Όπως παλιά...

mavroidis paok

Με πολύ άγχος, αλλά και με καλή άμυνα η ΑΕΚ νίκησε με 61-54 τον αποδεκατισμένο, αλλά μαχητικό ΠΑΟΚ και προκρίθηκε στα ημιτελικά των πλέι οφ της Α1 για πρώτη φορά μετά το 2005, οπότε είχε φτάσει ως τον τελικό (και είχε χάσει από τον Παναθηναϊκό).

Παρά το γεγονός ότι λίγο πριν από το τζάμπολ έμαθε ότι ο Κώστας Βασιλειάδης δεν θα έπαιζε, επειδή τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από δύο αγώνες (λόγω εξύβρισης του διαιτητή στον δεύτερο αγώνα της σειράς), και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης επίσης θα απουσίαζε, επειδή αντιμετώπισε πρόβλημα της τελευταίας στιγμής με το μάτι του, ο ΠΑΟΚ, που δεν είχε ούτε τον τραυματία Τσόχλα στη σύνθεσή του, κόντραρε στα ίσια την πλήρη ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο. Ενα ημίχρονο κακό ποιοτικά, καθώς ήταν εμφανές ότι οι δύο ομάδες πόνταραν κυρίως στις άμυνές τους, κάτι που φάνηκε από τις καλές επιστροφές που είχαν και απέτρεψαν την εκδήλωση αιφνιδιασμών εκατέρωθεν, αλλά είχαν παράλληλα μεγάλη νευρικότητα λόγω της κρισιμότητας του αγώνα. Την κατάσταση επιδείνωσαν τα βαριά σχήματα που χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι δύο προπονητές στη δεύτερη περίοδο (Μιλόσεβιτς και Μάρκοβιτς ήταν τα "3άρια" των δύο ομάδων στο  μεγαλύτερο διάστημα του δεκαλεπτου) και τα οποία έκαναν και την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ "βαρείς" και δυσκίνητους στην επίθεση.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να μεταφέρει την μπάλα μέσα στη ρακέτα, αλλά μόνο ο Μαυροειδής μπόρεσε να δώσει κάποιες λύσεις, καθώς οι υπόλοιποι ψηλοί δεν απείλησαν. Η Ένωση ανανέωσε πολλές επιθέσεις της στο πρώτο μέρος μαζεύοντας 10 επιθετικά ριμπάουντ, τα οποία όμως δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει, διότι ήταν τραγικά άστοχη. Με 8/27 δίποντα προφανώς δεν πας πουθενά. Από την ΑΕΚ ήταν εμφανής περισσότερο από ποτέ η έλλειψη αξιόπιστου πλέι μέικερ, κάτι που είχε αντίκτυπο σε ολο το παιχνίδι της ομάδας.

Αντίθετα ο ΠΑΟΚ, που είχε πλέι μέικερ, κατάφερε να βρίσκεται στη διεκδίκηση της νίκης σε όλο το πρώτο μέρος, παρά τα προβλήματά του. Ο Χάτσερ, παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν βιαστικός, υπήρξε ο κινητήριος μοχλός της επίθεσης της ομάδας της Θεσσαλονίκης είτε σκοράροντας είτε αξιοποιώντας τους συμπαίκτες του (6 ασίστ στο πρώτο μέρος) και μόνο στο διάστημα που ο Παπαντωνίου έπεσε πάνω του, δράση του περιορίστηκε. Η ΑΕΚ, όμως, δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί. Στο 19' προηγήθηκε μεν με 29-24 (η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ κάποιας εκ των δύο ομάδων στο πρώτο μέρος), αλλά ο Τέπιτς με τρίποντο απάντησε γρήγορα και το ημίχρονο έληξε με την Ενωση προηγούμενη με 29-27.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο. Ο ΠΑΟΚ είχε καταφέρει να κρατήσει χαμηλά το ρυθμό κι αυτό τον ευνοούσε, αλλά αντιμετώπισε δύο βασικά προβλήματα: α) δεν είχε άλλη αξιόπιστη επιθετική λύση, εκτός από τον Τέπιτς, καθώς η μπάλα δεν περνούσε μέσα στη ρακέτα και ο Χάτσερ δεν βοήθησε στο δεύτερο μέρος και β) έχανε σωρηδόν τα ριμπάουντ. Η ΑΕΚ χωρίς να παίζει τίποτα το ιδιαίτερο στην επίθεση κατάφερνε να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα, κυρίως επειδή ανανέωνε τις επιθέσεις της. Μάζεψε 19 επιθετικά ριμπάουντ με τον Μαυροειδή να κάνει θραύση μαζεύοντας 9 και καθώς συνέβαινε αυτό, ήταν επόμενο κάποια στιγμή να βρίσκει επιθετικές λύσεις, παρότι δεν είχε αξιόπιστο πλέι μέικερ και δεν μπορούσε να οργανώσει σωστά τις επιθέσεις της.

Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου η ΑΕΚ με ένα ξέσπασμα του Μπράουν ξέφυγε με 54-41 και από εκείνο το σημείο και μετα δεν κοίταξε ξανά πίσω της. Ο Κατσίβελης έκανε καλή δουλειά αμυντικά πάνω στον Χάτσερ και όσο ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να σκοράρει απέναντι στην καλά στημένη άμυνα των γηπεδούχων, το παιχνίδι δεν μπορούσε να γυρίσει. Παρ' όλα αυτά ο ΠΑΟΚ έκανε την ύστατη προσπάθεια στα τελευταία λεπτά, εκμεταλλευόμενος τις βιαστικές επιλογές των παικτών της Ένωσης και η αλήθεια είναι ότι σχεδόν τα κατάφερε, όταν ο Δέδας 30'' πριν από τη λήξη σούταρε ένα τρίποντο με το οποίο θα μπορούσε να είχε μειώσει στους δύο πόντους. Αστόχησε όμως, το σκορ παρέμεινε 56-51 και η ΑΕΚ πήρε τη νίκη, αφού ο κατά τα άλλα τραγικά άστοχος Μαυροκεφαλίδης (0/11 σουτ εντός παιδιάς) έβαλε όλες τις βολές που έπρεπε. 

Με το τελικό 61-54 η Ένωση πανηγύρισε την πρόκρισή της στα ημιτελικά των πλέι οφ, εκεί όπου την περιμένει πλέον ο Ολυμπιακός.

ΑΕΚ: Χέρστον 3(1), Μαυροκεφαλίδης 7, Μπράουν 7(1), Κατσίβελης 4, Μαυροειδής 10, Παπαντωνίου, Σάκοτα 2, Μιλόσεβιτς 8(1), Γκριν, Κάρτερ 9, Καλαμπόκης 7(1), Μάικλ 4.

ΠΑΟΚ: Τέπιτς 22(3), Δέδας 3, Μαργαρίτης 5(1), Χάτσερ 4, Κλάντον 6, Λιάπης, Κακαρούδης 2, Κώττας, Ντούβνιακ 4(1), Μαργαρίτης 8(1).