Μπερτομέου: «Δεν βλέπω κάτι νεότερο στην Euroleague, είναι οι ίδιες ιδέες»

maxresdefault

Ο Τζόρντι Μπερτομέου μιλώντας στα σερβικό μέσο αναφέρθηκε στη νέα τάξη πραγμάτων στην Euroleague εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι δεν βλέπει κάτι το... διαφορετικό.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague και επί 22 συναπτά έτη επικεφαλής της διοργάνωσης παραχώρησε συνέντευξη στην Mozzart Sport όπου αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της λίγκας όπως επίσης και στη δική του θητεία στον προεδρικό θώκο.

Μιλώντας αρχικά για τους Ντέγιαν Μποντιρόγκα και Μαρσάλ Γκλίκμαν οι οποίοι ηγούνται -πλέον- της Euroleague, είπε χαρακτηριστικά: «Τους ξέρω και τους δύο. Ο ένας ήταν εξαιρετικός παίκτης και ο άλλος ήταν σύμβουλός μου για αρκετά χρόνια. Δεν ξέρω ποιο είναι το σχέδιό τους, αλλά από ό,τι μπορώ να καταλάβω, δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Γίνεται λόγος για αλλαγές στη διοργάνωση, οι οποίες ήταν επίσης στα σχέδια που είχα παρουσιάσει στις ομάδες. Μίλησα για το Παρίσι και το Λονδίνο πριν από μερικά χρόνια και τους έδωσα wild cards για το EuroCup πριν φύγω. Άρα δεν υπάρχει τίποτα νέο. Ακούω ότι θέλουν να ψηφιοποιήσουν την επιχείρηση, κάτι που επίσης δεν είναι καινούργιο. Ξέρω ποιο είναι το σχέδιο. Δεν μίλησα μαζί τους, δεν επικοινώνησαν μαζί μου και δεν βλέπω κάτι στα ΜΜΕ που να μην ήταν στα σχέδιά μου πριν φύγω».

Όσον αφορά το θέμα της απαγόρευσης στον Ερυθρό Αστέρα να δηλώσει παίκτες στη διοργάνωση λόγω του ότι δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα χρήματα: «Καθένας έχει το δικό του στυλ διαχείρισης. Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο για 22 χρόνια. Να λαμβάνω υπόψιν τις ευαισθησίες και τα συναισθήματα όλων. Είμαι σίγουρος ότι ο Μάρσαλ προσπαθεί επίσης να κάνει το καλύτερο . Δεν ξέρω γιατί πήρε την απόφαση που πήρε γιατί δεν παρακολουθώ τακτικά τα γεγονότα στην EuroLeague. Δεν έχω δει πώς διαχειρίζεται τη διοργάνωσξ, αλλά είναι ακόμα νωρίς».

Για την απόσταση μεταξύ του BCL και του Eurocup, ο Μπερτομέου και το αν πρέπει να ενωθούν οι δύο διοργανώσεις, είπε: «Αυτές οι ιστορίες είχαν διαδοθεί στο παρελθόν, αλλά κατά τη γνώμη μου, θα ήταν λάθος. Ωστόσο, δεν είναι πλέον δική μου ευθύνη και θα αποφασίσουν άλλοι».

Επίσης αναφέρθηκε και στα «παράθυρα» της FIBA, λέγοντας: «Όταν μιλήσαμε, και όταν ήταν εκεί ο Πάτρικ Μπάουμαν, παρουσιάσαμε τουλάχιστον τρεις εναλλακτικές στη FIBA πριν από την έναρξη των παραθύρων και μετά. Είπαν ότι τα παράθυρα δεν είναι διαπραγματεύσιμα και ότι αυτό είναι θεμελιώδους σημασίας για αυτούς. Οι προσαρμογές στο ημερολόγιο βασίστηκαν σε τρεις έννοιες. Να δοθούν στους παίκτες έξι έως οκτώ εβδομάδες για πλήρη ανάπαυση. Δεύτερον, ένας ή ενάμιση μήνας θα πρέπει να αφιερωθεί για αντιπροσωπευτικές διοργανώσεις χωρίς να επικαλύπτονται με άλλες διοργανώσεις. Και τον υπόλοιπο χρόνο, που είναι περίπου εννέα μήνες, θα πρέπει να αφιερωθεί για τις διοργανώσεις των συλλόγων - εθνικά και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτή ήταν η ιδέα».

Και κατέληξε: «Παρουσιάσαμε το ημερολόγιο μέχρι το 2026. Τρεις διαφορετικές εναλλακτικές ήταν σε αυτές τις έννοιες, αλλά τα παράθυρα δεν ήταν κάτι για το οποίο η FIBA ήθελε να μιλήσει γιατί σύμφωνα με αυτές, οι αγώνες της εθνικής ομάδας κατά τη διάρκεια της σεζόν είναι καθοριστικής σημασίας για το παγκόσμιο μπάσκετ. Έχω διαφορετική άποψη, αν και τους σέβομαι. Αλλά είδαμε ότι η Σλοβενία, ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, δεν ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο επειδή δεν προκρίθηκε. Αυτό είναι συνέπεια αυτής της πολιτικής. Θέλετε να παρακολουθήσετε την εθνική ομάδα παιχνίδια χωρίς τους καλύτερους παίκτες και πιστεύεις ότι βοηθάει το μπάσκετ; Δεν είμαι σίγουρος».