Πρωτάθλημα ξανά...

Μετά από διακοπή μίας εβδομάδας και έστω με λειψή αγωνιστική η… τελική ευθεία του πρωταθλήματος συνεχίζεται σήμερα με τρία παιχνίδια, που θα παίξουν ρόλο στην έκβαση της μάχης για την αποφυγή του υποβιβασμού, και ένα ντέρμπι από τα παλιά. Αυτό ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο.

Οι αγώνες που θα γίνουν σήμερα είναι συνολικά πέντε, αφού υπάρχει και η μάλλον αδιάφορη αναμέτρηση του ΚΑΟΔ με το Ρέθυμνο, και όλοι θα αρχίσουν στις 4 το απόγευμα, με εξαίρεση το ντέρμπι της Πυλαίας, που θα αρχίσει στις 7.

Σάββατο 20/4
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΑΡΗΣ
Γήπεδο: Κλειστό «Α. Παπανδρέου», Περιστέρι
Ώρα: 16.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Πηλοΐδης, Σώμος, Μητσόπουλος.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Άρης-Περιστέρι 70-46.
Το ζητούμενο: Το Περιστέρι πέφτει και μόνο αν νικήσει, θα ελπίζει ότι μπορεί να σωθεί. Ο Άρης χρειάζεται μια νίκη για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την παρουσία του στα πλέι οφ.
Τι θα δούμε: Το Περιστέρι είναι έτοιμο να δώσει έναν ακόμα υπέρ πάντων αγώνα. Ο Τζίμης Κουστένης είχε δύο εβδομάδες καιρό για να ετοιμάσει το συγκεκριμένο παιχνίδι, η πανστρατιά στα δυτικά αθηναϊκά προάστια έχει κηρυχθεί και η ΚΑΕ σε όλους τους τόνους έχει καλέσει τον κόσμο να δώσει βροντερό «παρών» στο γήπεδο και η μόνη παραφωνία είναι ο τραυματισμός του Αντώνη Μάντζαρη, που έπαθε διάστρεμμα στην προπόνηση της Τετάρτης. Είναι ένας παίκτης κομβικός για το Περιστέρι, στα τελευταία παιχνίδια έχει βγει μπροστά και κουβαλά την ομάδα στις πλάτες του και ενδεχόμενη απουσία του θα κοστίσει, ωστόσο φαίνεται πως μάλλον θα καταφέρει να παίξει τελικά. Ο Σμους Πάρκερ είναι ένας ακόμα παίκτης από τον οποίον ο Κουστένης περιμένει πολλά και καλείται μάλιστα να τα κάνει απέναντι στην ομάδα που τον έφερε πρώτη στην Ελλάδα. Τον Άρη. Ο οποίος με τη σειρά του έχει στη σύνθεσή του έναν παίκτη, που έμαθε μπάσκετ και ανδρώθηκε στο Περιστέρι. Ο Μιχάλης Πελεκάνος επιστρέφει στα πάτρια για μια ακόμα φορά ως αντίπαλος, θέλοντας βέβαια το καλό της τωρινής του ομάδας, αλλά όπως κάθε τέτοια επιστροφή, έτσι και η δική του, έχει ενδιαφέρον. Ο Βαγγέλης Αγγέλου δεν έχει προβλήματα, καθώς μάλλον θα επιστρέψει και ο Πάσαλιτς, ενώ στην αποστολή έχει συμπεριλάβει και τους Μποχωρίδη, Βεζένκοφ, που πριν από λίγες μέρες αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδας με την εφηβική ομάδα του Άρη.

