαφώς καλύτερος και έλεγξε το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο παίζοντας πιο οργανωμένα και μυαλωμένα. Με αιχμή του δόρατος τον Βεζένκοφ στο πρώτο δεκάλεπτο και τον Μποχωρίδη στο δεύτερο και με τον Χαρίση να δίνει σημαντικές βοήθειες, δεδομένου ότι ο Απόλλων έπαιζε χωρίς κλασικό σέντερ κι αυτό έδινε πλεονέκτημα σε πολλές περιπτώσεις στον έμπειρο σέντερ, η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατάφερε να πάρει ένα προβάδισμα 9 πόντων στο 7' (18-9) και να το διατηρήσει ως το τέλος του ημιχρόνου. Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα αυτή η διαφορά απέκτησε διψήφια τιμή. Για πρώτη φορά στο 14' (32-22) και μετά στο 15' (36-25).

Ο Απόλλων αναγκάστηκε από πολύ νωρίς να κυνηγά στο σκορ κι αυτό τον γέμισε άγχος. Ο Μπολντς είχε πολλά προβλήματα απέναντι στην αντίπαλη άμυνα στο πρώτο μέρος κι αυτό στέρησε από την ομάδα της Πάτρας τη βασική επιθετική αιχμή της, με αποτέλεσμα να κληθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις χωρίς ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο. Η απουσία κλασικού σέντερ, όσο κι αν ο Ντάνιελ με τα αθλητικά προσόντα του έδωσε κατά διαστήματα ορισμένες λύσεις, προσανατόλιζε το παιχνίδι του Απόλλωνα περισσότερο στην περιφέρεια, όμως τα άσχημα ποσοστά στα τρίποντα (2/12 στο πρώτο μέρος), αλλά και κάποια βιασύνη στην εκδήλωση γενικά των επιθέσεων, τον εμπόδισαν να φανεί ιδιαίτερα απειλητικός. Στο 18' πλησίασε στους 5 πόντους (32-37), αλλά γρήγορα ο Άρης ξέφυγε ξανά, καθώς επέδειξε μεγαλύτερη ωριμότητα στην επίθεση.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με δύο τρίποντα του Βεζένκοφ κι ένα λέι απ του Μποχωρίδη, που έδωσαν μια διαφορά 17 πόντων στον Άρη (50-33) και μια σχετική ασφάλεια, που όσο περνούσε η ώρα μεγάλωνε. Ο Απόλλων προσπαθούσε σπασμωδικά να αντιδράσει κυρίως με τον Χιλ, που έδειξε να το παίρνει προσωπικά και τα τρίποντά του κρατούσαν την ομάδα της Πάτρας στο παιχνίδι.

Με ένα από αυτά μείωσε για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο κάτω από τους 10 πόντους στο 34' (62-71) και αυτό που ακολούθησε μετά ήταν εντυπωσιακό. Ο Βετούλας μη έχοντας κάτι άλλο να χάσει, έδωσε εντολή για ζον πρες άμυνα σε όλο το γήπεδο, απέναντι στην οποία οι παίκτες του Άρη τα έχασαν. Έκαναν 11 λάθη μόνο στην τελευταία περίοδο, από τα οποία τα 7 μεταφράστηκαν σε κλεψίματα των παικτών του Απόλλωνα και κυρίως του Μπολντς, που μπορεί να ήταν τραγικά άστοχος (έφαγε και μια απίστευτη τάπα από τον Μποχωρίδη πάνω στην προσπάθεια για κάρφωμα, που μπορεί να είναι το highlight της χρονιάς!), αλλά ξεχείλιζε από πάθος και αποφασιστικότητα.

Κάπως έτσι και παρά το ότι δεν είχε πάντα σωστές επιθετικές επιλογές, ο Απόλλων όχι μόνο ροκάνισε σταδιακά τη διαφορά, αλλά ενάμισι λεπτό πριν από τη λήξη με δύο βολές του Μπολντς ισοφάρισε 73-73 ολοκληρώνοντας ένα σερί 14-2 μέσα σε πέντε λεπτά!

Κι εκεί που Άρης έδειχνε πεσμένος στο καναβάτσο και έτοιμος να χάσει ένα δικό του παιχνίδι, βγήκε μπροστά, ποιος άλλος; Ο Βεζένκοφ. Με ψυχραιμία πολύπειρου επαγγελματία σηκώθηκε έξω από τα 6.75μ. και με τρίποντο σκέτη μαχαιριά έκανε το 76-73 υπέρ του Άρη και "πάγωσε" την περιβόλα.

Αμέσως μετά ο Απόλλων έχασε την επίθεση και ο Ασημακόπουλος με καλάθι (έχασε όμως την έξτρα βολή από το φάουλ που είχε κερδίσει ταυτόχρονα) έκανε το 78-73 κι εκεί που το παιχνίδι έδειχνε να έχει τελειώσει, ο Χιλ έβαλε τρίποντο μειώνοντας 78-76. Ο Αθηναίου έχασε την επίθεση του Άρη και στα τελευταία 8'' η τύχη του αγώνα βρισκόταν στα χέρια του Μπολντς!

Ο Απόλλων από το πουθενά πήρε μία ακόμα ευκαιρία για να στείλει το παιχνίδι στην παράταση, όμως ο... Ντάνιελ την πέταξε στα σκουπίδια. Διότι βιάστηκε να κρεμαστεί από τη στεφάνη μετά το σουτ του Μπολντς, στο οποίο η μπάλα αναπήδησε μεν στο σίδερο, αλλά φάνηκε ότι αν ο Ντάνιελ δεν κρεμιόταν, ενδεχομένως να κατάληγε μέσα στο καλάθι! Η ουσία πάντως είναι πως καλάθι δεν μπήκε σε αυτή τη φάση και ο Άρης δραπέτευσε με μια πολύ μεγάλη νίκη από την Πάτρα!

Τα δεκάλεπτα: 18-24, 33-42, 53-64, 76-78

Απόλλων Π.: Χιλ 23(3), Αργυρόπουλος 6, Τέιλορ 2, Ντάνιελ 17, Λιανός 5(1), Πέτροβιτς 7(2), Ζαφείρης 2, Τρεπάλοβατς, Μπολντς 14(1).

Άρης: Μποχωρίδης 12(1), Χαντ, Πελεκάνος 3(1), Γκίκας 6, Ασημακόπουλος 9, Χαρίσης 12, Βεζένκοφ 23(5), Μούρτος, Αθηναίου 13(1).