Παρά λίγο... αυτοκτονία

milosevic kifisia

Παίζοντας καλά μόνο για ένα δεκάλεπτο κι αφού έχασε διαφορά 17 πόντων υπέρ της στην τελευταία περίοδο, η ΑΕΚ κατάφερε να νικήσει την μαχητική Κηφισιά (76-73) και να πάει χωρίς απώλειες στο ντέρμπι με τον Αρη την άλλη εβδομάδα.

Ο αγώνας ξεκίνησε υποτονικά με τις δύο ομάδες να δίνουν έμφαση στις άμυνές τους και μέχρι το 8' να συμβαδίζουν στο σκορ. Στο τελευταίο δίλεπτο της πρώτης περιόδου, ωστόσο, η Κηφισιά έτρεξε ένα σερί 8-0, με το οποίο προηγήθηκε 21-12 επιβάλλοντας πλήρως το ρυθμό της.

Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να μη δεχθούν καλάθια στον αιφνιδιασμό, προστάτευσαν σωστά τη ρακέτα τους καταφέρνοντας να μην αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα από τους τρεις σέντερ της ΑΕΚ (Μαυροειδής, Σαρικόπουλος και Μαυροκεφαλίδης, που ξεκίνησε πάλι ως "4", στη συνέχεια έπαιξε σέντερ, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ήταν αναποτελεσματικός στο πρώτο μέρος) και στην επίθεση χτύπησαν πανέξυπνα στα αργά πόδια των ψηλών της ΑΕΚ. Με συνεχή πικ εν ρολ πάνω στον Μαυροκεφαλίδη κατά κύριο λόγο, αλλά και στον Σαρικόπουλο, οι Ελ Αμίν και Χογκ έγιναν ήρωες οδηγώντας εκ του ασφαλούς την Κηφισιά, την ώρα που από την άλλη πλευρά ο Κάρτερ προσπαθούσε μόνος του να κάνει τη δουλειά για την Ένωση.

Ο Αμερικανός είχε ενέργεια, έκανε και κανά δυο κλεψίματα που έφεραν εύκολα καλάθια, αλλά το πρόβλημα για την ΑΕΚ ήταν ότι δεν κυκλοφορούσε σωστά την μπάλα, διότι δεν υπήρχε πλέι μέικερ (ο Γκριν έδειξε να μην μπορεί να βοηθήσει), και ότι ήταν άστοχη από την περιφέρεια.

Η Κηφισιά εξακολούθησε και στο μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης περιόδου να έχει τον έλεγχο παίζοντας ζώνη στην άμυνα, με τον Σταμάτη να έρχεται από τον πάγκο και να σουτάρει καλά, τον Γκίκα ως πλέι μέικερ να γυρίζει σωστά την μπάλα στην επίθεση και να δημιουργεί ρήγματα μέσα στη ρακέτα, όπου ο Χογκ έκανε καλή δουλειά, αλλά ήταν μόνος (έλειπε και ο Ρόσκο Σμιθ για να του δώσει ανάσες). Ο Ζντοβτς προσπάθησε να ανατρέψει την κατάσταση παίζοντας αρχικά με τρία γκαρντ, αλλά στο 15' τσακώθηκε με τον Τζέι Κόβαν Μπράουν και τον τράβηξε άρον άρον στον πάγκο, όπου τους χώρισε ο Κάρτερ για να μην έρθουν στα χέρια!

Μετά από αυτό ο προπονητής της ΑΕΚ έπαιξε και με δύο φόργουορντ (Σάκοτα, Μιλόσεβιτς) αναγκάζοντας και τον Παπαθεοδώρου να παίξει αναλόγως (με τον Κασελάκη "4" ή ακόμα και σέντερ) και εν τέλει η λύση για ητν Ενωση ήρθε από την περιφέρεια. Τα τρίποντα των Παπαντωνίου, Σάκοτα, Καλαμπόκη κι ένα γκολ φάουλ του Χέρστον μαζί με κάποια άστοχα τρίποντα της Κηφισιάς επέτρεψαν στην Ένωση να κλείσει την ψαλίδα. Το 14-25 του 11' έγινε 36-38 στο 19', ενώ το ημίχρονο έληξε με την Κηφισιά προηγούμενη με 39-36.

Στην τρίτη περίοδο ο Μπράουν ξεκίνησε κανονικά στην πεντάδα της ΑΕΚ κι έχοντας το κουμάντο ως πλέι μέικερ φρόντισε να γυρίσει πιο σωστά η μπάλα και η Ενωση να περάσει για πρώτη φορά μετά τα πρώτα λεπτά του αγώνα μπροστά. Με πιο καλή άμυνα στα πικ εν ρολ της Κηφισιάς, η οποία συνέχισε να παίζει με τον Κασελάκη σε θέση "4" και να υστερεί σε ύψος, και πιο γρήγορο ρυθμό στην επίθεση η ΑΕΚ κυριάρχησε ολοκληρωτικά. Με τους Χέρστον και Καλαμπόκη να δίνουν λύσεις είτε με το περιφερειακό σουτ τους είτε με ντράιβ, η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 25' με 54-41 τρέχοντας ένα εντυπωσιακό σερί 18-2. 

