Η «βόμβα» της Ιταλίας και ο ιστορικός Μάρκανεν!

meli 0

Η Ιταλία έκανε το μεγάλο «μπαμ» πετώντας εκτός συνέχειας τη Σερβία, ενώ η Φινλανδία είχε έναν τρομερό Μάρκανεν, ο οποίος με 43 πόντους «καθάρισε» την Κροατία. Πρόκριση και για την Πολωνία κόντρα στην Ουκρανία.

 

Σερβία - Ιταλία 86-94

Eurobasket 2022, Ιταλία: Ο Σπίσου σκόραρε συνολικά 19 πόντους στα ματς των ομίλων και 22 στο θρίαμβο επί της Σερβίας (vid).

Η μεγαλύτερη έκπληξη του Eurobasket είναι γεγονός! Η Ιταλία επικράτησε της Σερβίας με 86-94, προκρίθηκε στον προημιτελικό όπου θα συναντήσει τη Γαλλία και έστειλε ένα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο πίσω στο σπίτι του. Οι «ατζούρι» από την ώρα της σωστής αποβολής του Ποτζέκο, ηρέμησαν, σούταραν με απίστευτα ποσοστά πίσω από τα 6.75 και με ήρωα τον Μάρκο Σπίσου «τρέλαναν» όλη την Ευρώπη.

Η Ιταλία μπορεί να μπήκε με περισσότερο ενθουσιασμό και να προηγήθηκε νωρίς με 4-7, αλλά δεν κράτησε για πολύ η χαρά της. Οι Σέρβοι με ωραία κυκλοφορία της μπάλας και 3/5 τρίποντα έτρεξε επιμέρους σκορ 16-2 και δημιούργησε διψήφια διαφορά πόντων (20-7, 6’). Την ώρα που ο Ποτζέκο διαμαρτυρόταν χωρίς λόγο στους διαιτητές, οι παίκτες του έμεναν πιο ήρεμοι στο παρκέ και μείωσαν σε 26-20 (10’).

Η Ιταλία προσπαθούσε να βγάλει αντίδραση στο παρκέ, όμως ο Γιόκιτς δεν είχε αντίπαλο. Ο σέντερ των Νάγκετς έπαιρνε τη μπάλα στο low post και είτε σκόραρε είτε δημιουργούσε φάσεις για τους συμπαίκτες του και κάπως έτσι έγινε το 38-24 (14’). Τα τρίποντα του Μέλι και του Φοντέκιο ήταν αυτά τα οποία κράτησαν την Ιταλία σε κοντινή με τον αντίπαλο, θέση (46-43, 19’).

Οι Σέρβοι βγήκαν από τα αποδυτήρια με σκοπό να κόψουν την.. όρεξη των αντιπάλων τους, ωστόσο δεν το κατάφεραν αφού όσα έβαζαν μπροστά, τόσα δέχονταν πίσω και έτσι η διαφορά παρέμενε στο γνωστό για το συγκεκριμένο ματς, επίπεδο (59-55, 24’). Οι «ατζούρι» συσπειρώθηκαν και ο Σπίσου με 2/2 εύστοχα σουτ πίσω από τα 6.75 τους έδωσε προβάδισμα με 63-66 (27’).

Ο Σπίσου έκανε το παιχνίδι της ζωής του και με το έκτο εύστοχο δικό του τρίποντο έδωσε αέρα 6 πόντων στην ομάδα του (68-74, 33’). Οι Σέρβοι είχαν πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο ειδικά μετά τα δύο διαδοχικά τρίποντα του Πολονάρα για το +12 (70-82, 35’). Ο χρόνος κυλούσε υπέρ των Ιταλών οι οποίοι έμεναν ψύχραιμοι στα καλάθια του Γιόκιτς. Η διαφορά δεν έπεφτε σε επίπεδο ανατροπής (78-91, 39’) κι η κόρνα της λήξης βρήκε τους Ιταλούς να κλαίνε από χαρά και τους Σέρβους να έχουν αποτύχει οικτρά.

 

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 28-20, 51-45, 68-66, 86-94

p

p

 

Φινλανδία - Κροατία 94-86

Φινλανδία - Κροατία 94-86: Μάρκανεν από άλλον πλανήτη (vid)

Η Φινλανδία προκρίθηκε στον προημιτελικό του Eurobasket μετά τη νίκη της επί της Κροατίας με 94-86 και εκεί θα αντιμετωπίσουν την Ισπανία. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι για 37 λεπτά, αλλά στο τέλος οι νικητές βρήκαν μεγάλα σουτ και με τον Λάουρι Μάρκανεν να κάνει ό,τι θέλει στο παρκέ πανηγύρισαν την είσοδό τους στους «8». κάτι που είχε συμβεί τελευταία φορά το 1967!

