Οι τελικοί του... μνημονίου!

Ο Πεδουλάκης είπε καλά λόγια για τον Μπαρτζώκα, ο Μπαρτζώκας μίλησε με τα καλύτερα για τον Παναθηναϊκό, ο Σπανούλης ήταν απών γιατί έγινε για τρίτη φορά πατέρας... Όλα πήγαν μια χαρά στη συνέντευξη Τύπου. Ελπίζουμε να γίνει το ίδιο και στους τελικούς...

Η κοινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των τελικών της Α1, που αρχίζουν την Παρασκευή, παρατέθηκε από τον ΕΣΑΚΕ το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι προπονητές Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, το ίδιο και ο ένας αρχηγός, ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο άλλος, ο Βασίλης Σπανούλης, πολύ θα ήθελε, όμως το πρωί η σύζυγός του, Ολυμπία Χοψονίδου, εισήχθη εσπευσμένα στο μαιευτήριο για να γεννήσει το τρίτο τους παιδί και ο ευτυχής πατέρας δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από το πλευρό της.

Μπαρτζώκας: "Το επιστέγασμα μιας χρονιάς"

Πρώτος πήρε το λόγο ο Γιώργος Μπαρτζώκας: "Για την ομάδα μας υπήρξαν στόχοι μέσα στη χρονιά, είχαμε την ευτυχία να ζήσουμε το τετραήμερο το Λονδίνο και να πάρουμε τον τίτλο. Δικαιωμένος είναι μία πολύ σχετική λέξη. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να πάρουμε το πρωτάθλημα για να κλείσει η χρονιά με τον καλύτερο τρόπο. Πιστεύουμε ότι αν κερδίσουμε το τελευταίο ματς της χρονιάς, θα είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας όλης της χρονιάς".

Ο προπονητής του Ολυμπιακού στάθηκε στο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο του τελικού: "Δεν υπήρξε ποτέ αμφιβολία για όσους ασχολούνται με το άθλημα για το επίπεδο μας. Συνήθως απ’ έξω υπάρχει αμφισβήτηση και υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, και κάποια ζήλεια. Το επίπεδο το αγωνιστικό των Ελλήνων παικτών και προπονητών είναι πάντα υψηλό. Συμφωνώ πως το ντέρμπι είναι ελκυστικό να το δει κανείς. Οι δύο ομάδες κράτησαν υψηλό επίπεδο παρά την οικονομική κρίση, την κρίση αξιών που υπάρχει στην εποχή μας, ο Παναθηναϊκός έφτασε μια ανάσα από το Final Four και εμείς πήγαμε εκεί και κατακτήσαμε τον τίτλο. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πάντα παίζει ρόλο, αλλά να μην επηρεάσει το άθλημα που αγαπάμε".

"Μπάσκετ και τίποτα άλλο"

Για τις φήμες περί ντόπινγκ, που ενέσκηψαν εσχάτως, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν σαφής: "Αυτό είναι ένα λεπτό ζήτημα. Όλα αυτά που λέγονται πολλές φορές είναι για να πλήξουν το άθλημα μας. Η θέση του Ολυμπιακού και όσων είναι στην ομάδα, είναι ξεκάθαρη εδώ και χρόνια και είναι περιττό να την πω ξανά εγώ. Στον Ολυμπιακό, νομίζω και στον Παναθηναϊκό, πριν το Final Four, η WADA έκανε αιφνιδιαστικό έλεγχο. Στα ματς με Πάτρα και Ρέθυμνο γίνεται ντόπινγκ κοντρόλ, στο τελευταίο ματς έγινε και τεστ με τρεις παίκτες. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι για έλεγχο και από αίμα, όχι μόνο από ούρα. Από όποιους λέγεται, λέγεται για να πάει κάπου αλλού το θέμα και όχι στο μπάσκετ".

Ο προπονητής του Ολυμπιακού ζήτησε να ασχοληθούμε όλοι με το μπάσκετ και όχι με άλλα πράγματα σε αυτούς τους τελικούς: "Πάντα υπήρχε αυτή η ατμόσφαιρα και όλοι φοβόντουσαν ότι δεν θα τελειώσουν οι τελικοί. Κατά 98% τελείωναν. Εμείς θέλουμε να παίξουμε μπάσκετ, ποτέ δεν λέμε τι θα συναντήσουμε στο ΟΑΚΑ, ή λέμε στους παίκτες θα μας βοηθήσει και ο κόσμος. Εμείς μιλάμε μόνο για μπάσκετ. Καλό θα είναι όλοι να προσέχουμε τι λέμε και τι γράφουν όσοι έχουν λόγο. Όταν πολλοί περιμένουν κάτι συνήθως δεν γίνονται, και γίνεται κάτι όταν κανείς δεν περιμένει"

