Και τα σκυλιά δεμένα...

Απόψε στη Θεσσαλονίκη έχει ντέρμπι, οπότε όλα τα άλλα μπασκετικά περνούν σε δεύτερη μοίρα. Μπορεί να μην παίζουν πια Γκάλης, Γιαννάκης, Φασούλας, Πρέλεβιτς και οι άλλες θρυλικές μορφές του ένδοξου παρελθόντος, όμως η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Άρη κόβει πάντα την ανάσα και σηκώνει στο πόδι μια ολόκληρη πόλη. Συντονιστείτε λοιπόν…

Η αυλαία της 20ης αγωνιστικής άνοιξε την Τετάρτη στην Πάτρα, διότι αυτό το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Αχαΐας μονοπωλεί το ενδιαφέρον ο Καρνάβαλος. Το Ρέθυμνο νίκησε με 75-65 τον Απόλλωνα και η συνέχεια δίνεται σήμερα με τρία παιχνίδια, εκ των οποίων το ένα είναι το μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Αύριο παίζουν ο Ολυμπιακός με τον Κολοσσό και ο Πανιώνιος με τον Ηλυσιακό, ενώ η αυλαία πέφτει την Καθαρά Δευτέρα στην Ελευσίνα, την οποία επισκέπτεται ο Παναθηναϊκός.

Σάββατο 16/3
ΙΚΑΡΟΣ-ΚΑΒΑΛΑ
Γήπεδο: Κλειστό Εσπέρου, Καλλιθέα.
Ώρα: 16.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Γκόντας, Γ. Πουρσανίδης, Παναγιώτου.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Καβάλα-Ίκαρος 82-83
Το ζητούμενο: Θεωρητικά ο Ίκαρος δεν κινδυνεύει να χάσει τη θέση του στα πλέι οφ, αλλά αν αρχίσει να χάνει τέτοια παιχνίδια, θα κινδυνεύσει. Η Καβάλα «καίγεται» για νίκες που θα της δώσουν προβάδισμα στη μάχη για την παραμονή κι αυτό το παιχνίδι της δίνει μια τέτοια ευκαιρία.
Τι θα δούμε: Ο Ίκαρος άφησε τη Γλυφάδα και μετακόμισε στο πολύ μικρότερο κλειστό του Εσπέρου, όπου πιθανότατα θα νιώσει για πρώτη φορά την αίσθηση ότι είναι γηπεδούχος, αν μαζευτεί λίγος κόσμος στις εξέδρες. Και χρειάζεται αυτή την αίσθηση, διότι έχει προβλήματα. Κατ’ αρχάς δεν έχει σέντερ, καθώς ο Μλάντεν Πάντιτς την… κοπάνησε και πήγε στη Βουλγαρία, ο αντικαταστάτης του δε, Σόλομον Αλάμπι, έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και βρίσκεται ακόμα στις ΗΠΑ. Ο Σίμτσακ θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με μια μικρή βοήθεια από τον Αγαδάκο. Επιπλέον τραυματίστηκε κι ο Λαρεντζάκης, πράγμα που σημαίνει ότι ο Γιώργος Καλαφατάκης θα έχει μία λιγότερη λύση και στην περιφέρεια. Γκίμπσον, Κυρίτσης, Βρκιτς και Φαγέ θα είναι ξανά οι αιχμές του Ικάρου, όμως πρόβλημα μπορεί να υπάρξει μέσα στη ρακέτα, όπου οι Αχάρα και Κόλεμαν συνεργάζονται με κλειστά τα μάτια πλέον. Ο τελευταίος επιστρέφει από τον τραυματισμό του, που τον κράτησε έξω από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό και το all star game, και πάνω του στηρίζει πολλά ο Άγγελος Κορωνιός, ο οποίος όμως πονοκεφαλιάζει με τον τραυματισμό του Μιλόσεβιτς. Ο βασικός πλέι μέικερ της Καβάλας έχει πρόβλημα στους κοιλιακούς, λογικά δεν θα παίξει (ακούστηκαν μάλιστα και κάποιες φήμες περί αντικατάστασής του) και όλο το βάρος στο οργανωτικό κομμάτι θα σηκώσει ο Στεφανίδης. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα για τον Κορωνιό, δεδομένου ότι ο Ίκαρος έχει ποιότητα στην περιφερειακή γραμμή του.

