Μακριά από πέμπτο παιχνίδι!

Το ενδεχόμενο να κριθούν στο πέμπτο παιχνίδι μία από τις σειρές πλέι οφ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού ή και δύο μαζί, προκαλεί... τρόμο στον ΕΣΑΚΕ. Κι ακόμα περισσότερο στις υπόλοιπες ομάδες της Α1. Ο λόγος; Η κανονική περίοδος θα ολοκληρωθεί... μέσα Μαΐου!

Βάσει του αρχικού προγραμματισμού η κανονική περίοδος επρόκειτο να ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου με εμβόλιμη την τελευταία αγωνιστική. Ας κάνουμε όμως μια υπόθεση εργασίας. Ας υποθέσουμε ότι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός χρειαστεί να παίξουν πέμπτο παιχνίδι στις σειρές των πλέι οφ της Ευρωλίγκας με Εφές και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα. Ή έστω μόνο ο ένας εκ των δύο. Αυτό σημαίνει ότι το πέμπτο παιχνίδι θα γίνει την Τετάρτη 24 ή Πέμπτη 25 Απριλίου, οπότε ο ΕΣΑΚΕ δεν θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει μέσα στην άλλη εβδομάδα παιχνίδια.

Αυτό το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου ορίστηκε να γίνει η 24η αγωνιστική, ωστόσο εκκρεμούν οι αγώνες του Παναθηναϊκού με την Καβάλα και του Ηλυσιακού με τον Ολυμπιακό για την 23η αγωνιστική. Αν χρειαστεί πέμπτο παιχνίδι στην Ευρωλίγκα, δεν θα μπορούν αυτοί να οριστούν μεσοβδόμαδα, άρα θα πρέπει να γίνουν το άλλο Σαββατοκύριακο 27-28 Απριλίου, ώστε να εξασφαλιστεί και μια στοιχειώδης ισονομία (Καβάλα και Ηλυσιακός έχουν εμπλακεί στη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού). Όπερ σημαίνει ότι η 25η αγωνιστική θα μετατεθεί τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου.

Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η 26η και τελευταία αγωνιστική θα πρέπει να μετατεθεί για την Τετάρτη 8 Μαΐου, αφού το Πάσχα δεν υπάρχει αθλητική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Αν όμως ένας εκ των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού ή και οι δύο μαζί έχουν προκριθεί στο φάιναλ φορ, ούτε τότε θα μπορεί να γίνει η τελευταία αγωνιστική της Α1! Διότι το φάιναλ φορ θα γίνει στο Λονδίνο το τριήμερο 10-12 Μαΐου και κανείς "αιώνιος" δεν θα θελήσει να παίξει αγώνα πρωταθλήματος δυο μέρες πριν από το μεγάλο ραντεβού της Ευρωλίγκας. Άρα σε μια τέτοια περίπτωση η τελευταία αγωνιστική θα πρέπει να οριστεί την Τετάρτη 15 Μαΐου! Και η κανονική περίοδος να ολοκληρωθεί δύο εβδομάδες αργότερα από ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο!

Γκρινιάζουν οι ομάδες

Κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Όχι μόνο για τον ΕΣΑΚΕ, που βλέπει ότι με όλες αυτές τις καθυστερήσεις το πρωτάθλημα θα τελειώσει μετά τις 20 Ιουνίου, αν δεν μπορούν να συμπτυχθούν καθόλου οι σειρές των πλέι οφ. Αλλά κυρίως για τις υπόλοιπες ομάδες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, ειδικά όσων δεν έχουν ελπίδες να παίξουν στα πλέι οφ, αλλά αντίθετα παλεύουν για να σωθούν, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Και οι συμφωνίες τους με τους ξένους καλαθοσφαιριστές εκπνέουν στις 30 Απριλίου! Αν δηλαδή χρειαστεί να περιμένουν και δύο εβδομάδες μέσα στο Μάιο για να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα να κρατήσουν τους παίκτες τους, αφού θα χρειαστούν έξτρα χρήματα γι' αυτό. Και οι περισσότεροι δεν έχουν ούτε τα χρήματα για να φανούν συνεπείς στις τωρινές συμφωνίες τους. Γι' αυτό λοιπόν διαμαρτύρονται και προσπαθούν να πιέσουν τον ΕΣΑΚΕ να επισπεύσει τις διαδικασίες, αν όμως τα πράγματα εξελιχθούν με τον τρόπο που αναφέραμε πιο πάνω, τα περιθώρια να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μηδαμινά...