Ο Ήφαιστος έβαλε... δύσκολα στην ΑΕΚ

185600

Μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα καρδιοχτύπησε η ΑΕΚ για να λυγίσει την σθεναρή αντίσταση του Ήφαιστου στο ΟΑΚΑ με 74-68 και να διευρύνει ταέντεκα ματς το νικηφόρο σερί της στην Basket League.

«Κλειδί» για τους γηπεδούχους η κυριαρχία στα ριμπάουντ με 49 έναντι 28 (έχοντας 15 επιθετικά). Πρώτος σκόρερ ο Κιθ Λάνγκφορντ με 25 πόντους αλλά 7/19 σουτ, πολύτιμη συνεισφορά από Ματσιούλις (8π., 11 ριμπ.), αλλά και τον Τολιόπουλο με 8 πόντους στην τελευταία περίοδο.

Ο Μάρκους Γκίλμπερτ με 17 πόντους μαζί με τον Σον Έβανς που είχε άλλους 14 με 11 ριμπάουντ ξεχώρισαν από τον Ήφαιστο που επιβεβαίωσε γιατί είναι τόσο ψηλά στη βαθμολογία.

Το καλό ξεκίνημα της ΑΕΚ, που «χτυπούσε» από το χαμηλό ποστ με Γιάνκοβιτς και Μαυροειδή (6-3) δεν είχε συνέχεια. Ο Ήφαιστος «κλειδώνοντας» τον Λάνγκφορντ και κάνοντας στοχευμένες επιθέσεις πήρε τα ηνία του αγώνα με τον Γκίλμπερτ να έχει οκτώ πόντους (10-15). Το τάιμ άουτ του Ηλία Παπαθεοδώρου, που ήταν έξαλλος με την αμυντική χαλαρότητα της ομάδας του, δεν έφερε αποτελέσματα. Ο Σμιθ είχε πάρει από το χέρι τους φιλοξενούμενους και τους οδήγησε στο +7 (16-23) δεχόμενος και μια τεχνική ποινή καθώς άνοιξε διάλογο με την κερκίδα. Η «Ένωση» έκλεισε στο -4 το δεκάλεπτο (19-23) και έδειξε διάθεση να πιέσει περισσότερο στο πρώτο μισό της δεύτερης περιόδου ισοφαρίζοντας (26-26). Όμως και πάλι ο Ήφαιστος πήρε τα ηνία και με ένα σερί 9-0 ξέφυγε, 26-35, εκμεταλλευόμενος και την τεχνική ποινή στον διαμαρτυρόμενο κόουτς των γηπεδούχων. Η ΑΕΚ χάρη στην αφύπνιση του Λάνγκφορντ που πέτυχε το μοναδικό τρίποντο της ομάδας του στο πρώτο ημίχρονο (1/8) πλησίασε ξανά στους τρεις, αλλά οι πόντοι του Μολντοβεάνου έδωσαν λύσεις στον Ήφαιστο και ο Γκίλμπερτ λίγο πριν την εκπνοή διαμόρφωσε το 35-42 του ημιχρόνου.

Κρατώντας τους νησιώτες στους δύο πόντους στο πρώτο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου και με τους Λάνγκφορντ και Γιάνκοβιτς να δίνουν λύσεις μπροστά, η ΑΕΚ πήρε προβάδισμα, 46-44. Ο Ήφαιστος, που είδε τον Χάμοντς να φορτώνεται νωρίς με τρίτο φάουλ, αντέδρασε «ταΐζοντας» πότε τον Έβανς και πότε τον Τσαϊρέλη, με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ, μέχρι ο Λάνγκφορντ με ένα ακόμη τρίποντο να γράψει το 53-51 του τρίτου δεκαλέπτου. Ο Τολιόπουλος με τρίποντο και κλέψιμο που οδήγησε σε λέι απ ήταν υπεύθυνος για τα 58-51 στο πρώτο δίλεπτο της τελευταίας περιόδου. Το τάιμ άουτ του Σωτήρη Μανωλόπουλου δεν ανέκοψε τη φόρα της «Ένωσης», που με δύο σουτ από Λάνγκφορντ και Χρυσικόπουλο έφτασε και στο +12 (63-51). Πάντως οι φιλοξενούμενοι δεν κατέθεσαν τα όπλα και με τρίποντο του Χάμοντς αλλά και γκολ-φάουλ του Έβανς πλησίασαν στους έξι (66-60) χάνοντας ευκαιρίες να μειώσουν και περισσότερο. Το αντιαθλητικό φάουλ του Σμιθ στον Λάνγκφορντ, που σήμανε και την αποβολή του στο 1:54 πριν το τέλος, αλλά το 68-60 δεν «καθάρισε» το ματς για τους «κιτρινόμαυρους». Οι χαμένες βολές και τα τρίποντα από Γκίλμπερτ και Μολντοβεάνου (με γκολ-φάουλ) έφεραν το ματς στα 22’’ στο 70-68. Όμως ο ψύχραιμος Ματσιούλις από τη γραμμή και το άστοχο τρίποντο του Γκίλμπερτ έγραψαν τον οριστικό επίλογο στο ματς.

Δεκάλεπτα: 19-23, 35-42, 53-51, 74-68