Νίκη... παρηγοριάς στον άρρωστο

kalaitzakis giorgos

Λίγα 24ωρα μετά τη βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός... ξέσπασε στον Προμηθέα για το εξ αναβολής ματς της 5ης αγωνιστικής με 75-44. Ξεχώρισαν οι Καλαϊτζάκης, Πονίτκα και Γουίλιαμς.

Όταν έχει προηγηθεί μια τόσο κακή εμφάνιση και μάλιστα στο ΟΑΚΑ απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο, η ψυχολογία βρίσκεται στα... τάρταρα.

Και σίγουρα θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να μπορέσει να ανακάμψει από αυτό το ματς. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ο Παναθηναϊκός στην Πάτρα ήταν να αφήσει πίσω το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και να κοιτάξει μπροστά. Και αν μη τι άλλο είχε ανάγκη μια εμφατική νίκη. Ο Προμηθέας ήταν η ομάδα που... πλήρωσε τα σπασμένα στο κλειστό «Δ. Τόφαλος», σ' ένα ματς το οποίο αποτέλεσε παράσταση για έναν ρόλο.

Ο Παναθηναϊκός πήρε από νωρίς μεγάλο προβάδισμα στο σκορ, έστειλε την διαφορά και στο +29 και δεν είχε κανένα πρόβλημα να φύγει με μια εύκολη νίκη τρεις ημέρες πριν από τη δοκιμασία στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν. Το κέρδος των «πρασίνων» αποτέλεσε το καλύτερο ματς του Γιώργου Καλαϊτζάκη ο οποίος τελείωσε το ματς έχοντας 16 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη σε 22 λεπτά συμμετοχής.

Ο Πονίτκα είχε «γεμάτο» ματς με 9 πόντους, 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ, ενώ «διψήφιος» ήταν και ο Γουίλιαμς (10π.) Στον αντίποδα, ο Προμηθέας ήταν πολύ άστοχος με 17/56 εντός παιδιάς εκ των οποίων 6/26 τρίποντα.

Το ματς

Η καλή άμυνα του Παναθηναϊκού, έφερε την αστοχία στις τάξεις του Προμηθέα και κάπως έτσι οι «πράσινοι» μπόρεσαν να ελέγξουν απόλυτα το ματς και να «ανοίξουν» από νωρίς την ψαλίδα της διαφοράς. Ο Ντέρικ Γουίλιαμς έδωσε το σύνθημα και στους υπόλοιπους συμπαίκτες του για να αποτελέσουν οι «πράσινοι» τους κυρίαρχος του παρκέ. Η διαφορά έπαιρνε σταδιακά μεγάλες διαστάσεις και μετά την πρώτη «διψήφια» με 6-17 στο 6' ο Παναθηναϊκός δεν κοίταξε ξανά πίσω του. Το δεκάλεπτο έκλεισε με το «τριφύλλι» να έχει προβάδισμα 17 πόντων (8-25) υποχρεώνοντας τους γηπεδούχους σε 4/14 σουτ. Την ίδια οι παίκτες του Ράντονιτς είχαν 10/17 εντός παιδιάς και 8 ασίστ για κανένα λάθος.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ιδιαίτερα ούτε στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο δείκτης του σκορ έφτασε και στο +26 για λογαριασμό του Παναθηναϊκού (16-42 στο 17') για να κλείσει το ημίχρονο στο +21 (25-46). Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης βρήκε πόντους στο ανοικτό γήπεδο στο πρώτο μισό του αγώνα έχοντας 11 πόντους με 4/5 δίποντα, αλλά και 0/3 τρίποντα, ενώ από 7 πόντους είχαν πετύχει οι Πονίτκα και Γουίλιαμς. Ο Μπέικον είχε αγωνιστεί 8 λεπτά και είχε μείνει στο «μηδέν» με 0/3 εντός παιδιάς. Ο Προμηθέας ξεκίνησε με 0/11 τρίποντα, αλλά στη συνέχεια είχε 4/4 έως το τέλος του ημιχρόνου (4/15) με τον Κουλμπόκα να σημειώνει 8 πόντους.

Έκτοτε το ματς μετατράπηκε σε τυπική διαδικασία. Στο 25' η διαφορά έφτασε στο +29 για τον Παναθηναϊκό (28-57). Ο Πονίτκα έκανε λίγο απ' όλα μέσα στο παρκέ και να είναι παντού, ο Καλαϊτζάκης πραγματοποιούσε το καλύτερο παιχνίδι του με τα «πράσινα» ενώ ο Προμηθέας απλά προσπαθούσε να γίνει ανταγωνιστικός και να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον δείκτη του σκορ. Στο 27' η διαφορά «έπεσε» στους 20 πόντους (37-57) με 9-0 σερί των γηπεδούχων. Τελικά το 3ο δεκάλεπτο έκλεισε με τον Παναθηναϊκό να έχει προβάδισμα 25 πόντων.

Στο τελευταίο το θέαμα ήταν πολύ κακό. Ουσιαστικά οι παίκτες των δύο ομάδων έδιναν την εντύπωση να... τελειώνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται από το σκορ το οποίο ήταν 2-4 για επτά λεπτά με 3/24 σουτ για τις δύο ομάδες! Άλλωστε και ο Ντέγιαν Ράντονιτς είχε «ρίξει» στο παρκέ παίκτες που δεν έχουν καθόλου χρόνο συμμετοχής στα επίσημα παιχνίδια και ουδέποτε είχε τύχει να παίξουν ταυτόχρονα στην ίδια πεντάδα όπως οι Μποχωρίδης, Μαντζούκας, Αβδάλας και Χουγκάζ.

Τα δεκάλεπτα: 8-25, 25-46, 40-65, 44-75.