«Πτήση» τριάδας η ΑΕΚ

jankovic aek peristeri

Σημαντικό προβάδισμα για την κατάληψη της τρίτης θέσης της κανονικής διάρκειας της Basket League πήρε το απόγευμα του Σαββάτου (28/01) η ΑΕΚ, επικρατώντας με σκορ 68-64 του Περιστερίου bwin στα Άνω Λιόσια, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος!

Σε ένα παιχνίδι με πολλές συγκινήσεις, μάχες, αλλά και αλλαγές στο σκορ, η «Ένωση», «έχτισε» πάνω στην εξαιρετική τρίτη της περίοδο (21-13 το επιμέρους σκορ), και χάρη στην πολυφωνία των παικτών της, αλλά και την ψυχραιμία που επέδειξαν στο φινάλε από την γραμμή των βολών, έφτασε στο ροζ φύλλο αγώνα και ανέβηκα στην 3η θέση με ρεκόρ 9-5.

Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Φλιώνης με 14 πόντους (6/7 εντός πεδιάς), ενώ από κοντά βρέθηκαν και οι Στρέλνιεκς (12π.), Γιάνκοβιτς (10π., 7ασ.), Μάιλς (10π.) και Μίτσελ (9π., 9ρ.).

Από την άλλη, για την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη, που έμεινε στην 4η θέση με ρεκόρ 8-6, ξεχώρισαν οι Φρανσίσκο (17π., 4ασ.) και Αγραβάνης (14π., 7ρ.)

Το ματς:

Αρκετά νευρικό ήταν το ξεκίνημα του αγώνα, με τις δύο ομάδες να αστοχούν σε διαδοχικές επιθέσεις πίσω από την γραμμή των τριπόντων. Με δύο δίποντα του Φλιώνη και ένα τρίποντο του Μάιλς, η ΑΕΚ προηγήθηκε με 8-4 στο πρώτο πεντάλεπτο του ματς.

Όσο περνούσε η ώρα, το Περιστέρι bwin έβρισκε λύσεις στο επιθετικό κομμάτι, με τους Φρανσίσκο και Ντένμον να μπαίνουν στην «εξίσωση» του αγώνα και με δικά τους ελεύθερα σουτ πίσω από τα 6.75μ., έφεραν τους φιλοξενούμενους στο +1 (13-14 στο 7’). Ένα γκολ-φάουλ του Γιάνκοβιτς έβαλε την ΑΕΚ εκ νέου μπροστά, με το λέι-απ του Κασελάκη να φέρνει το ματς στα ίσα για το 16-16 του δεκαλέπτου.

Οι καλές άμυνες, αλλά και η αστοχία των δύο ομάδων συνεχίστηκan και στη δεύτερη περίοδο. Με τον Γόντικα να κυριαρχεί κάτω από τα καλάθια, η ΑΕΚ ξέφυγε με +4 για το 22-18 στο 14'. Κάπου εκεί όμως, η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη είχε ένα γρήγορο «ξέσπασμα», και με ένα σερί 7-0 πέρασε μπροστά για το 25-22 στο 16'.

Στο τελευταίο τετράλεπτο του πρώτου ημιχρόνου, το προβάδισμα του σκορ άλλαζε συνεχώς χέρια, με το ματς να εξελίσσεται σε «μάχη». Στρέλνιεκς και Παπαδάκης με δύο μεγάλα σουτ έφεραν την «Ένωση» μπροστά (31-30 στο 18'), με το δίποντο του Αγραβάνη και τη βολή του Φρανσίσκο, να στέλνουν το Περιστέρι στα αποδυτήρια με ένα μικρό προβάδισμα δύο πόντων για το 33-31 του ημιχρόνου.

Τελείως διαφορετική η εικόνα στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, εκεί όπου η ΑΕΚ μπήκε με... σπασμένα τα φρένα, κυριαρχώντας πλήρως στις δύο πλευρές του παρκέ. Σε ένα «καυτό» τρίλεπτο, η «Ένωση» οδήγησε το Περιστέρι σε πέντε διαδοχικά λάθη (!), και παίρνοντας ενέργεια από την άμυνα και τον κόσμο της, έτρεξε ένα επιμέρους σκορ 15-0, εκτοξεύοντας τη διαφορά για πρώτη φορά στο +13 και το 46-33! Διάστημα στο οποίο ο Φλιώνης έκανε... θραύση με επτά πόντους και δύο καλές άμυνες.

Το εντυπωσιακό σερί των γηπεδούχων διέκοψε ο Φρανσίσκο, με τον Αγραβάνη στη συνέχεια να βγαίνει μπροστά για το Περιστέρι, δίνοντας πολύτιμες λύσεις στην ομάδα του και στις δύο άκρες του παρκέ. Με οκτώ προσωπικούς πόντους, ο 28χρονος φόργουορντ μείωσε τη διαφορά στους επτά πόντους για τους φιλοξενούμενους (52-45 στο 29'), με την τρίτη περίοδο να ολοκληρώνεται με 52-46, έπειτα από την εύστοχη βολή του Ζούγρη.

Μίρο Μπίλαν και Λευτέρης Κασελάκης «ροκάνισαν» και άλλο τη διαφορά στις αρχές της τέταρτης περιόδου, με το Περιστέρι να μειώνει στους τρεις (52-49). Το τρίποντο του Φλιώνη στη συνέχεια, αλλά και τα δύο πολύ δύσκολα καλάθια του Στρέλνιεκς, η ΑΕΚ ανέβασε ξανά τη διαφορά σε διψήφια τιμή (63-53 στο 37').

Οι φιλοξενούμενοι όμως αντέδρασαν για ακόμα μία φορά στο ματς, και με τους Ντένμον και Κασελάκη, μείωσαν στους 4 (64-60), 34 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στη... ρουλέτα των βολών, εκεί όπου η ΑΕΚ επέδειξε ψυχραιμία και καθαρό μυαλό, φτάνοντας στη νίκη με το τελικό 68-64.

Τα δεκάλεπτα: 16-16, 31-33, 52-46, 68-64.