ΚΑΒΑΛΑ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό Καλαμίτσας, Καβάλα
Ώρα: 16.00
Διαιτητές: Π. Αναστόπουλος, Κορομηλάς, Κατραχούρας.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Κολοσσός-Καβάλα 72-86.
Το ζητούμενο: Για την Καβάλα ο αγώνας δεν έχει αύριο. Αν χάσει, θα πέσει, αφού οι ελπίδες της μετά θα είναι μόνο μαθηματικές. Ο Κολοσσός δεν είναι ακριβώς στην ίδια θέση, αλλά έχει ζόρια κι αν χάσει, θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που έχει χάσει στον πρώτο γύρο από την Καβάλα και θα υστερεί στην ισοβαθμία μαζί της, αλλά και σε όλες τις τριπλές,
Τι θα δούμε: Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, φύσει μαχητής, προσπαθεί τις εβδομάδες που είναι προπονητής στην Καβάλα να εμφυσήσει αυτό το πνεύμα και στους παίκτες. Φάνηκε στο Περιστέρι, όπου το παιχνίδι χάθηκε στα… σημεία, και προφανώς με ανάλογο πνεύμα θα παίξει η ομάδα και κόντρα στον Κολοσσό. Άλλωστε περιθώρια δεν υπάρχουν. Ο Γιάννης Δεμερτζής είναι μια προσθήκη στα γκαρντ, που μετά από προπονήσεις δύο εβδομάδων θα έχει ενσωματωθεί καλύτερα και θα μπορέσει να βοηθήσει περισσότερο τον Στεφανίδη για να καλύψουν το κενό του Μιλόσεβιτς. Από εκεί και πέρα η Καβάλα με το πολύ καλό δίδυμο Κόλεμαν-Αχάρα θα προσπαθήσει να χτυπήσει τον Κολοσσό μέσα στη ρακέτα, ενώ επιστρέφει και ο πολύ χρήσιμος Μίτροβιτς, που δεν είχε παίξει στο Περιστέρι. Ο Κολοσσός θέλει επίσης τη νίκη, αλλά δεν είναι σε καλή κατάσταση ούτε αγωνιστικά ούτε ψυχολογικά. Το κλίμα είναι βαρύ και μένει να φανεί αν η διακοπή έχει βοηθήσει τους παίκτες να συγκεντρωθούν πιο πολύ στην προσπάθειά τους. Το κλειδί για τον Βασίλη Φραγκιά θα είναι η εξεύρεση λύσεων στις μάχες μέσα στη ρακέτα, όπου ο Αουτερμπριτζ δεν δείχνει ικανός να βοηθήσει και ο Οσμπι παίζει λίγο.

ΚΑΟΔ-ΡΕΘΥΜΝΟ
Γήπεδο: Κλειστό «Δ. Κραχτίδης», Δράμα
Ώρα: 16.00
Διαιτητές: Γκόντας, Μάνος, Πανταζής.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ρέθυμνο-ΚΑΟΔ 88-75
Το ζητούμενο: Ο ΚΑΟΔ θέλει τη νίκη αφενός για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την παραμονή του και αφετέρου για να διατηρήσει τις όποιες ελπίδες έχει για να προλάβει τα πλέι οφ. Το Ρέθυμνο είναι παντελώς αδιάφορο, αφού δεν μπορεί να τερματίσει ούτε ψηλότερα ούτε χαμηλότερα από την πέμπτη θέση και θα παίξει για την ιστορία του.
Τι θα δούμε: Ο ΚΑΟΔ έχει νικήσει τα τρία από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του και πατά πλέον με ασφάλεια στην Α1. Ο Νέναντ Μάρκοβιτς έχει βρει καλή χημεία, ενώ ο Πάλμερ αναδεικνύεται σε ακρογωνιαίο λίθο της ομάδας. Απόδειξη γι’ αυτό είναι η ήττα από τον Άρη την περασμένη αγωνιστική, το μοναδικό από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια όπου ο Πάλμερ ήταν κακός. Η ομάδα της Δράμας πρόσθεσε έναν ακόμα γκαρντ στο ρόστερ της, τον Ράντοβιτς, και με τον κόσμο στο πλευρό της θα προσπαθήσει να πάρει τη νίκη, απέναντι στο Ρέθυμνο, το οποίο εδώ και καιρό έχει κατ’ ουσίαν διασφαλίσει τη θέση του στην πρώτη πεντάδα, παρ’ όλα αυτά δεν σταματά να παίζει. Ο Θανάσης Γιαπλές ανταποκρίνεται πολύ καλά στο ρόλο του πρώτου προπονητή, ενώ πλέον το στοίχημα είναι ο Γκέιμπ Προύιτ. Ο πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Σέλτικς, που έχει πλέον τρεις εβδομάδες στην Ελλάδα και θα μπορέσει να δείξει τα πρώτα ασφαλή δείγματα γραφής του.

