Βασιλειάδης για Αναστόπουλο: «Να πράξει η δικαιοσύνη τα δέοντα»

2138578

Ο Γιώργος Βασιλειάδης αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην επίθεση που δέχθηκε ο διαιτητής Παναγιώτης Αναστόπουλος, τόνισε πως η ΕΟΚ δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και πως θα παρθούν σοβαρές αποφάσεις στη νέα συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ (15/05).

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε στην ΕΡΤ και,μεταξύ άλλων, είπε για την υπόθεση Αναστόπουλου: «Έχουμε εξιχνιάσεις σε όλες τις υποθέσεις, με τελευταία την ταυτοποίηση ατόμων που επιτέθηκαν στον διαιτητή. Περιμένουμε από την δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα και να οδηγήσει εκεί που τους αξίζει και τους ηθικούς και τους φυσικούς αυτουργούς».

Υπενθυμίζεται πως ο Αναστόπουλος είχε οριστεί για το Ολυμπιακός - Προμηθέας, αλλά μετά από μηχανοκίνητη πορεία - επίθεση που δέχθηκε στο σπίτι του, δήλωσε κώλυμα για την αναμέτρηση, ενώ μια ημέρα μετά δύο άγνωστοι πέταξαν βόμβα - μολότοφ στο περιπολικό που φυλούσε την οικεία του.

Για την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ γενικότερα είπε: «Πάλι, με  την ευθύνη των ίδιων των παραγόντων του ελληνικού μπάσκετ και σε σημεία στα οποία οι δυνατότητες εμπλοκής της Πολιτείας είναι λίγες. Εμμένω στην άποψή μου περί ευθύνης της ομοσπονδίας, είναι σαφές, δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε με αγωνία την δεύτερη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ, πάρθηκαν πολύ σημαντικές αποφάσεις την προηγούμενη εβδομάδα, με μεγάλη πλειοψηφία, σχετικά με την επόμενη χρονιά, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να δείξουν σοβαρότητα. Να σταματήσει η στοχοποίηση ανθρώπων, να καταλάβουν κι οι ίδιοι οι πρόεδροι πως το ακροατήριό τους παρεξηγεί ή δύναται να παρεξηγήσει τα λεγόμενα και να οδηγηθεί σε έκρυθμες καταστάσεις. Δεν έχουμε πόλεμο, αθλητισμός είναι. Κι έτσι όπως έχει καταντήσει και το ευρωπαϊκό μπάσκετ, με τα συμβόλαια στην Euroleague και με την άναρχη δομή του, δεν χάθηκε κι ο κόσμος, αν κάποιος χάσει το πρωτάθλημα. Δεν είναι όπως στο ποδόσφαιρο, που δεν βγαίνεις Champions League. Είναι όλο το πλέγμα λάθος, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση».

Για το αν συμφωνεί με την δομή της Euroleague σχολίασε: «Θα μπορούσα να είμαι υπέρ ενός κλειστού πρωταθλήματος, εφόσον σέβεται τους εθνικούς κανόνες και αν έχει κι ένα νόημα. Δηλαδή, το ΝΒΑ είναι ένα κλειστό πρωτάθλημα, αλλά έχει salary cap κι έχουν μια δυνατότητα όλοι να κάνουν κάτι. Στην Euroleague είναι τεράστιες οι διαφορές κι ο τρόπος που λειτουργεί είναι προβληματικός, αλλά αυτό είναι περισσότερο κουτσομπολιό, παρά ουσία. Περιμένουμε τον ΕΣΑΚΕ. Φαίνεται ότι θα πάρουν πολύ σοβαρές αποφάσεις για την επόμενη χρονιά και θα λείψουν οι δικαιολογίες από οποιονδήποτε για να μην προχωρήσουμε. Οφείλουν όλοι να κρατήσουν τους τόνους χαμηλά. Ξέρω πως οι ελληνικές αρχές έχουν παρέμβει σε όλες τις ασχήμιες που είδαμε το προηγούμενο διάστημα, έχω ενημερώσει κι εγώ όλους τους αρμόδιους, από την πρώτη ημέρα. Περιμένουμε να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Η ομοσπονδία έτσι κι αλλιώς δεν στέκεται, οπότε την βγάζω εκτός παιχνιδιού».

Για το ποιος κάνει κουμάντο στον αθλητισμό της χώρας: «Το σίγουρο είναι πως το Κράτος δεν είναι διαιτητής ενός αγώνα, δεν είναι αυτό που θα επιβάλλει τους κανόνες παιδιάς. Το Κράτος είναι εδώ για να εγγυάται θεσμικά ορισμένα πράγματα. Από εκεί και μετά υπάρχει το αυτοδιοίκητο και στα επαγγελματικά σωματεία, είναι ανώνυμες εταιρείες. Το Κράτος μπορεί να έχει την μορφή του... μπαμπούλα, αλλά οι ουσιαστικές παρεμβάσεις δεν έγιναν με νομοθέτηση. Ένα μέρος έγινε έτσι, αλλά περισσότερο με την συμφωνία του Κράτους με τις εθνικές ομοσπονδίες. Όλες οι αλλαγές επιβλήθηκαν δια των διεθνών συνομοσπονδιών».

Για το Κλειστό Άνω Λιοσίων, που θα περάσει στην ΚΑΕ ΑΕΚ, υποστήριξε: «Προσπαθούμε να... αναστήσουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις και μία από αυτές είναι και το Ολυμπιακό Κέντρο των Λιοσίων. Υπάρχει, ουσιαστικά, για πρώτη φορά, μεταολυμπιακή αξιοποίηση της ολυμπιακής περιουσίας για αθλητικούς σκοπούς».