"Ο καλύτερος Παναθηναϊκός στους τελικούς"

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε μια μίνι τεχνική ανάλυση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και παραδέχθηκε ότι ο Παναθηναϊκός είναι πολύ βελτιωμένος: "Όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ λένε ότι ο Ολυμπιακός πηγαίνει πιο γρήγορα από τον Παναθηναϊκό. Είναι χαρακτηριστικό ομάδων που έχουν ταλέντο. Για να παίξεις με ταχύτητα, απαιτεί ταλέντο. Οι παίκτες που έχουμε είναι ταλαντούχοι που σου δίνουν τη δυνατότητα να κυνηγήσεις αυτό τον τρόπο παιχνιδιού. Ο Παναθηναϊκός όταν σουτάρει καλά κερδίζει τα μεγάλα παιχνίδια. Είναι εύκολο να δει κανείς ότι τα τελευταία δύο ματς με Μπαρτσελόνα με χαμηλό ποσοστό στα σουτ τα έχασε, ενώ όταν είχε υψηλό ποσοστό τα κέρδισε. Το θέμα είναι πώς δημιουργεί τα ελεύθερα σουτ. Σε επιλεγμένη άμυνα μπορεί να αλλάξεις τακτική. Όταν η σειρά των παιχνιδιών είναι κοντά το ένα παιχνίδι στο άλλο, σου δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξεις κάτι στην τακτική από την προηγούμενη. Και φυσικά η διαχείριση των συναισθημάτων, να διαγράψεις το αρνητικό και να κρατήσεις το θετικό. Αναμφίβολα ο καλύτερος Παναθηναϊκός θα παρουσιαστεί στους τελικούς. Κράτησε από το καλοκαίρι μόνο δύο παίκτες από τον παλιό κορμό του. Ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει σε ένα σημείο όχι μόνο να τον υπολογίζουν, αλλά να δείχνει ότι είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Οι προσθήκες των δύο παικτών, δείχνει το μεγάλο κίνητρο για να πάρουν τον τίτλο. Εμείς είμαστε ακόμα σε κατάσταση ανάλυσης. Έχουμε κάνει μία πρώτη σκέψη για την τακτική μας. Είναι καλύτερη ομάδα και έχει πλέον πιο βαθύ ρόστερ"

Παπανικολάου: "Ένα παιχνίδι τη φορά"

Ο Κώστας Παπανικολάου, που αντικατέστησε τον Σπανούλη, τόνισε:"Όταν φτάνεις σε ένα σημείο να μιλάς για τελικούς και πέντε ματς που μπορούν να κρίνουν τα πάντα, υπάρχει μόνο θέληση και "μάχη". Να κερδίζεις ένα παιχνίδι τη φορά. Είμαστε συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι της Παρασκευής".

Πεδουλάκης: "Πρώτο το μπάσκετ στο μνημόνιο"!

Στην πλευρά του Παναθηναϊκού ο Αργύρης Πεδουλάκης είπε: "Ξεκινήσαμε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, ακόμα και οι υπόλοιπες ομάδες έχουν έναν κορμό. Η Ευρωλίγκα ήταν πολύ μεγάλη φέτος. Είχαμε ένα πρόβλημα στο ρόστερ μας, το διορθώσαμε. Η άμυνα είναι πιο πολύ θέληση, ενώ η επίθεση θέλει και ταλέντο και αυτοματισμούς. Για πρώτη μας χρονιά είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ήμασταν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Γενικά είμαστε ευχαριστημένοι και καταφέραμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Κερδίσαμε πολλές μάχες".

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε στο... μνημόνιο του μπάσκετ και αναγνώρισε ιπποτικά την επιτυχία του Μπαρτζώκα στην Ευρωλίγκα αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον όσων αμφισβητούν τους Έλληνες προπονητές: "Οι ξένοι παίκτες λένε ότι έχουμε το πιο σκληρό και το πιο σκεπτόμενο πρωτάθλημα. Μαθαίνει από πολύ μικρός ο Έλληνας παίκτης να κερδίζει. Το ελληνικό μπάσκετ έχει πάρα πάρα πολλή τακτική. Το ελληνικό μπάσκετ είχε έρθει στο μνημόνιο πριν την ελληνική κοινωνία. Είναι σφυρηλατημένο, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και σε παίκτες και σε προπονητές. Στη δική μας φυλή η πίεση όποτε έχει έρθει έχει φέρει αποτέλεσμα. Το έχουμε δει και στους μετανάστες μας. Υπάρχει πάρα πολλή δουλειά. Εμείς έχουμε 19 ρεπό από την αρχή της σεζόν και σε πολλά από αυτά οι παίκτες ήρθαν να κάνουν προπόνηση. Αυτό είναι μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία. Ο Έλληνας παίκτης κάποια στιγμή στις ομάδες τις ελληνικές αντιμετώπισε τους ξένους και τους κοινοτικούς. Τώρα ήρθε και η σειρά του Έλληνα προπονητή, παρά το ότι μας έφεραν στο όριο της γελοιοποίησης. Ο Γιώργος (σ.σ. Μπαρτζώκας) τα κατάφερε μια χαρά".

