Οι "αιώνιοι" και οι άλλοι

a1 parousiasi

Μία ημέρα πριν από την έναρξη της νέας σεζόν στην Α1 οι 14 προπονητές άνοιξαν τα χαρτιά τους, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν με αφορμή το πρώτο τζάμπολ!

 

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, πριν από την έναρξη της συνέντευξης, βράβευσε στο πρόσωπο του Γιώργου Μπαρτζώκα, τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου λίγες ημέρες πριν.

Ο κ. Χαλβατζάκης αναφέρθηκε στη νέα αγωνιστική περίοδο σημειώνοντας: «Παρά τα προβλήματα που έχουμε σαν χώρα και σαν μπάσκετ μπορώ να αισθανθώ πως κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, σε τομείς όπως η οργάνωση και εξωστρέφεια. Θα μιλήσω για τη φετινή χρονιά. Ήδη εδώ και ένα μήνα μέτρησα πάνω από 80 φιλικά παιχνίδια σε ένα μήνα. Είναι πρωτόγνωρο το ενδιαφέρον για το μπάσκετ. Το φετινό πρωτάθλημα θα είναι καλύτερο από το περυσινό. Δε λέω μεγάλα λόγια. Θα είναι καλύτερα τόσο σε αγωνιστικό, σε διοικητικό επίπεδο. Οι δύο μεγάλοι είναι ενισχυμένοι και θα έχουν την ίδια και καλύτερη πορεία στην Ευρωλίγκα. Θέλουμε οι ελληνικές ομάδες να έχουν επιτυχίες. Και βέβαια είναι και ο ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο στο EuroCup. Έχουν πάρει όλες οι ομάδες πιστοποιητικό. Τα γήπεδα παίρνουν διαφορετική μορφή. Υπάρχει ομοιογένεια. Επίσης στο διοικητικό συμβούλιο η συνεργασία με την εταιρία Synergy. Τρομερό εργαλείο για τους προπονητές. Το είχαν μόνο ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός και πλέον θα το έχουν και οι 14 με τη βοήθεια του ΕΣΑΚΕ. Πάνω απ’ όλα να έχουμε υγεία. Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε στη σωστή κατεύθυνση για να εξαλείψουμε το φαινόμενο της βίας. Η πολιτεία αν θέλει μπορεί. Εκείνο που ζητώ είναι, όπως έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις να παρέμβει και για τη βία στα γήπεδα. Δεν είχαμε μεγάλα φαινόμενα, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Οι Έλληνες προπονητές δίνουν άλλο τόνο στο πρωτάθλημα. Βλέπουμε νέους παίκτες στο πρωτάθλημα. Καλώ όλους όσοι είναι στο άθλημα να το στηρίξουν. Καλό πρωτάθλημα. Καλή αρχή και όχι βία στα γήπεδα».

Ερωτώμενος, για το αν θα αλλάξουν οι τιμωρίες των γηπέδων ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ ανέφερε: «Είμαι θιασώτης των γεμάτων γηπέδων. Πέρυσι είχαμε αύξηση των εισιτηρίων. Φέτος πιστεύω πως θα αυξηθούν περεταίρω. Το θέμα που μας έχει ταλανίσει είναι θέμα νόμου. Είμαστε σε επαφές με τον αρμόδιο Υφυπουργό, που ετοιμάζει νέο σχέδιο νόμου,. Πραγματικά δεν είναι καλό τα άδεια γήπεδα. Το λέω ευθέως πως πλήττει το άθλημα».

Τέλος ο κ. Χαλβατζάκης ερωτήθηκε για το θέμα του ντόπινγκ και για το αν θα συνεχιστούν οι έλεγχοι αναφέροντας: «Το ξέρουν και οι ομάδες πως τα δείγματα των τελικών ήταν όλα καθαρά. Αυτό αναδεικνύει πως το πρωτάθλημα είναι καθαρό. Υπάρχει κανονισμός που θα τηρηθεί. Αρμοδιότητα στο ντόπινγκ έχει ο ΕΣΚΑΝ δεν είμαστε εμείς οι απόλυτα υπεύθυνοι. Λειτουργούμε σε συνεργασία. Είμαι χαρούμενος που δε βρέθηκε τίποτα στα δείγματα των τελικών. Αλλά δεν είναι δυνατόν οι αθλητές σε κάθε παιχνίδι να υποβάλλονται σε τόσο αυστηρές εξετάσεις».

