Το δάγκωμα του πάνθηρα! (pics)

Με άμυνα για σεμινάριο και τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς να "καθαρίζει" στο τέλος ο Πανιώνιος προσγείωσε ανώμαλα τον Παναθηναϊκό στην ελληνική πραγματικότητα νικώντας τον στη Νέα Σμύρνη με 63-56. Αρνητικός πρωταγωνιστής ο Διαμαντίδης.

Στο κλειστό της Νέας Σμύρνης παρατάχθηκαν δύο ομάδες, που βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική κατάσταση. Από τη μια ο Πανιώνιος με πιο φρέσκα πόδια και με μία ολόκληρη εβδομάδα στη διάθεσή του για να προετοιμάσει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός, που προερχόταν από δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά ταξίδια (σε Μαδρίτη και Μπάμπεργκ), τα οποία συνδυάστηκαν μεν με σημαντικές νίκες, αλλα ταυτόχρονα άδεισαν το... ρεζερβουάρ. Και επιπλέον ο Αργύρης Πεδουλάκης είχε μόλις μιάμιση μέρα στη διάθεσή του για να προετοιμάσει το παιχνίδι απέναντι σε έναν σκληρό και ποιοτικό αντίπαλο.

Η διαφορά στη φρεσκάδα των δύο ομάδων αποτυπώθηκε και στους αριθμούς. Ο φρέσκος Πανιώνιος έκανε μόλις 5 λάθη, αλλά και 7 κλεψίματα, δείγμα της συγκέντρωσης και προσήλωσης στο πλάνο του, που διατήρησε σε όλο τον αγώνα. Ο κουρασμένος Παναθηναϊκός σε ένα παιχνίδι που δεν είχε γρήγορο ρυθμό έκανε 18 λάθη, δεν έκανε κανένα κλέψιμο(!), ενώ στην τελευταία περίοδο σούταρε 12 τρίποντα. Δείγμα του ότι οι παίκτες του δεν είχαν ανάσες για να παίξουν σωστή άμυνα και επίθεση.

Άλλη μια απόδειξη για τη διαφορά φρεσκάδας ανάμεσα στις δύο ομάδες προσφέρει η εξέλιξη του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πολύ δυνατά και στα πρώτα 14 λεπτά κυριάρχησε πλήρως. Με τον Λάσμε να κάνει ό,τι θέλει μέσα στις ρακέτες,  με καλά ποσοστά στα περιφερειακά σουτ και με καλή άμυνα, που υποχρέωνε τους γηπεδούχους να πετούν... τούβλα, οι "πράσινοι" προηγήθηκαν με 24-9. Και μετά... ξεφούσκωσαν.

Κατάφεραν μεν να προηγηθούν στο ημίχρονο με 28-19, όμως ήταν φανερό πως ο Πανιώνιος άρχιζε σιγά σιγά να μπαίνει στο πνεύμα του αγώνα. Και το επιβεβαίωσε στην τρίτη περίοδο, οπότε ο Γιάνκοβιτς πήρε τ' όπλο του και ο Μπούκερ έκανε σπουδαία δουλειά κάτω από τα καλάθια για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό. Κάπως έτσι οι "κυανέρυθροι" ισοφάρισαν 33-33 στο 26' και από εκεί και μετά εγένετο μέγα ντέρμπι. Όχι ιδιαίτερα ποιοτικό, αφού και οι δύο ομάδες ήταν μάλλον άστοχες, όμως με μπόλικο σασπένς.

Ο Πανιώνιος πίεσε ακόμα πιο πολύ στην άμυνα και καθώς ανέβηκε λίγο και ο Παππάς, κατάφερε στα μισά της τελευταίας περιόδου να προηγηθεί με 56-48 και να δείχνει ότι αγκάλιαζε τη μεγάλη νίκη. Με τον Μασιούλις να ξυπνά πρόσκαιρα ο Παναθηναϊκός μείωσε 59-56 στο τελευταίο λεπτό κι εκεί τον επίλογο έγραψε ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

Το δίκιο που έχασε ο Διαμαντίδης
και η γκάφα του Πανιωνίου!

Σαράντα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Παππάς παίρνει το ρίσκο να διεισδύσει στη ρακέτα του Παναθηναϊκού, αλλά αστοχεί. Η μπάλα φτάνει στα χέρια του Διαμαντίδη, ο οποίος προσπαθεί να ανοίξει τον αιφνιδιασμό και να φέρει το "τριφύλλι" σε απόσταση ενός πόντου από τον Πανιώνιο, ωστόσο ο Αθηναίου τον πιέζει και φαίνεται πως του κλέβει την μπάλα κάνοντας φάουλ. Οι διαιτητές αφήνουν το παιχνίδι να συνεχιστεί, ο Διαμαντίδης στη συνέχεια κάνει φάουλ στον Γιάνκοβιτς και έξαλλος τα βάζει με τους διαιτητές για το προηγούμενο non-call. Ο Αργύρης Πεδουλάκης προσπαθεί να τον συγκρατήσει, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Ο αρχηγός χρεώθηκε με τεχνική ποινή και ολοκλήρωσε μια πολύ κακή βραδιά έχοντας υποπέσει σε 9 λάθη!

Με τις βολές ο Πανιώνιος σφράγισε την πολύ μεγάλη νίκη, ωστόσο είναι βέβαιο πως όταν οι παίκτες του πήγαν στα αποδυτήρια, θα τραβούσαν τα μαλλιά τους, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της γκάφας που έκαναν την περασμένη εβδομάδα χάνοντας από τον Πανελευσινιακό. Διότι αν είχαν νικήσει στην Ελευσίνα, θα ισοβαθμούσαν τώρα με τον Παναθηναϊκό και καθώς στη συνέχεια το "τριφύλλι" έχει να πάει στη Θεσσαλονίκη για να παίξει με τον ΠΑΟΚ, οι "κυανέρυθροι" έχασαν μια ιστορική ευκαιρία, νικώντας και τον Ολυμπιακό στην έδρα τους, να πάρουν τη δεύτερη θέση! Σε κάθε περίπτωση πάντως η νίκη που πέτυχαν ήταν η πρώτη τους επί του Παναθηναϊκού μετά από 26 συνεχόμενες ήττες!

Τα δεκάλεπτα: 7-17, 19-28, 39-43, 63-56.

Πανιώνιος (Σφαιρόπουλος): Μπόγρης 2, Πέιν 6 (2), Αθηναίου 3 (1), Κις 3( 1), Μίλμπουρν 7, Αθανασούλας, Μπατής 5 (1), Γιάνκοβιτς 17 (2), Καββαδάς, Παππάς 8, Αγραβάνης, Μπούκερ 12.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης, Μπράμος 12 (3), Ούκιτς 5, Λάσμε 13, Ματσιούλις 15 (4),  Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 4, Γκιστ 2, Μπανκς, Ξανθόπουλος 3 (1).