Όταν ο Άρης «τσέκαρε» το εισιτήριο για το Final 4 της Γάνδης! (vids)

ggg 1 0 1

Συμπληρώνονται 33 χρόνια από το «μαγικό βράδυ» της 10η Μαρτίου 1988, όταν ο Άρης «σφράγιζε» το εισιτήριο για το πρώτο Final 4 στη Γάνδη ύστερα από τη νίκη του κόντρα στην ισχυρή Παρτίζαν.

Ήταν 10 Μαρτίου 1988 και δεν... έπεφτε καρφίτσα στο «Αλεξάνδρειο»! Ήταν η χρονιά που η ομάδα του Άρη «κλειδαμπάρωνε» όλους τους Έλληνες στα σπίτια τους τα βράδια της Πέμπτης προκειμένου να απολαύσουν την πορεία του στα ευρωπαϊκά παρκέ. 

Όμως εκείνη η βραδιά είχε ξεχωριστή σημασία. Τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος της φάσης των ομίλων και οι «κίτρινοι» ήθελαν πάση θυσία τη νίκη προκειμένου να «κλειδώσουν» με τη σειρά τους το εισιτήριο για τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Σε περίπτωση που κέρδιζαν την Παρτίζαν στο κατάμεστο «Παλαί ντε Σπορ» θα την ακολουθούσαν στην Γάνδη για το πρώτο Final 4 του -τότε- κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης! Όπερ και εγένετο! Μπορεί στην άλλη άκρη του παρκέ να υπήρχαν μεγαθήρια της εποχής όπως ο Ντίβατς, ο Πάσπαλιε, ο Τζόρτζεβτς και ο... εγκέφαλος Ζέλικο Ομπράντοβιτς ωστόσο ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και οι υπόλοιποι παίκτες του Άρη ήταν αποφασισμένοι για τη μεγάλη νίκη.

Τελικό σκορ 96-87 και ο Άρης έπαιρνε μέσα σε αποθέωση την τεράστια πρόκριση στο Final 4! Οι 7.000 φίλοι της ομάδας που είχαν γεμίσει κάθε γωνιά του γηπέδου ζούσαν το δικό τους... παραλήρημα, ενώ όλοι, παίκτης, προπονητές και φίλαθλοι, είχαν γίνει μια μεγάλη αγκαλιά! Το ματς είχε πολλά νεύρα και πολλές εντάσεις. Από το σκληρό φάουλ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Νίκου Γκάλη και την μεταξύ τους... κοκορομαχία έως και την σύρραξη που πήγε να δημιουργηθεί μεταξύ Τζόρτζεβιτς και Ουίλτζερ

Μάλιστα ο Καναδός είχε κάνει εξαιρετική δουλειά στο ματς με 20 πόντους πριν αποβληθεί με πέντε φάουλ, ενώ ο Νίκος Γκάλης είχε σταματήσει στους 36 πόντους χωρίς να... πτοηθεί από τα διπλά μαρκαρίσματα των Ομπράντοβιτς και Πάσπαλι

ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): Γκάλης 36, Γιαννάκης 12, Σούμποτιτς 13, Φιλίππου 9, Ουίλτζερ 20, Ρωμανίδης 2, Λυπηρίδης 4

ΠΑΡΤΙΖΑΝ (Βουγιόσεβιτς): Τζόρτζεβιτς 12, Γκρμποβιτς 16, Πάσπαλι 19, Ντίβατς 21, Σάβοβιτς, Πετσάρσκι 11, Νάκιτς 3, Ομπράντοβιτς 5.