ΙΚΑΡΟΣ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό Εσπέρου, Καλλιθέα.
Ώρα: 16.00
Διαιτητές: Σχινάς, Παπαπέτρου, Τσώνος.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ηλυσιακός-Ίκαρος 66-64.
Το ζητούμενο: Ο Ίκαρος είναι έκτος και θέλει να παραμείνει έκτος ώστε να αποφύγει τους δύο «αιώνιους στην πρώτη φάση των πλέι οφ, γι’ αυτό χρειάζεται τη νίκη. Ο Ηλυσιακός «καίγεται», γιατί απειλείται άμεσα με υποβιβασμό. Με νίκη θα έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για να σωθεί.
Τι θα δούμε: Ο Ίκαρος είχε πέντε συνεχόμενες νίκες μέχρι που έχασε στο… τσακ από το Ρέθυμνο την περασμένη αγωνιστική κι αυτό δείχνει ότι είναι σε καλή κατάσταση. Το ερώτημα είναι αν θα διατηρήσει αυτή τη φόρμα και μετά τη διακοπή ή θα έχει επηρεαστεί. Αυτό θα φανεί. Πίεση δεν έχει πάντως, άρα θα παίξει ακόμα πιο απελευθερωμένα και ο Γιώργος Καλαφατάκης θα θελήσει ενδεχομένως να δει λίγο περισσότερο τους δύο καινούριους ξένους, Αλάμπι και ΜακΝάιτ. Ο Ηλυσιακός από την άλλη δεν έχει παίξει μέσα στον Απρίλιο κι αυτό είναι ένα θέμα. Η διακοπή γι’ αυτόν κράτησε δύο εβδομάδες, αφού δεν είχε παίξει ούτε το προπερασμένο Σαββατοκύριακο, αφού ο αγώνας του με τον Ολυμπιακό αναβλήθηκε. Σε αυτό το διάστημα έγιναν πολλά. Ο Γκάρισον βαρέθηκε να είναι απλήρωτος και έφυγε, στη θέση του ήρθε ένας Μαυροβούνιος φόργουορντ ονόματι Ιβάν Μάρας, ο Αναγκόνιε απείλησε κι αυτός ότι θα φύγει, αλλά μένει μέχρι νεοτέρας, και ο Στόγκλιν έπαθε δηλητηρίαση από… σουβλάκια! Θα παίξει όμως, διότι δεν γίνεται να μην παίξει. Ο Ηλυσιακός «καίγεται» για τη νίκη, αλλά μετά από 20 μέρες που έχει να αγωνιστεί είναι ένα ερωτηματικό η κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται.

ΠΑΟΚ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Γήπεδο: ΠΑΟΚ Sports Arena, Πυλαία.
Ώρα: 19.00 (ΕΤ3)
Διαιτητές: Τανατζής, Αφεντουλίδης, Ταβουλαρέας.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 82-68.
Το ζητούμενο: Για να βγει τρίτος ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει απλώς να νικήσει, αλλά να καλύψει και το -14 του αγώνα του πρώτου γύρου. Αντίστοιχα ο Πανιώνιος το μίνιμουμ που ζητά από αυτό το παιχνίδι είναι να υπερασπιστεί το +14 του αγώνα τη Νέας Σμύρνης.
Τι θα δούμε: Ο ΠΑΟΚ είναι μαζί με τον Ολυμπιακό οι μοναδικές ομάδες της Α1 που παραμένουν αήττητες στην έδρα τους κι αυτό του δίνει δύναμη να τα βγάλει πέρα σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Το οποίο γίνεται ακόμα δυσκολότερο λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ψηλοί του. Παπαδόπουλος και Τσαϊρέλης είναι τραυματίες, δεν προπονήθηκαν καλά την εβδομάδα που πέρασε και όπως είπε ο Σούλης Μαρκόπουλος, θα παίξουν, αλλά κανείς δεν ξέρει για πόσο. Κι είναι ζήτημα αυτό, αφού ο ΠΑΟΚ έχει χτίσει μεγάλο μέρος του παιχνίδιου του πάνω στους ψηλούς και κυρίως στον Λάζαρο Παπαδόπουλο, που έλειψε από την Ελευσίνα και ο «δικέφαλος» έκανε μια απρόσμενη ήττα, η οποία τον έφερε πίσω σε σχέση με τον Πανιώνιο. Ο τελευταίος ανεβαίνει πλήρης στη Θεσσαλονίκη και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, που ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στον ΠΑΟΚ και δεν το ξεχνά αυτό, θα προσπαθήσει να χτυπήσει τον αντίπαλό του στα αδύνατα σημεία του εκμεταλλευόμενος το πιο γεμάτο, φρέσκο, αλλά και ποιοτικό ρόστερ του. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο Πανιώνιος έχει δείξει πως βγαίνει λίγο από τα νερά του τελευταία όταν απομακρύνεται από τη Νέα Σμύρνη και οι ήττες στο Ρέθυμνο και στην Ελευσίνα το αποδεικνύουν…