ΚΑΟΔ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Γήπεδο: Κλειστό «Δ. Κραχτίδης», Δράμα
Ώρα: 17.00
Διαιτητές: Σχινάς, Καρακατσούνης, Σταματόπουλος.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Περιστέρι-ΚΑΟΔ 78-76.
Το ζητούμενο: Παιχνίδι καθοριστικό στον πόλεμο που γίνεται για την παραμονή στην κατηγορία. Ιδιαίτερα για τον ΚΑΟΔ, που αν χάσει, χάνεται. Αλλά και το Περιστέρι βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και θέλει νίκες, ειδικά εκτός έδρας, όπου δεν έχει πετύχει καμία.
Τι θα δούμε: Ο ΚΑΟΔ έκανε μια προσπάθεια να αποκτήσει έναν πλέι μέικερ στη διάρκεια της διακοπής, τελικά όμως το ρόστερ του μένει ως έχει και θα κυνηγήσει την απαραίτητη γι’ αυτόν νίκη με τα όπλα που είχε και πριν. Το δίδυμο Ρόου-Νόουλς στην περιφέρεια, που με την παρουσία του Μάρκοβιτς στον πάγκο είναι πιο δραστήριο, όπως και ο Μπάβτσιτς μέσα στη ρακέτα, όπου σπουδαία δουλειά κάνουν και ο Πάλμερ με τον Κακαρούδη. Γενικώς ο ΚΑΟΔ δείχνει πιο στιβαρός και μαχητικός τελευταία, με εξαίρεση μόνο το εφιαλτικό πρώτο ημίχρονο στον αγώνα με τον Ίκαρο, και θέλει να εξαργυρώσει κάποια στιγμή αυτή τη βελτίωση. Το Περιστέρι θα παρουσιαστεί με εντελώς καινούριο πρόσωπο. Όπως είπε χαριτολογώντας στέλεχος της ομάδας, «ο ΚΑΟΔ δεν μας ξέρει, αλλά δεν ξέρουμε ούτε κι εμείς τους εαυτούς μας»! Αυτό οφείλεται στο ότι έφυγε ο Ντουάιτ Θορν και αντικαταστάθηκε από τον γνώριμό μας, Σμους Πάρκερ, ο οποίος από άποψη εμπειρίας και μπασκετικής αξίας μπορεί πράγματι να σηκώσει το Περιστέρι στις πλάτες του και να αλλάξει την εικόνα του, το ερώτημα όμως είναι σε ποια κατάσταση βρίσκεται. Από τα δυτικά προάστια έφυγε επίσης ο σέντερ Ντάρεν Ουίλιαμς και αντικαταστάθηκε από τον φόργουορντ Τζόναθαν Μίτσελ, που επίσης είναι άγνωστο τι μπορεί να προσφέρει. Συνεπώς μένει να δούμε. Ο Τζίμης Κουστένης πάντως αντιμετωπίζει ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα, αφού ο Νώντας Παπαντωνίου τραυματίστηκε στο πόδι και η συμμετοχή του είναι αμφίβολη.

ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ
Γήπεδο: ΠΑΟΚ Sports Arena, Πυλαία
Ώρα: 19.00 (ΕΤ3)
Διαιτητές: Πηλοΐδης, Κορομηλάς, Ψαριανός
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Άρης-ΠΑΟΚ 63-72
Το ζητούμενο: Το γόητρο παίζει κυρίαρχο ρόλο σε τέτοιου είδους παιχνίδια και από μόνο του μπορεί να δώσει ισχυρό κίνητρο. Ο ΠΑΟΚ θέλει να διατηρήσει το αήττητό του στον δεύτερο γύρο (κοντεύει να κλείσει δύο μήνες χωρίς ήττα μετρώντας έξι συνεχόμενες νίκες) και να συνεχίσει τη μάχη του με τον Πανιώνιο για την τρίτη θέση. Ο Άρης έχει τρεις νίκες στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια και θέλει να εκμεταλλευτεί το στραβοπάτημα του Απόλλωνα Π. και να τον προσπεράσει στην έκτη θέση.
Τι θα δούμε: Η Πυλαία θα είναι γεμάτη από 8000 ΠΑΟΚτσήδες, όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες, άρα η ατμόσφαιρα θα είναι «καυτή» και ο ΠΑΟΚ θα έχει με το ξεκίνημα ένα μικρό πλεονέκτημα. Ο «δικέφαλος» είναι επίσης πλήρης. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος έκανε τη συντήρησή του όλη την εβδομάδα, θα παίξει και πάνω του ο Σούλης Μαρκόπουλος θα στήσει και πάλι το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του. Γενικότερα ο ΠΑΟΚ δείχνει να έχει περισσότερες λύσεις και μεγαλύτερη ομοιογένεια από τον Άρη, που σε αυτό το μεγάλο παιχνίδι δεν θα έχει έναν από τους καλύτερους, αν όχι τον καλύτερο παίκτη του. Ο Μοχάμεντ Πάσαλιτς είναι τραυματίας και θα απουσιάσει, επομένως το βάρος θα πέσει πάνω στον Δημήτρη Βεργίνη, που έχει πάντως τα κότσια για να ανταποκριθεί. Θα έχει ενδιαφέρον και η μάχη των πάγκων, αφού Μαρκόπουλος και Αγγέλου είναι δύο προπονητές που ετοιμάζουν καλά τα παιχνίδια τους και έχουν στη φαρέτρα τους τρικ για τις περιπτώσεις που κάτι δεν πάει καλά.