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των 14 προπονητών

Αργύρης Πεδουλάκης (προπονητής Παναθηναϊκού): «Από πέρυσι στον Παναθηναϊκό προσπαθούμε, να κρατήσουμε τα στοιχεία που διακατέχουν την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια. Το μυστικό είναι οι σχέσεις που έχουν όλα τα μέλη μεταξύ τους. Υπάρχει πίστη και αφοσίωση στην ομάδα. Θέλουμε το εμείς και όχι το εγώ. Προσπαθούμε καθημερινά να τονίζουμε πόσο σημαντικό είναι να είσαι μέλος σε ένα σύνολο».

Γιώργος Μπαρτζώκας (προπονητής Ολυμπιακού): «Ο Ολυμπιακός φέτος θα προσπαθήσει να είναι στο ανώτερο αγωνιστικό επίπεδο, να είναι στην κορυφή. Έχουμε ανανεώσει μεγάλο μέρος του κορμού μας. Ενισχυθήκαμε με νέους Έλληνες παίκτες που μπορούν να μας βοηθήσουν άμεσα. Το να τα κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα και πρωταθλητισμό και ανανέωση, είναι δύσκολο αλλά νομίζω πως θα τα καταφέρουμε μια χαρά».

Γιάννης Σφαιρόπουλος (προπονητής Πανιωνίου): «Η αλλαγή προσώπων φέτος στην ομάδα είναι μεγάλη. Έφυγαν βασικοί παίκτες. Παιδιά που είχαν μπει σε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα και βοήθησαν πέρυσι. Το υλικό φέτος είναι πολύ αξιόλογο και θα αναπληρώσουν τα κενά. Με την πάροδο του χρόνου, θα έχουμε τόσο καλύτερο σύνολο και απόδοση. Χρειάζεται χρόνος. Έμειναν μόνο τέσσερις παίκτες. Αρχικά είναι ντεζαβαντάζ. Αλλά κάναμε τις κατάλληλες κινήσεις, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο».

Θανάσης Γιαπλές (προπονητής Ρεθύμνου): «Καλή αγωνιστική χρονιά. Το Ρέθυμνο με το ιδιαίτερο στυλ που έχει θέλει να συνδυάζει το θέαμα με το αποτέλεσμα. Κάθε αλλαγή θέλει χρόνο. Είχαμε πολλές αλλαγές. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και φέτος να είμαστε θεαματικοί και αλλά βαθμολογικά εκεί που θέλουμε».

Σούλης Μαρκόπουλος (προπονητής ΠΑΟΚ): «Εύχομαι υγεία και τύχη σε όλους. Χρειαζόμαστε να αλλάξει το μυαλό των παικτών, καθώς πλέον αλλάζει ο ρόλος τους. Ένα στοίχημα να βγάλουμε νέους παίκτες, και έχουμε ήδη αρκετούς. Έχουν το ταλέντο και πρέπει να το εκμεταλλευτούν μέσα στη χρονιά».

Βαγγέλης Αγγέλου (προπονητής Άρη): «Καλή χρονιά στο ελληνικό μπάσκετ. Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό για τις πορείες τους. Για τον Άρη θα περιμένουμε στην πράξη να δούμε που θα οδηγήσει το πείραμα. Ιστορικά η ομάδα είναι σημείο αναφοράς. Πρέπει να συνδυάσουμε το μαθαίνω με το ωριμάζω μαζί».

Γιώργος Καλαφατάκης (προπονητής Ικάρου): «Πιστεύω πως η φετινή ομάδα δεν έχει σχέση με την περυσινή. Νομίζω πως και ο Ίκαρος θα πρέπει να σκέφτεται σαν νεοφώτιστος. Τα παιδιά το ευχαριστιούνται, έχουν όραμα και όρεξη. Η πόλη πρέπει να αγκαλιάσει την ομάδα, για να πετύχουμε το στόχο μας που είναι η παραμονή».

