Άλλος για Α2...

Η μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού στην Α2 συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και το πρόγραμμα της 22ης αγωνιστικής περιλαμβάνει αγώνες, που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Κορυφαίος αυτών το ντέρμπι Περιστέρι-Καβάλα, που δεν έχει αύριο για τον χαμένο. Κατά τα άλλα ο Παναθηναϊκός μετά το Μπάμπεργκ δοκιμάζεται στη Νέα Σμύρνη.

Για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες το τριήμερο περιλαμβάνει επτά παιχνίδια, αφού δεν είχαμε μεσοβδόμαδες… παρεμβολές. Η αυλαία της αγωνιστικής ανοίγει σήμερα με τρία παιχνίδια και πέφτει τη Δευτέρα με την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με το Ρέθυμνο.

Σάββατο 30/3
ΙΚΑΡΟΣ-ΑΡΗΣ
Γήπεδο: Κλειστό Έσπερος, Καλλιθέα
Ώρα: 17.00
Διαιτητές: Φούφης, Μπήτης, Παντελίδης.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Άρης-Ίκαρος 70-60
Το ζητούμενο: Οι δύο ομάδες παλεύουν για να βελτιώσουν τη θέση τους μέσα στην πρώτη οκτάδα, έτσι ώστε να αποφύγουν έβδομη και όγδοη θέση, που οδηγούν πάνω σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αντίστοιχα στα πλέι οφ. Ο Ίκαρος έχει προβάδισμα κι αν νικήσει, θα το διευρύνει.
Τι θα δούμε: Ο Γιώργος Καλαφατάκης είναι επί της ουσίας αήττητος στον πάγκο του Ικάρου. Το μόνο παιχνίδι που έχει χάσει είναι το πρώτο του κόντρα στον Παναθηναϊκό, που… δεν πιάνεται και λόγω του μεγέθους του αντιπάλου και λόγω του ότι ήταν τότε μόλις λίγες μέρες στην ομάδα. Από τότε και μετά ο Ίκαρος μετρά τέσσερις σερί νίκες, διασφάλισε τη θέση του στην οκτάδα και κοιτάζει ακόμα ψηλότερα. Επιπλέον έκανε μία προσθήκη που τον βοηθά πολύ. Ο ΜακΝάιτ έχει δείξει μέχρι στιγμής πως είναι ένας πολύ καλός πλέι μέικερ, που προσθέτει βάθος στην περιφερειακή γραμμή και απελευθερώνει τους φορμαρισμένους Φαγέ και Βρκιτς. Μένει να δούμε αν και ο πανύψηλος Αλάμπι, που αντικατέστησε τον Πάντιτς, μπορεί να σταθεί στο… ύψος του. Αν συμβεί αυτό, ο Άρης δύσκολα θα βγάλει . Πολύ απλά διότι στερείται βάθους. Οι τραυματίες Πελεκάνος και Χαντ επιστρέφουν, όχι όμως και ο Πάσαλιτς. Και με δεδομένο ότι ο Βαγγέλης Αγγέλου δείχνει να μην εμπιστεύεται ιδιαίτερα τον Βεργίνη, δημιουργείται κενό στην περιφέρεια, που δεν καλύπτεται εύκολα.

