Με οδηγό τον Καλάθη το 1-0

PAO AEK kalathis
Ήταν ευδιάκριτα  τα σημάδια στην απόδοση του Παναθηναϊκού, όσον αφορά τους αυτοματισμούς, λόγω της 15νθήμερης αγωνιστικής απραξίας του, αλλά  ήταν και  θέμα χρόνου να λυθεί, καθώς στο β΄ ημίχρονο με την ΑΕΚ (80-70) έδειξε ανοδικές τάσεις, προεξέχοντος του Νικ Καλάθη.

Ανανεωμένος και κεφάτος ο αρχηγός των «πρασίνων»,  ήταν ο κορυφαίος του πρώτου αγώνα της ημιτελικής σειράς. Τελείωσε τον  αγώνα με 23 πόντους (ρεκόρ στην Α1), έχοντας 8/13 δίποντα, ½ τρίποντα, 4/4 βπλές. Επίσης σε 33΄ συμμετοχής μοίρασε 5 ασίστ,  μάζεψε 3 ριμπάουντ, είχε ένα κλέψιμο και υπέπεσε σε ένα λάθος.

Η πιεστική άμυνα και η επιμονή μεταφέρεται  γρήγορα το παιχνίδι κοντά στο καλάθι, έφεραν σκορ και φθορά, παρότι η ευστοχία έξω από τα 6.75 ήταν ανύπαρκτη (1/14).

Από την άλλη πλευρά, η ΑΕΚ φάνηκε απειλητική όταν βρήκε λύσεις από το τρίποντο. Κι αυτό συνέβη στο β΄ δεκάλεπτο, όταν το 1/9 της πρώτης περιόδου διαμορφώθηκε σε 6/7 και αυτό ήταν που άλλαξε την εικόνα του αγώνα και έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου.

Όταν τα ποσοστά της έπεσαν πάλι στο τρίτο δεκάλεπτο (1/8) και σε συνδυασμό με τη βελτίωση του Παναθηναϊκού σε άμυνα και επίθεση, η πλάστιγγα έγειρε προς την πλευρά της ομάδας του Πασκουάλ, που είχε μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερες αναπνοές.

«Μετά από αυτό που συνέβη στην ευρωλίγκα. πρέπει να δείξουμε πράγματα, για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στα μάτια του κόσμου. Θα πρέπει να ξαναφτιάξουμε την ψυχολογία μας. Απόψε φάνηκε ότι η ομάδα βρισκόταν υπό κάποια πίεση. Οι άνθρωποι έχουμε το χαρακτηριστικό πως όταν τα πράγματα πάνε άσχημα, σκεφτόμαστε τις άσχημες στιγμές των άλλων. Το θέμα είναι να αξιοποιούμε τις αρετές μας, ώστε ο κόσμος να μας εμπιστεύεται", τόνισε ο Τσάβι Πασκουάλ.
Από την πλευρά του ο Σωτήρης Μανωλόπουλος επισήμανε: «Είχαμε πει τρία SOS για το συγκεκριμένο παιχνίδι: ο έλεγχος των ριμπάουντ, ο έλεγχος των σουτέρ του Παναθηναϊκού και ο περιορισμός του Καλάθη ως δημιουργό. Τα δύο πρώτα τα κάναμε, αλλά στο τρίτο αποτύχαμε. Δεν καταφέραμε να το κάνουμε αυτό, ακόμη κι όταν γυρίσαμε σε ζώνη. Προσπαθήσαμε να περάσουμε την μπάλα στους ψηλούς, δίχως πολύ καλά αποτελέσματα. Νομίζω πως στο β' ημίχρονο ο Παναθηναϊκός έπαιξε πολύ δυνατά και σκληρά, βγάζοντάς μας εκτός πλάνου στην επίθεση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για το επόμενο παιχνίδι, να γίνουμε πιο σκληροί".
Τα δεκάλεπτα: 23-15, 35-39, 60-50, 80-70.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 14, Ρίβερς 2, Τζέιμς 12, Φώτσης, Παππάς 2, Φελντέιν 8, Γκιστ 2, Χαραλαμπόπουλος 6, Μπουρούσης 11 (11 ριμπ.), Καλάθης 23 (1).

ΑΕΚ (Μανωλόπουλος): Ούκιτς 5 (1), ΜακΓκραθ 2, Ελόνου 2, Σάκοτα 14 (3), Βασιλειάδης 2, Μιλόσεβιτς 2, Ντίξον 15 (4), Λαρεντζάκης 2, Νιούλεϊ 3 (1), Μαυροειδής 18, Μαυροκεφαλίδης 5 (1).