Οι Φινλανδοί έπαιζαν μπάσκετ σε μία άλλη ταχύτητα από αυτή που μπορούσαν να ακολουθήσουν οι Κροάτες. Με 3/3 τρίποντα από τους Σάλιν και Μαχούνι, αλλά κι με ένα εντυπωσιακό coast to coast κάρφωμα του Μάρκανεν το σκορ έγινε 13-6 (4’). Η εμπειρία και το ατομικό ταλέντο των Μπογκντάνοβιτς και Σάριτς βοήθησαν την ομάδα τους να αντιδράσει και με σερί οκτώ αναπάντητων πόντων ισοφάρισαν σε 18-18 (9’).

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με την Κροατία να διατηρεί τον καλό ρυθμό που είχε βρει στο φινάλε του προηγούμενου (20-25, 11’), όμως ο πολυτάλαντος Μάρκανεν έβρισκε τρόπους να «τιμωρήσει» την έτσι κι αλλιώς χαλαρή άμυνα των αντιπάλων του (27-25, 13’). Το παιχνίδι παρέμενε ντέρμπι αφού καμία εκ των δύο ομάδων δεν μπορούσε να ξεφύγει. Οι Κροάτες έβγαζαν στο παρκέ τις προσωπικότητές τους και οι Φινλανδοί την αθλητικότητά τους και έτσι το ημίχρονο έληξε με οριακή διαφορά (45-43).

Η τρίτη περίοδος είχε πολύ ωραίο μπάσκετ, οι δύο ομάδες λειτουργούσαν στοχευμένα επιθετικά κι έβρισκαν τις λύσεις. Οι Φινλανδοί με την γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και οι Κροάτες με το να ακουμπάνε την μπάλα στο low post και από εκεί να δημ ουργούν υπέρ τους καταστάσεις (55-56, 25’). Ο Μάρκανεν με τον Μπογκντάνοβιτς δεν είχαν σταματημό και στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου η Φινλανδία ήταν μπροστά με 67-65.

Η πρόκριση στον προημιτελικό του Eurobasket θα κρινόταν στην τελευταία περίοδο. Το μπάσκετ που έπαιζαν οι δύο αντίπαλοι ήταν εκπληκτικό και ο Μάρκανεν με τον Μπογκντάνοβιτς ξεδίπλωναν στο παρκέ το αστείρευτο ταλέντο τους (74-74, 34’). Η Φινλανδία μπήκε στο τελευταίο τρίλεπτο με υπέρ της διαφορά 8 πόντων χάρη σε εύστοχο τρίποντο του Σάλιν (85-77, 37’) και το ματς δεν είχε επιστροφή.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-21, 45-43, 67-65, 94-86

d

d

 

Ουκρανία - Πολωνία 86-94

Ουκρανία - Πολωνία 86-94: Πονίτκα και Σλότερ τους έστειλαν στους «8» (vids)

Η Πολωνία επιβίωσε στο πιο ανοικτό ζευγάρι της φάσης των «16» του EuroBasket 2022 επικρατώντας της Ουκρανίας με σκορ 94-86.

Το ματς ακολούθησε τη... συνταγή των χθεσινών αγώνων, κρίθηκε στο φινάλε. Με τους Πολωνούς να διαθέτουν δύο ήρωες: Τον Έι Τζέι Σλότερ (24π.) και τον Ματέουζ Πονίτκα, ο οποίος άφησε πίσω του το κακό πρώτο ημίχρονο και διέλυσε τους Ουκρανούς στο 2ο (18 από τους 22 πόντους του).

Επόμενος αντίπαλος για τους Πολωνούς, η Σλοβενία. Πάντως, αυτή είναι η πρώτη παρουσία των Πολωνών στους «8» ενός Eurobasket μετά το 1997.

Το ματς

Η Πολωνία ξεκίνησε το ματς με τον Ματέουζ Πονίτκα σε ρόλο μαέστρου (και παρά την παρουσία του Έι Τζέι Σλότερ στην πεντάδα) και την άμυνα να δίνει αρκετές λύσεις (2 κλεψίματα στα πρώτα τρία λπετά του αγώνα).