ΚΑΟΔ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό «Δ. Κραχτίδης», Δράμα
Ώρα: 17.00
Διαιτητές: Πηλοΐδης, Μητσόπουλος, Διαμαντής.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Κολοσσός-ΚΑΟΔ 82-76.
Το ζητούμενο: Με τις δύο τελευταίες συνεχόμενες νίκες του ο ΚΑΟΔ νιώθει πιο ασφαλής, αλλά χρειάζεται μία ακόμα για να εξασφαλιστεί και να αρχίσει να κάνει όνειρα για πλέι οφ. Ο Κολοσσός έχει χάσει τα πέντε τελευταία παιχνίδια του και κινδυνεύει πλέον σοβαρά. Αν χάσει ξανά, μπλέκει άσχημα, αφού και το πρόγραμμα στη συνέχεια είναι πολύ δύσκολο.
Τι θα δούμε: Με τον Νέναντ Μάρκοβιτς στον πάγκο του ο ΚΑΟΔ παίζει πιο ώριμα και εμφανίζει πιο πολλές λύσεις μέσα στο παιχνίδι. Ο εξαιρετικός Πάλμερ παραμένει φυσικά ο στυλοβάτης του, όμως οι Ρόου, Νόουλς από την περιφέρεια και οι Μπάβτσιτς, Κακαρούδης και Μισέλ στη ρακέτα αποτελούν ένα αξιόπιστο supporting cast. Οι δύο συνεχόμενες νίκες έχουν ανεβάσει την ψυχολογία, ενώ και η στήριξη του κόσμου αποτελεί ένα επιπλέον ατού για τους Δραμινούς. Από την άλλη πλευρά η συγκυρία για τον Κολοσσό δεν είναι καλή. Η τελευταία ήττα από τον Ίκαρο άνοιξε πληγές, καθώς η δημόσια επίθεση του Βασίλη Φραγκιά κατά των παικτών του δεν άρεσε στους τελευταίους και το κλίμα βάρυνε. Συν τοις άλλοις ο Άουτερμπριτζ δεν φτάνει ούτε στο μικρό δαχτυλάκι του Ντέντι κι αυτό έχει προκαλέσει έξτρα προβλήματα στη χημεία της ομάδας. Αν ο Φαγκιάς δεν βρει άμεσα λύσεις, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα…

ΑΠΟΛΛΩΝ Π.-ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό Απόλλωνα Πάτρας
Ώρα: 17.00
Διαιτητές: Τανατζής, Παπαπέτρου, Μπίκας
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Πανελευσινιακός-Απόλλων Π. 68-69.
Το ζητούμενο: Αν χάσει και τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι ο Απόλλων, τότε η παρουσία του στα πλέι οφ θα κινδυνεύσει, καθώς το πρόγραμμά του στη συνέχεια είναι… παλούκι. Ο Πανελευσινιακός ελπίζει ακόμα στη σωτηρία του, αλλά μόνο με νέα νίκη, την πρώτη εκτός έδρας στην ιστορία του στην Α1, θα συνεχίσει να ελπίζει.
Τι θα δούμε: Όπως μαρτυρούν και τα τελευταία αποτελέσματά του, ο Απόλλων είναι ντεφορμέ. Κάτι δεν πάει καλά στην ομάδα και η χημεία έχει χαλάσει. Ίσως είναι η αγωνιστική πτώση του ΜακΚόλουμ, ίσως η αδυναμία των ψηλών να βοηθήσουν ουσιαστικά. Το βέβαιο είναι ότι ο Νίκος Βετούλας πρέπει να βρει άμεσα λύση, διότι το παιχνίδι δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως θα πίστευε κανείς. Ο Πανελευσινιακός πήρε θάρρος μετά τη νίκη επί του Πανιωνίου, κυρίωε διότι νίκησε μια πολύ δυνατή ομάδα και τώρα μπορεί να πιστεύει ότι είναι σε θέση να νικήσει οπουδήποτε. Οι ελπίδες που έχει ακόμα για τη σωτηρία του θα του δώσουν επιπλέον κίνητρο και τα υπόλοιπα θα αναλάβει ο Νίκος Λιακόπουλος, που έδειξε κόντρα στον Πανιώνιο να βρίσκει ξανά τον εαυτό του. Αυτός μαζί με τον σέντερ Εζιούκου θα κληθούν και πάλι να τραβήξουν το κάρο από τη λάσπη.