Νίκος Βετούλας (προπονητής Απόλλωνα Π.): «Φέτος είναι μια χρονιά ιδιαίτερα σημαντική. Δεν έχουμε τον ενθουσιασμό μιας νεοφώτιστης ομάδας, ειδικά στην περιφέρεια. Είναι μια διαφορετική ομάδα από την περυσινή. Στην πράξη θα δούμε αν ο τρόπος που δουλέψαμε είναι σωστός. Ελπίζω να έχουμε μια καλή πορεία όπως πέρυσι».

Νέναντ Μάρκοβιτς (προπονητής ΚΑΟΔ): «Καλή σεζόν σε όλους. Είναι τιμή μου να είμαι ο μοναδικός ξένος στο πρωτάθλημα. Έχουμε οκτώ νέους παίκτες, νέους σε ηλικία και ξένους που δεν έχουν παίξει ξανά. Ο βασικός στόχος είναι να μείνει η ομάδα ανταγωνιστική. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για στόχο. Με ενδιαφέρει να δουλεύουμε σκληρά και μέρα με τη μέρα να διεκδικούμε το καλύτερο».

Βασίλης Φραγκιάς (Προπονητής Κολοσσού): «Καλή χρονιά με υγεία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα νεανική. Να δώσουμε κίνητρο σε παίκτες που εκ των πραγμάτων πρέπει να τους «βγάλουμε». Πρέπει να κάνουμε αυτό που μάθαμε από μικροί. Να ευχαριστιόμαστε την καθημερινότητά μας. Το έχουμε αυτό στην ομάδα. Πιστεύω πως θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, Στα επόμενα χρόνια θέλουμε να παίξουμε στην Ευρώπη και βέβαια πρέπει επιτέλους να γίνει το γήπεδο».

Γιώργος Σκαραφίγκας (προπονητής Πανελευσινιακού): «Υγεία και καλή αγωνιστική χρονιά. Το συστατικό που είχε η ομάδα πέρυσι ήταν ο ενθουσιασμός και η άγνοια κινδύνου. Φέτος είναι πιο δύσκολη σεζόν αλλά έχουμε πλεονέκτημα πως παίζουμε από την αρχή στην έδρα μας».

Δημήτρης Λιόγας (προπονητής Ηλυσιακού): «Καλή χρονιά σε όλους με υγεία. Είμαστε από την αρχή πολύ καλά υποψιασμένοι για το τι θα αντιμετωπίσουμε. Θα προσπαθήσουμε σκληρά να προετοιμαστούμε και εβδομάδα με την εβδομάδα να πετύχουμε την παραμονή μας. Θέλουμε ένα ομοιογενές σύλλογο από έμπειρους νεαρούς και ξένους από το κολέγιο».

Ηλίας Παπαθεοδώρου (προπονητής ΑΕΝΚηφισιά): «Καλή χρονιά σε όλους. Ο στόχος μας, όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο πρωταθλητισμός. Πάλι το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε την παραμονή. Να δουλεύουμε στο γήπεδο. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες, θα στηριχθούμε σε έμπειρους παίκτες. Θέλουμε να πατήσουμε καλά στην κατηγορία. Έχουμε ένα μείγμα με και με Αμερικανούς που δεν είναι έμπειροι».

Κώστας Φλεβαράκης (προπονητής Τρικάλων BC): «Υγεία σε όλους που ασχολούνται με το μπάσκετ. Έχω ξαναβρεθεί σε δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες. Πρώτη φορά που δουλεύω στην επαρχία στην Ελλάδα. Υπάρχει αισιοδοξία. Στην πόλη έχουν αγκαλιάσει την ομάδα. Με πολλή πίστη και δουλειά, βλέποντας παιχνίδι με το παιχνίδι θα έχουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο που θα πετύχει την παραμονή».