Στην εξέλιξη του αγώνα ο Σλότερ ήταν αυτός που ανέλαβε το ρόλο τόσο του ηγέτη, όσο και του εκτελεστή, έχοντας 16 πόντους και 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ, μετά από δύο δεκάλεπτα.

Στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου στη σύγκριση της ισχύς των Ουκρανών μέσα στη ρακέτα (12 έναντι 6 πόντων) και τα τρίποντα των Πολωνών (8/16, 50%), υπερίσχυσε το δεύτερο και έδωσε στην ομάδα του Ιγκόρ Μίλιτσιτς ένα μικρό προβάδισμα 3 πόντων (24-21).

Η Ουκρανία βελτίωσε το ποσοστό της από την περιφέρεια, κυρίως με την είσοδο του Σάνον, προηγήθηκε με 31-29, αλλά η Πολωνία έτρεξε ένα μίνι σερί 6-0, παίζοντας παράλληλα και καλή άμυνα.

Για να μην αδικήσουμε καμία ομάδα, μετά από 14 λεπτά αγώνα, η Ουκρανία είχε κάνει 5 κλεψίματα και η Πολωνία 4.

Ο Πονίτκα το παράκανε με προσωπικές ενέργειες, τη στιγμή που η Ουκρανία πετυχαίνει το ένα άλει ουπ μετά το άλλο. Ωστόσο, η διαφορετική προσέγγιση δεν σημαίνει ότι κάποια από τις δύο ομάδες πήρε προβάδισμα νίκης.

Δύο απανωτά τρίποντα, ένα απ' τον Μπομπρόφ και το άλλο από τον Μπλίζνιουκ έφεραν την Ουκρανία στο 44-37, λίγο πριν το ημίχρονο.

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, η Ουκρανία με αιχμές τους Λεν και Μιχάιλιουκ απέκτησαν προβάδισμα μέχρι και 7 πόντους (59-52), όμως ένα γρήγορο 10-0 των Πολωνών έφερε το ματς στο 62-59.

Η ώρα του Πονίτκα

Το φινάλε της 3ης προμήνυε ένα αμφίρροπο φινάλε που μύριζε ακόμη και... παράταση.

Στα πρώτα δύο λεπτά της τελευταίας περιόδου το προβάδισμα άλλαξε χέρια τρεις φορές, με τον Ιβάν Τσατσένκο και τα δύο τρίποντά του να δίνουν ανάσα στην Ουκρανία που έμοιαζε να έχει εγκλωβιστεί στο παιχνίδι κοντά στο καλάθι.

Συνολικά, μετά από 33' αγώνα, το προβάδισμα είχε αλλάξει 11 φορές, ενώ υπήρχαν και ισάριθμες ισοπαλίες!

Από το ισόπαλο 76-76 ο Πονίτκα βγήκε μπροστά. Σημείωσε πέντε σερί πόντους, ενώ έδωσε την ασίστ στο τρίποντο του Σοκολόφσκι που έκανε το σκορ 84-78.

Ο Πονίτκα συνέχισε στον ίδιο ρυθμό: Τρίποντο για το 87-78 και ενώ το ματς είχε μπει στα τελευταία τέσσερα λεπτά. Στο πρώτο ημίχρον είχε μόλις 4 πόντους, ενώ τελείωσε το ματς με 22, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ!

Ένα ακόμα φινάλε-θρίλερ

Και εκεί που το ματς έμοιαζε να γέρνει προς την πλευρά της Πολωνίας, η Ουκρανία έκανε ένα μίνι σερί 6-0 (87-84).

Δύο βολές του Μιχάιλιουκ, που πήρε μπροστά στο τέλος, παρά τα 0/7 τρίποντα, έφεραν το ματς στο δίποντο (88-86).

Τα επόμενα δεύτερα είχαν αρκετά λάθη: Χαμένη επίθεση της Πολωνίας, άστοχο λέι απ του Μιχάιλιουκ, άστοχο λέι απ σε αιφνιδιασμό του Ζισκόφσκι.

Όμως οι Πολωνοί άρπαξαν το επιθετικό ριμπάουντ (το 13ο του αγώνα) και ο Σλότερ κέρδισε φάουλ. Οι δύο εύστοχες βολές του διαμόρφωσαν το σκορ σε 90-86, με 30.3 στο ρολόι.

Ο Σάνον αστόχησε σε τρίποντο, η κατοχή κρίθηκε με βελάκι (από τζάμπολ) και οι Πολωνοί αγκάλιασαν τη νίκη πρόκριση!

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-24, 45-42, 67-69, 86-94.

ττ

κκ