"Δεν παίρνουν οι παίκτες το νόμο στα χέρια τους"

Ο Πεδουλάκης αντιμετώπισε μάλλον στωικά το ενδεχόμενο να υπάρξει έναταση στους τελικούς και υποστήριξε ότι δεν μπορούν οι παίκτες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους: "Eίναι ένα θέμα της ελληνικής κοινωνίας και μεταφέρεται στο μπάσκετ. Καθίσαμε μετά τον τελικό μπροστά σε εσάς από ευγένεια περισσότερο. Εμείς δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με αυτά. Είμαι από το 1983 στην Α1 και νομίζω ότι τώρα υπάρχουν οι καλύτερες σχέσεις που έχω ζήσει μεταξύ παικτών. Παλαιότερα γίνονταν συρράξεις μεταξύ των παικτών. Τώρα ο ένας παίκτης προσπαθεί να προστατεύσει των άλλων. Μαζί στις Εθνικές ομάδες, συνοδοιπόροι. Τι να κάνουν και αυτοί, να φύγουν; Με αυτά παραδεχόμαστε ότι δεν ισχύουν οι θεσμικοί φορείς του κράτους. Δεν γίνεται οι παίκτες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Εμείς προετοιμάζουμε τις ομάδες να είναι ψύχραιμοι και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον".

Αν και απών, ο Βασίλης Σπανούλης απασχόλησε τον Πεδουλάκη, αφού ρωτήθηκε πώς θα τον αντιμετωπίσει: "Εμείς έχουμε δείξει πώς αντιμετωπίζουμε τον Βασίλη γενικότερα. Υπάρχουν αλλαγές, γιατί είναι ένα παιδί που “διαβάζει” τις φάσεις. Το βασικό του στοιχείο είναι το μυαλό. Δεν μπορεί να είναι μόνο μια η άμυνα επάνω στον Βασίλη ή στον Διαμαντίδη και σε όλα τα παιδιά που είναι δημιουργοί. Πολλές φορές αυτά τα παιδιά τελειώνουν με τέσσερις πόντους και 10 ασίστ. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που στηρίζεται στην ταχύτητα. Εμείς είμαστε πιο σεταρισμένη ομάδα. Το βασικό του όπλο είναι η ταχύτητα". Στη συνέχεια μίλησε και για τον φετινό Παναθηναϊκό:

"Φτιάξαμε μία καινούρια ομάδα και είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο Παναθηναϊκός διαλύεται. Έχουμε μείνει πίσω σε Έλληνες παίκτες και είμαστε έτοιμοι να το καλύψουμε. Θέλουμε να το καλύψουμε γρήγορα με την απόκτηση νέων Ελλήνων παικτών. Σαν πρώτη χρονιά, παραδόξως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει κύπελλο και να αποκλειστεί στο τέλος από την Μπαρτσελόνα.  Το θέμα του Παναθηναϊκού ήταν ποσοτικό, μεγαλώσαμε το ροτέισον, δώσαμε τη δυνατότητα στους άλλους παίκτες να παρουσιαστούν πιο φρέσκοι. Είναι τεράστιος αριθμός των παιχνιδιών για μία ομάδα που στηρίζεται σε 7-8 παίκτες μόνο".

Διαμαντίδης: "Να πάρουμε αυτό που χάσαμε πέρυσι"

Και ο Δημήτρης Διαμαντίδης πρόσθεσε: "Σε επίπεδο εγωισμού λειτουργεί για να πάρεις το πρωτάθλημα. Όταν παίζεις σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός, θέλεις να πάρεις το πρωτάθλημα. Πέρσι το χάσαμε, φέτος φτάσαμε στους τελικούς και θέλουμε να το πάρουμε. Ξέρουμε ότι είμαστε μια καινούργια ομάδα, αλλά υπάρχει μεγάλη θέληση. Πρέπει να βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά για να τα καταφέρουμε".