Κυριακή 31/3
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΚΑΒΑΛΑ
Γήπεδο: Κλειστό «Α. Παπανδρέου», Περιστέρι
Ώρα: 15.00 (ΕΤ3)
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Καβάλα-Περιστέρι 84-79
Το ζητούμενο: Ο θάνατός σου, η ζωή μου. Όποιος νικήσει, μένει ζωντανός στη μάχη της παραμονής, όποιος χάσει, θα πάρει σιγά σιγά την άγουσα προς την Α2.
Τι θα δούμε: Ένα ντέρμπι μέχρις εσχάτων. Το Περιστέρι έχει συμπληρώσει δυόμισι μήνες χωρίς νίκη, μετρά εννέα συνεχόμενες ήττες, αλλά αυτό το παιχνίδι το έχει σημαδέψει. Όλοι στα δυτικά αθηναϊκά προάστια ξέρουν πως αυτός είναι ο τελικός των τελικών και ακόμα και οι προσθήκες των ξένων έγιναν με ορίζοντα την αυριανή αναμέτρηση. Οι Σμους Πάρκερ και Τζόναθαν Μίτσελ χρησιμοποίησαν τα δύο προηγούμενα παιχνίδια για να προσαρμοστούν και τώρα καλούνται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια του. Ειδικά ο Πάρκερ, από τον οποίο περιμένει πολλά ο Τζίμης Κουστένης. Ο Έλληνας προπονητής περιμένει βοήθεια και από τον τρίτο νεοαποκτηθέντα, Γαλιώτο, που με το μεγάλο κορμί του θα δώσει όγκο και δύναμη μέσα στη ρακέτα. Στο Περιστέρι έχει σημάνει γενικό προσκλητήριο, μέχρι κι ο δήμαρχος της πόλης κάλεσε τον κόσμο να γεμίσει το γήπεδο και το ότι ο Ατρόμητος παίζει εκτός έδρας για το πρωτάθλημα της Superleague βοηθά. Και για την Καβάλα όμως αυτό το παιχνίδι είναι τελικός. Γι’ αυτό άλλωστε μετά την ήττα από τον ΚΑΟΔ απομακρύνθηκε ο Άγγελος Κορωνιός και στη θέση του ο πρόεδρος Παπακωνσταντίνου πήρε έναν προπονητή… ειδικών αποστολών. Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής ζει και αναπνέει για τα δύσκολα και είναι βέβαιο πως θα έχει προετοιμάσει την ομάδα του κατάλληλα. Ψυχολογικά τουλάχιστον, γιατί αγωνιστικά πόσα πράγματα να μπορέσει να βάλει σε λίγες μόνο μέρες; Πάντως θα έχει κι αυτός ένα νέο πρόσωπο στη διάθεσή του, τον Δεμερτζή, που θα δώσει κάποιες βοήθειες στον μοναδικό, μετά τον τραυματισμό του Μιλόσεβιτς, πλέι μέικερ της ομάδας.

