"Κόκκινη" καταιγίδα στο ΣΕΦ

olympiacos pao haket

Το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της χρονιάς εξελίχθηκε σε πραγματικό περίπατο του Ολυμπιακού (88-63) και οδηγεί από νωρίς την κούρσα του πρωταθλήματος. Το πρώτο ντέρμπι χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη, αποδείχτηκε εφιάλτης για τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ.

Το πρώτο ντέρμπι θα γραφτεί στην ιστορία για την ιδιαιτερότητά του να τελειώσει χωρίς να χρειαστεί η συνεισφορά του Βασίλη Σπανούλη στο σκοράρισμα και χωρίς να παρατηρηθεί πρόβλημα στην παραγωγικότητά της η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε πιο έτοιμος και πιο προετοιμασμένος από τον αντίπαλό του και στη δική του απόδοση οφείλεται το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός πελαγοδρομούσε. Είχε απαντήσεις σε ό, τι βρισκόταν στα σχέδια του Αργύρη Πεδουλάκη και δεν έδειξε διόλου να επηρεάζεται από το γεγονός ότι ο Σπανούλης είχε όλη την άμυνα του Παναθηναϊκού στραμμένη πάνω του.

«Χτύπησε» εκεί που είχε το μεγάλο πλεονέκτημα στην θέση «4» με τον Γιώργο Πρίντεζη να είναι ασταμάτητος. Επίσης η κυριαρχία των «ερυθρολεύκων» στα ριμπάουντ (28 αμυντικά – 20 επιθετικά) έναντι 27 (20-7), ήταν καταλυτική στο ντέρμπι και αυτή η υπεροχή έδωσε στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να «τρέξει» και να δημιουργεί συνεχώς αιφνιδιασμούς. 

Επίσης, από τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» πήραν από τον Γκριν τους πόντους που έλειπαν από τον Σπανούλη, αυτό αποσυντόνισε τον Παναθηναϊκό. Ο άποντος Αμερικανός στην Μαδρίτη, ήταν εκτελεστής σήμερα στο ΣΕΦ και αυτός που «πλήγωσε» περισσότερο τους «πράσινους».

Γενικά, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μεγαλύτερη διάθεση, περισσότερο πάθος, ισορροπία και διάρκεια στο παιχνίδι τους. Ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός στο α΄ ημίχρονο και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Παναθηναϊκό, που ένιωσε ασφυκτική πίεση στους γκαρντ του.

Ουσιαστικά από το α΄ μέρος κρίθηκε το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έκτισε μία σημαντική διαφορά, έφτασε τους 50 πόντους χωρίς να έχει σημειώσει πόντο ο Σπανούλης, ο οποίος αρκέστηκε να μοιράζει ασιστ και να προκαλεί φθορές με φάουλ. Οι γηπεδούχοι μετέφεραν κοντά στο καλάθι το παιχνίδι και οι Μιλουτίνοφ, Μπιρτς, ήταν από τους πρωταγωνιστές της συνάντησης. 

Η διαφορά ξέφυγε στο β΄ ημίχρονο, φτάνοντας τους 27 στο 37΄ με τον Γκριν, ενώ το επιθετικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού ήταν οφθαμοφανές. Οι 33 από τους 63 πόντους του προήλθαν από τους τρεις ψηλούς (Μπουρούση, Γκιστ, Σίνγκλετον) που ήταν και οι μόνο με διψήφιο αριθμό.

Ο Μπουρούσης που επέστρεψε μετά από χρόνια σε ντέρμπι «αιωνίων»  και μάλιστα ως αντίπαλος του Ολυμπιακού, ήταν συγκριτικά ο μόνος που ξεχώρισε, συνυπολογίζοντας και την άσχημη υποδοχή από την πλευρά των φανατικών, από την οποία διόλου επηρεάστηκε.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 50-32, 68-49, 88-63
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Μπιρτς 9, Σπανούλης 2 (7 ασ.), Πρίντεζης 18, Παπανικολάου 4, Μάντζαρης 3 (1), Γκριν 14 (2), Γιανγκ 4, Παπαπέτρου 7 (1), Μιλουτίνοφ 3, Χάκετ 9 (1), Λοτζέσκι 15 (3 τρίπ., 9 ριμπ.).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Σίνγκλετον 10, Φελντέιν 9 (2), Γκιστ 10 (1), Χαραλαμπόπουλος 2, Καλάθης 5 (1), Ρίβερς 3, Φώτσης 3 (1), Παππάς 9 (1), Μπουρούσης 12.