Καλάθης... όνομα και πράγμα!

1689931

Με ηγέτη τον Νικ Καλάθη ο οποίος πραγματοποίησε ρεκόρ καριέρας με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, οι «πράσινοι» είδαν και έπαθαν μέχρι να επικρατήσουν της ΑΕΚ με 81-72 στο δεύτερο ημιτελικό και να πάρουν προβάδισμα... πρόκρισης (2-1) στους τελικούς.

Το... δικό του beast mode έχει ενεργοποιήσει ο Νικ Καλάθης στη σειρά των ημιτελικών με την ΑΕΚ, αφού μετά το ρεκόρ στην Basket League με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, σειρά πήρε το ρεκόρ... καριέρας με τα «πράσινα»! Ο αρχηγός τω κυπελλούχων ήταν... αρχηγός με τα όλα του, αφού βγήκε μπροστά στα δύσκολα και ανέλαβε να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη με 81-72 και στο 2-1 στη σειρά.

Σίγουρα με πολύ άγχος και σε καμία περίπτωση με την ευκολία που -ενδεχομένως να- περίμεναν παίκτες και προπονητής. Η Ένωση ήταν και πάλι ανταγωνιστική, όντας πανέτοιμη για τη μεγάλη έκπληξη. Κι όλα αυτά λίγες μέρες μετά τη σπουδαία νίκη της στο δεύτερο ματς της σειράς. Όμως, αυτή τη φορά ήταν και πάλι ο Καλάθης εκείνος που «καθάρισε» για τον Παναθηναϊκό έχοντας 26 πόντους με 7/9 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 3/6 βολές, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο και 3 λάθη σε 35 λεπτά. Μάλιστα κάλυψε με τον ιδανικό τρόπο τον Μάικ Τζέιμς, ο οποίος δεν μπόρεσε τελικά να δώσει το «παρών».

Η ΑΕΚ φρόντισε να καρδιοχτυπήσει και με το... παραπάνω τον Παναθηναϊκό, αφού χάρη στην εξαιρετική της άμυνα, το καλό διάβασμα και την υπομονή που έδειξε στην επίθεση έφτασε στο σημείο να προηγηθεί και με 8 πόντους διαφορά (44-52) δύο λεπτά πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου (51-52). Οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν σε κανένα σημείο του γ' δεκαλέπτου να βρουν λύσεις απέναντι στην «ζώνη» του Μανωλόπουλου, ο οποίος πήρε σκορ από τον (άποντο στο πρώτο ημίχρονο) Λουκά Μαυροκεφαλίδη, όπως επίσης και από τον -πάλι θετικό- Ρόκο Λένι Ούκιτς. Οι γηπεδούχοι ό,τι έκαναν οφειλόταν περισσότερο στον Νικ Καλάθη.

Άλλωστε ο αρχηγός των κυπελλούχων είχε πάρει από το χέρι τον Παναθηναϊκό Supefoods στο πρώτο δεκάλεπτο έχοντας πετύχει τους 10 πόντους από τους 18 της ομάδας του μέχρι εκείνο το διάστημα (18-12) με 5/6 δίποντα. Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι δεν διεκδικούσε δάφνες θεάματος, αφού τον πρώτο λόγο είχαν οι δυνατές άμυνες και στις δύο πλευρές του παρκέ, όπως επίσης και η εκατέρωθεν αστοχία. Η διαφορά είχε φτάσει και στο +10 για τους «πράσινους» οι οποίοι εκμεταλλεύονταν την αμυντική αδυναμία του Μαυροκεφαλίδη και τον «χτυπούσαν» στα πόδια με αποτέλεσμα να φτάσουν στο εύκολο καλάθι.

Στη συνέχεια το σκηνικό άλλαξε τελείως. Ο Μανωλόπουλος εφάρμοσε τη συνταγή του δεύτερου ημιτελικού (με Ελόνου-Σάκοτα ή Μαυροειδή-Σάκοτα) με αποτέλεσμα να ρισκάρει τα σουτ του Παναθηναϊκού, αλλά να «θωρακίσει» τη ρακέτα του. Οι παίκτες του Πασκουάλ συνέχισαν να είναι άστοχοι (2/9 τρίποντα και 12/30 σουτ στο σύνολο στο πρώτο ημίχρονο) με την ΑΕΚ με σκληρή άμυνα και αντεπίθεση διαρκείας να προηγηθεί με 29-28 στο 18'. Ο Μποχωρίδης που κλήθηκε να τον αντικαταστήσει δεν μπήκε στο κλίμα του ματς, επηρεασμένος και από την έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού. Ο Καλάθης συνέχισε να αποτελεί τη σταθερή αξία του Παναθηναϊκού, την ώρα που ο Μαυροειδής (9π., στο α' με 4/6) εκμεταλλεύονταν τις ασίστ των συμπαικτών του. Μελανό σημείο για τους γηπεδούχους η αστοχία στις βολές (37% με 6/16!) με τον Γκιστ να έχει 0/6 από τη γραμμή της φιλανθρωπίας.

Τα δεκάλεπτα: 18-12, 32-31, 51-52, 81-72

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Φελντέιν 5 (1), Χαραλαμπόπουλος 1, Μπουρούσης 8, Σίνγκλετον 8, Καλάθης 26 (3 τρίπ., 6 ριμπ., 6 ασ.), Ρίβερς 19 (2), Μποχωρίδης, Παππάς 11 (1), Γκιστ 3, Γκάμπριελ

ΑΕΚ (Μανωλόπουλος): Ούκιτς 14 (2), Λαρεντζάκης 3 (1), Νιούλεϊ 3 (1), Μαυροειδής 13 , Μαυροκεφαλίδης 13 (3), ΜακΓκραθ 3 (1), Ελόνου 5, Μιλόσεβιτς 5 (1), Ντίξον 6, Σάκοτα 7 (1 τρίπ., 7 ριμπ.)