ΠΑΟΚ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ
Γήπεδο: PAOK Sports Arena, Πυλαία
Ώρα: 16.00
Διαιτητές: Αφεντουλίδης, Κατραχούρας, Παφίλης.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ηλυσιακός-ΠΑΟΚ 72-76
Το ζητούμενο: Η ήττα από το Ρέθυμνο δεν κόστισε τελικά στον ΠΑΟΚ, αφού έχασε και ο Πανιώνιος, επομένως η επιστροφή στις νίκες είναι απαραίτητη για τον «δικέφαλο» ώστε να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του για την κατάκτηση της τρίτης θέσης. Ο Ηλυσιακός νιώθει πιο ασφαλής και παρόλο που δεν έχει σωθεί ακόμα, ξέρει ότι θα έχει κι άλλες ευκαιρίες για να «κλειδώσει» την παραμονή του.
Τι θα δούμε: Ένα πράγμα που θέλουμε να δούμε από τον ΠΑΟΚ είναι αν ο «αιώνιος έφηβος» Κώστας Χαραλαμπίδης συνεχίσει το σερί των εντυπωσιακών εμφανίσεων που άρχισε στο ντέρμπι με τον Άρη και συνέχισε, παρά την ήττα, στο Ρέθυμνο. Ένα δεύτερο είναι πόσο θα αντέξει ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. Ο Σούλης Μαρκόπουλος επανέλαβε πως ο Λάζος δεν προπονείται όλη την εβδομάδα, αλλά ακολουθεί θεραπεία στο γόνατο προκειμένου να βγάλει τη σεζόν χωρίς να μπει στο χειρουργείο. Αυτό ωστόσο κοστίζει την ελλιπή αγωνιστική ετοιμότητά του και τούτο είναι ένα θέμα για τον ΠΑΟΚ, που στηρίζει πολλά πάνω στον διεθνή σέντερ. Όπως και να έχει πάντως ο «δικέφαλος» είναι πιο ομοιογενής και στέρεα δομημένος από τον Ηλυσιακό, ο οποίος στηρίζει πολλά στον απρόβλεπτο και ατομιστή Στόγκλιν. Το βασικό πάντως για την ομάδα από τα Ιλίσια είναι ότι βρήκε τις νίκες που χρειαζόταν εκεί όπου έπρεπε και πάει στη Θεσσαλονίκη χωρίς να τη σφίγγει η θηλειά του υποβιβασμού. Τα οικονομικά προβλήματα και οι γκρίνια κυρίως των Αμερικανών για τα λεφτά τους κρύφτηκαν και πάλι κάτω από το χαλάκι και ο Γιώργος Ζευγώλης θα έχει και πάλι την ομάδα πλήρη κυνηγώντας ένα μικρό θαύμα.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό Νέας Σμύρνης
Ώρα: 17.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Π. Αναστόπουλος, Γ. Πουρσανίδης, Ταρενίδης.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 75-61.
Το ζητούμενο: Ο Πανιώνιος θέλει τη νίκη για να μη βρεθεί σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τον ΠΑΟΚ, αλλά και για να στείλει μήνυμα ενόψει των πλέι οφ ότι θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του. Ο Παναθηναϊκός θέλει κι αυτός τη νίκη για να μη δώσει δικαιώματα ενόψει πλέι οφ.
Τι θα δούμε: Το βέβαιο είναι ότι ο Πανιώνιος δεν θα παίξει με τη χαλαρή διάθεση με την οποία κατέβηκε στην Ελευσίνα και του κόστισε μια νίκη, η οποία μπορεί να του στοιχίσει την τρίτη θέση. Μπροστά στον κόσμο του και απέναντι σε ένα τόσο δυνατό αντίπαλο θα παλέψει, άλλωστε για τους παίκτες του και δη τους Έλληνες και φερέλπιδες, τέτοιου είδους παιχνίδια αποτελούν δοκιμασίες σημαντικές όσον αφορά τις μεταγραφικές φιλοδοξίες τους. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός κουβαλά την κούραση από το ταξίδι στο Μπάμπεργκ, αλλά και την ευφορία για την πρόκριση στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Είναι άγνωστο σε ποια κατάσταση θα βρεθεί ο Δημήτρης Διαμαντίδης και το πόδι του, στο οποίο είχε ενοχλήσεις την εβδομάδα που πέρασε, όμως το πιο πιθανό είναι ότι σε αυτό το παιχνίδι ο Αργύρης Πεδουλάκης δεν θα μπορέσει να κάνει συντήρηση δυνάμεων.

Δευτέρα 1/4
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΡΕΘΥΜΝΟ
Γήπεδο: ΟΑΚΑ
Ώρα: 19.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Ταβουλαρέας, Βαρδάλος, Αντ. Αναστόπουλος
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ρέθυμνο-Ολυμπιακός 64-78
Το ζητούμενο: Ο Ολυμπιακός δεν έχει λόγο να χάσει το αήττητό του στο ΣΕΦ σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Το Ρέθυμνο θα παίξει ελεύθερα κι ό,τι βγει.
Τι θα δούμε: Ο Ολυμπιακός καλείται πρώτα απ’ όλα να κάνει μια καλή εμφάνιση, που θα πείσει ότι βρίσκει σιγά σιγά τον παλιό καλό εαυτό του. Οι τραυματίες Πρίντεζης και Πάουελ επιστρέφουν και με πλήρες ρόστερ είναι πιο εύκολο να παίξει κανείς καλά. Το αγωνιστικό στιλ του Ρεθύμνου, που του αρέσει να τρέχει στο ανοικτό γήπεδο και να σουτάρει πολύ, ευνοεί τον Ολυμπιακό, που πάντως θα έχει το νου του στο πολύ κρίσιμο παιχνίδι που ακολουθεί για την Ευρωλίγκα με αντίπαλο την Κίμκι. Το Ρέθυμνο από την άλλη θα δώσει τη δυνατότητα στον νεοαποκτηθέντα Γκέιμπ Προύιτ να κάνει το ντεμπούτο και να πάρει μια πρώτη γεύση από την ομάδα του, αλλά και από το ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι έμπειρος παίκτης και έχει ενδιαφέρον να δούμε τι είδους συνεργασία θα αναπτύξει με τον θεαματικό Μπρεντ Πετγουέι.