Από του Χάρου τα δόντια...

osfp paok

Ο Ολυμπιακός φλέρταρε έντονα με την πρώτη φετινή ήττα του, αλλά γλίτωσε χάρη στον Πρίντεζη και την άμυνά του στην τελευταία περίοδο υποχρεώνοντας τον εξαιρετικό ΠΑΟΚ στην πρώτη φετινή ήττα του στην Α1 (78-70).

 

Επί 15 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ έκανε ματ στον Ολυμπιακό και κυριάρχησε στο παρκέ του άδειου, λόγω τιμωρίας των "ερυθρολεύκων", ΣΕΦ. Με άμυνα για σεμινάριο οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου εξουδετέρωσαν τα πικ εν ρολ του Ολυμπιακού, έκλεισαν υποδειγματικά τη ρακέτα τους με τον Κούπερ και τους υπόλοιπους να κλέβουν συνεχώς μπάλες και εκμεταλλεύτηκαν τη μεγάλη αστοχία των "ερυθρολεύκων" για να επιβάλουν το παιχνίδι τους.

Σε αυτό βοήθησε και το ότι με τον Μπόγρη κυρίως έλεγξαν τα ριμπάουντ, ενώ στην επίθεση λειτούργησαν τις περισσότερες φορές σωστά, με τον Κούπερ να οργανώνει και τους Τσαϊρέλη, Χαραλαμπίδη κατά περίσταση να εκτελούν. Απέναντι σε αυτόν τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός είχε τεράστιο πρόβλημα, διότι δεν μπορούσε να μπει στη ρακέτα, ενώ παράλληλα ήταν άστοχος από την περιφέρεια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σκοράρει!

Κατόπιν τούτων ο "δικέφαλος" προηγήθηκε με 20-13 στο 8' και δεν επηρεάστηκε ούτε όταν ο προπονητής του έκανε κάποιες αλλαγές για να φρεσκάρει την ομάδα και να την προστατέψει από τη φθορά των φάουλ. Αρκετοί από τους αναπληρωματικούς, όπως ο Μαργαρίτης, ο Δέδας, αλλά και ο Πέιν ανταποκρίθηκαν σωστά κι έτσι στο 13' ο ΠΑΟΚ πήρε προβάδισμα 11 πόντων (29-18) βάζοντας πολύ δύσκολο πρόβλημα στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, που έπαιζε χωρίς τους τραυματίες Σίμονς και Σλούκα.

Τη λύση είχε τελικά ο Γιώργος Πρίντεζης, που δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι στο πρώτο ημίχρονο έπαιζε σχεδόν μόνος του τον ΠΑΟΚ! Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, που από κάποια στιγμή και μετά οι συμπαίκτες του τον έψαχναν συνεχώς κι αυτός δεν τους διέψευδε. Έβαλε στο πρώτο 20λεπτο 17 πόντους, μάζεψε 8 ριμπάουντ και ήταν ο βασικός λόγος, μαζί πάντως με την πιεστική άμυνα που έπαιξε η ομάδα στο τελευταίο πεντάλεπτο, που ο Ολυμπιακός ανέτρεψε τελείως το σκηνικό. Και μάλιστα πέρασε μπροστά με τη λήξη του ημιχρόνου (37-36) χάρη σε ένα μακρινό buzzer beater τρίποντο από τον Λο.

Ο ΠΑΟΚ έχασε την ευκαιρία να πάει έστω και με μια μικρή διαφορά υπέρ του στα αποδυτήρια και σε αυτό έχει μια μικρή ευθύνη ο Σούλης Μαρκόπουλος, που κράτησε στον πάγκο παραπάνω από όσο έπρεπε τον καλύτερο παίκτη του ως εκείνη τη στιγμή, τον Ντι Τζέι Κούπερ, και επέμεινε στον Τσόχλα, ο οποίος δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός.

Παρ' όλα αυτά το ντέρμπι συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς ο ΠΑΟΚ δεν έδειχνε διατεθειμένος να τα παρατήσει. Με ένα ξέσπασμα του Λο και τον Πρίντεζη σταθερά καλό και παρά το ότι ο Σπανούλης ήταν φανερά εκτός κλίματος, ο Ολυμπιακός πήρε ένα προβάδισμα 6 πόντων στο 26' (49-43), όμως ο "δικέφαλος" είχε διαβάσει πολύ καλά το επιθετικό παιχνίδι των "ερυθρολεύκων" και με μαζεμένες καλές άμυνες αντέδρασε ξανά.

Πρωταγωνιστής ήταν ο εξαιρετικός Κούπερ (παρά λίγο να κάνει τριπλ νταμπλ, καθώς τελείωσε με 18 πόντους, 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ!) και η συνεργασία του με τον Μπόγρη, αλλά και κάποια καλά σουτ των Τσαϊρέλη και Πέιν έφεραν τον ΠΑΟΚ ξανά μπροστά με 55-51 ενάμισι λεπτό πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου, όμως ήταν ο Ολυμπιακός αυτός που προηγήθηκε στο τέλος της με 56-55 χάρη σε ένα τρίποντο-ποιου άλλου;-του Πρίντεζη.

Στην τελευταία περίοδο θα παίζονταν όλα και ο Μπαρτζώκας αποφάσισε να αφήσει οριστικά στον πάγκο τον Σπανούλη και να παίξει με Μάντζαρη, Λοτζέσκι, Περπέρογλου στην περιφέρεια και τον Ντάνστον σέντερ. Αυτό ήταν. Η άμυνα του Ολυμπιακού "έσφιξε" τόσο πολύ που προκάλεσε σε αρκετές περιπτώσεις... ασφυξία στον αντίπαλό του, ενώ στην επίθεση παίκτες-κλειδιά ήταν ο Μάντζαρης και ο Ντάνστον. Με ένα τρίποντο και μία βολή του πρώτου και ένα καλάθι του δεύτερου ο Ολυμπιακός ξέφυγε στο 35' με 67-58 και ουσιαστικά "καθάρισε".

Ο ΠΑΟΚ, παρότι προσπάθησε στο τέλος να κάνει μία ακόμα ανατροπή, ήταν φανερό πως δεν είχε τη δύναμη για να τα καταφέρει. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 74-63 στο 38' χάρη σε ένα τρίποντο του επίσης πολύ θετικού Περπέρογλου και νίκησε τελικά με 78-70 αποφεύγοντας μια ήττα, που κατ' ουσίαν θα τον έβγαζε έξω από το κόλπο της διεκδίκησης της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο.

Τα δεκάλεπτα: 16-20, 37-36, 56-55, 78-70.

Ολυμπιακός: Πετγουέι, Λο 12(1), Ντάνστον 13, Σπανούλης 2, Περπέρογλου 11(1), Λοτζέσκι 5, Μπέγκιτς 3, Πρίντεζης 21(2), Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 9(2), Κατσίβελης.

ΠΑΟΚ: Πέιν 6, Κούπερ 18(4), Χαραλαμπίδης 12, Τσόχλας, Τσαϊρέλης 10(1), Δέδας 5, Μαργαρίτης 7(1), Καλλές, Μπόγρης 12, Κασελάκης.