Η Κηφισιά ήταν εντελώς μεταμορφωμένη, προς το χειρότερο φυσικά, σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο. Ο Παπαθεοδώρου επανέφερε τον Γλυνιαδάκη δίνοντας ξανά ύψος στην ομάδα του, όμως οι παίκτες του είχαν χάσει το καθαρό μυαλό τους και ήταν βιαστικοί και επιπόλαιοι στην επίθεση δίνοντας την ευκαιρία στην άμυνα των γηπεδούχων να "καθαρίζει" εύκολα τις φάσεις. Ο Σάκοτα με ένα ακόμα τρίποντο έκανε το σκορ 57-41 στο 27' ολοκληρώνοντας το εντυπωσιακό σερί 21-2, που έτρεξε η ΑΕΚ στα πρώτα επτά λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου. H περίοδος έληξε με 63-46, η ΑΕΚ, που είχε ξεκινήσει με 0/9 τρίποντα, στη συνέχεια σούταρε 7/10 και εξ αυτού του λόγου εδραίωσε ένα τέτοιο προβάδισμα, από τη στιγμή που και η άμυνά της κατάφερε να σταματήσει τα πικ εν ρολ της Κηφισιάς.

Το νερό φάνηκε να έχει μπει στ' αυλάκι. Η Κηφισιά προσπάθησε στην τελευταία περίοδο με τον Ελ Αμίν να δημιουργεί από θέση πλέι μέικερ περνώντας την μπάλα στη ρακέτα να κατεβάσει τη διαφορά, αλλά η ΑΕΚ είχε βρει ρυθμό με τους Καλαμπόκη και Κάρτερ να βγάζουν ενέργεια στην άμυνα και τον Μαυροειδή να δίνει λύσεις κάτω από το καλάθι. 

Μετά το 32', πάντως, ο Παπαθεοδώρου χαμήλωσε ξανά το σχήμα βάζοντας τρεις κοντούς και τον Κασελάκη "4", η Κηφισιά πίεσε περισσότερο στην άμυνα και καθώς η ΑΕΚ χαλάρωσε, άρχισε να πλησιάζει. Ο Γκίκας από την περιφέρεια και ο Χογκ μέσα στη ρακέτα ήταν οι πρωταγωνιστές των φιλοξενουμένων, που με ένα σερί 14-3 μέσα σε πέντε λεπτά κατέβασαν τη διαφορά κάτω από τους 10 πόντους (70-64) κάνοντας τον Ζντοβτς έξαλλο.

Η Κηφισιά με τρίποντο του επίσης διακριθέντα Πόποβιτς μείωσε 72-67 δυόμισι λεπτά πριν από τη λήξη, αλλά ενώ η ΑΕΚ έδειχνε να τα έχει χαμένα, δεν μπόρεσε να πλησιάσει περισσότερο λόγω της επιπολαιότητας των παικτών της. Στα επόμενα δύο λεπτά ο Πόποβιτς αστόχησε σε τρίποντο, ο Σταμάτης έκανε βήματα, ο Γκίκας σούταρε και έχασε ένα πολύ βιαστικό και αψυχολόγητο τρίποντο και ο Κασελάκης έχασε ένα επίσης βεβιασμένο λέι απ, με αποτέλεσμα ο Μαυροειδής με φόλοου 42'' πριν από τη λήξη να πετύχει ένα καθοριστικό για την έκβαση του αγώνα καλάθι. Με αυτό η ΑΕΚ προηγήθηκε με 74-67.

Η Κηφισιά πάντως δεν το έβαλε κάτω. Ανάγκασε τον Χέρστον να κάνει παράβαση 5'' κι ενώ απέμεναν 32'' για τη λήξη και αμέσως μετά ο Πόποβιτς με νέο τρίποντο μείωσε 74-72! Ο Κάρτερ έχασε μία βολή στη συνέχεια (75-72), αλλά 18'' πριν από τη λήξη μία βολή έχασε κι ο Γκίκας (75-73). Μία βολή έχασε μετά και ο Χέρστον και η Κηφισιά είχε 17'' στη διάθεσή της για να στείλει το παιχνίδι στην παράταση. Η ΑΕΚ δεν έκανε φάουλ, ο Κασελάκης σούταρε δύο τρίποντα, τα έχασε και τα δύο κι έτσι δεν κατάφερε να σοκάρει την πρώην ομάδα του. Η ΑΕΚ τελικά γλίτωσε από του Χάρου τα δόντια και πήρε την πόλυτιμη νίκη με 76-73, όμως στο τέλος όλο το ΟΑΚΑ λαχτάρησε με τον Πόποβιτς.

Ο νεαρός της Κηφισιάς δέχθηκε ακούσια αγκωνιά από τον Μιλόσεβιτς στη διεκδίκηση του τελευταίου ριμπάουντ και επιστρέφοντας στον πάγκο της ομάδας του, ζαλίστηκε και έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος. Προς στιγμήν όλοι πάγωσαν, κανείς δεν κατευθύνθηκε στα αποδυτήρια μετά τη λήξη του αγώνα, ωστόσο αποδείχθηκε πως ο νεαρός δεν είχε τίποτα ανησυχητικό. Μετά από λίγα λεπτά σηκώθηκε και πήγε μόνος του στα αποδυτήρια. Ευτυχώς...

ΑΕΚ: Χέρστον 11(1), Μαυροκεφαλίδης 6, Κάρτερ 10(12), Μπράουν 8, Μαυροειδής 9, Παπαντωνίου 3(1), Σάκοτα 10(2), Μιλόσεβιτς 6, Γκριν, Σαρικόπουλος, Καλαμπόκης 13(3).

ΚΗΦΙΣΙΑ: Στίγκερς 5, Κασελάκης 4, Χογκ 19, Ελ Αμίν 11, Γλυνιαδάκης 7, Χατζηνικόλας, Γκίκας 5, Πόποβιτς 13(3), Σταμάτης 9(1), Χρυσικόπουλος.