Κυριακή 17/3
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ
Γήπεδο: ΣΕΦ (κεκλεισμένων των θυρών)
Ώρα: 16.00 (ΕΤ3)
Διαιτητές: Γεωργιάδης, Διαμαντής. Σούνας.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Κολοσσός-Ολυμπιακός 72-88
Το ζητούμενο: Ο Ολυμπιακός θέλει να διατηρήσει ξεκούραστα το εντός έδρας αήττητό του, ο δε Κολοσσός μια καλή εμφάνιση, γιατί για νίκη ούτε λόγος…
Τι θα δούμε: Ο Ολυμπιακός έρχεται καταπονημένος από τη μεγάλη μάχη που έδωσε στη Σιένα και το πρώτο πράγμα που έχει στο μυαλό του ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι να κάνει συντήρηση δυνάμεων, γιατί τα δύσκολα στην Ευρωλίγκα δεν έχουν τελειώσει. Η απουσία του τραυματία Γιώργου Πρίντεζη υποχρεώνει τον τεχνικό των «ερυθρολεύκων» να δοκιμάσει τις εναλλακτικές του στη θέση του πάουερ φόργουορντ, ενώ αυτό το παιχνίδι είναι μια καλή ευκαιρία για τον Ντορόν Πέρκινς, που αντικατέστησε τον Γκετσεβίτσιους στο ρόστερ της Α1, να πάρει χρόνο συμμετοχής, ο οποίος θα τον βοηθήσει στην προσαρμογή του. Από την άλλη ο Κολοσσός θα παίξει ελεύθερα κι ό,τι βγει. Ο Βασίλης Φραγκιάς θα έχει επίσης τη δυνατότητα να εντάξει χωρίς να υπολογίζει οποιοδήποτε αγωνιστικό κόστος τους δύο νεαοποκτηθέντες. Τον σέντερ Αουτερμπρίτζ, που πήρε τη θέση του Ντέντι, και τον σουτέρ Κάπελαν, που αντικατέστησε τον Ντουμπέ.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό Νέας Σμύρνης
Ώρα: 19.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Φούφης, Ταβουλαρέας, Γκούμας.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ηλυσιακός-Πανιώνιος 69-75
Το ζητούμενο: Μετά την ήττα του στο Ρέθυμνο ο Πανιώνιος δεν έχει περιθώρια για γκέλες, διότι θα χάσει την τρίτη θέση από τον ΠΑΟΚ. Ο Ηλυσιακός είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες που κινδυνεύουν με υποβιβασμό, αλλά δεν έχει σωθεί ακόμα και χρειάζεται νίκες.
Τι θα δούμε: Τώρα που ο Παππάς ξεπέρασε τον τραυματισμό, που του είχε κάνει δύσκολη τη ζωή στο Ρέθυμνο και τον είχε κρατήσει μακριά από τον καλό εαυτό του, ο Πανιώνιος μπορεί να ελπίζει ότι η… αγία τριάδα του (Παππάς, Γιάνκοβιτς, Μίλμπουρν) θα λειτουργήσει ξανά όπως πρέπει και θα τον οδηγήσει σε μία ακόμα νίκη. Αυτή η τριάδα και η έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ, που ανανεώνει πολλές επιθέσεις, είναι τα «κλειδιά» του παιχνιδιού του Πανιωνίου, ο οποίος θα πρέπει συν τοις άλλοις να βρει τρόπο να περιορίσει τον Στόγκλιν. Ο Αμερικανός είναι αλήθεια πως εδώ και λίγο καιρό εμφανίζεται πεσμένος, παραμένει όμως το βασικό όπλο του Ηλυσιακού και πάνω του θα στηριχθεί για μία ακόμα φορά ο Γιώργος Ζευγώλης. Σε αυτό το παιχνίδι δύο παίκτες του Ηλυσιακού έχουν από έναν ιδιαίτερο λόγο να σκοράρουν τρίποντα. Ο Νίκος Χατζής θέλει 4 εύστοχα για να γίνει ο δεύτερος παίκτης μετά τον Άγγελο Κορωνιό στην ιστορία του πρωταθλήματος ΕΣΑΚΕ που φτάνει τα 600 τρίποντα στην καριέρα του. Κι ο Ντόμινικ Μόρισον θέλει να βάλει έστω ένα, γιατί δεν έχει πετύχει τρίποντο από τότε που ήρθε στην Ελλάδα!  

Δευτέρα 18/3
ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Γήπεδο: 2ο Κλειστό Ελευσίνας
Ώρα: 19.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Αφεντουλίδης, Καλδίρης, Ανδρικόπουλος.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Παναθηναϊκός-Πανελευσινιακός 95-68.
Το ζητούμενο: Τη νίκη που θα τον διατηρήσει στη δεύτερη θέση θέλει ο Παναθηναϊκός, μια όσο γίνεται καλύτερη εμφάνιση ζητά ο απογοητευμένος Πανελευσινιακός.
Τι θα δούμε: Μια καλή προπόνηση χρειάζεται να κάνει ο Παναθηναϊκός πριν από το παιχνίδι του με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη και θα επιδιώξει να την κάνει στην Ελευσίνα. Το παιχνίδι δεν μπορεί να έχει άλλο χαρακτήρα, δεδομένου ότι στον Πανελευσινιακό φαίνεται πως έχουν αποδεχθεί τη μοίρα τους, που τους οδηγεί πίσω στην Α2. Όντας ένας βαθμό πίσω από τους υπόλοιπους και με πρόγραμμα-βουνό, δεν ελπίζει σε πολλά πράγματα, απλά θα προσπαθήσει να σώσει όσα προσχήματα μπορεί απέναντι στον Παναθηναϊκό. Με τους «πράσινους» είναι πιθανό να μην παίξει ο Σχορτσανίτης, ώστε να μη ζορίσει το πονεμένο δάχτυλό του, αλλά ακόμα κι έτσι η διαφορά που τους χωρίζει από τον αντίπαλό τους είναι τεράστια.