Γουλιέλμος: «Όποιος με συνδέει με τον Λάσκαρη είναι βλάκας»

909090

Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Άρης, Δημήτρης Γουλιέλμος, μίλησε για το παρόν και το μέλλον των «κίτρινων», άνοιξε το κεφάλαιο «Λάσκαρης» και κατέθεσε το παράπονό του για το επίπεδο της στήριξης του.

Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Άρης παραχώρησε συνέντευξη στον Ρ/Σ Yellow Radio 92.8 και αρχικά αναφέρθηκε στην απαγόρευση μεταγραφών. «Είναι ένα αιχμηρό και δύσκολο πρόβλημα. Η επιθυμία μου και ο προγραμματισμός που είχα κάνει ήταν να έχει λήξει νωρίτερα. Δυστυχώς όμως, αφενός δεν βρήκα πραγματικά καμία κατανόηση από τους τρεις ξένους παίκτες που είναι το σοβαρό πρόβλημα και η αγωνιστική συγκυρία δεν βοήθησε για να υπάρξει μεγαλύτερη βοήθεια από χορηγούς. Δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία, γιατί αν πω τι έχω κάνει με όλους τους άλλους, θα τους αδικήσω. Κανείς ακόμη δεν μ’ έχει μάθει. Δεν λέω ποτέ τίποτε πριν γίνει. Δεν θέλω να πω κάτι για να προβληθώ, αλλά για να έχει μια θετική επικοινωνία η ομάδα. Γι’ αυτή την ιστορία δεν παλεύω μόνος μου, υπάρχει κι άλλοι άνθρωποι οι οποίοι λειτουργούν προς την κατεύθυνση επίλυση του προβλήματος. Το αν έχουμε κάνει διακανονισμούς για να αρθεί το ban είναι άλλο ζήτημα. Δεν έχουμε καταθέσει μέχρι στιγμής κανένα έγγραφο συμφωνίας στη FIBA γι’ αυτό φαίνεται μεγαλύτερος ο αριθμός των ban», είπε.

Σχετικά με τη δέσμευση που είχε κάνει περί επίλυσης του ζητήματος πριν την αλλαγή του χρόνου: «Είχα πει ότι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να το λύσουμε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, αλλά είχα σημειώσει ότι δεν ήταν αποκλειστικά στο χέρι μας. Το ποσό είναι περίπου στα 650.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ζήτημα με απασχολεί επτά ημέρες την εβδομάδα κι έχω δεχθεί προτάσεις αλλά και χλευασμό. Δείχνω υπομονή. Δεν μπορώ να σας πω χρονοδιάγραμμα αλλά να ξέρετε ότι όσο καθυστερούμε, τόσο χειροτερεύει η θέση μας. Η ΕΟΚ είναι με το πλευρό του Άρη, η FIBA επίσης θέλει να επιλυθεί το πρόβλημα αλλά στο πλαίσιο της νομιμότητας. Είμαστε τυχεροί που υπάρχουν στη FIBA οι κ. κ. Ζαγκλής, Κομνηνός, είναι θετικοί αλλά δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα».

Ρωτήθηκε για το γεγονός ότι οι αποφάσεις δικάστηκαν ερήμην του Άρη κι αν το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε αναψηλάφηση. «Ο Άρης έδειξε παγερή αδιαφορία στα χρονικά. Δεν υπάρχει ο θεσμός της αναψηλάφησης. Αν είχαμε τα χρήματα για να κάνουμε αυτό που είχε γίνει στο παρελθόν, δηλαδή εξόφληση μέσα στο επόμενο 10μηνο, θα το είχαμε λύσει το πρόβλημα. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο τα ban που απασχολούσαν τον Άρη, αλλά η καθημερινή λειτουργία της ΚΑΕ την περασμένη αλλά και τη φετινή σεζόν, με την ταυτόχρονη επανόρθωση πάσης φύσεως υποχρεώσεων. Προσπαθήσαμε να βάλουμε σε νέα βάση το ζήτημα της λειτουργίας. Ο καθένας που μπαίνει στον Άρη βγάζει το όνειρό του και θέλει να κάνει τον Άρη κάτι το ξεχωριστό. Αυτό προϋποθέτει ότι οι παίκτες θα ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο θα καταστρώνεται από εμάς. Είτε μιλάμε για τον τρόπο δουλειάς είτε για όλες τις συνήθειες της καθημερινότητας. Βρήκαμε για παράδειγμα ένα ενοίκιο του Παλέ 180.000 ευρώ τον χρόνο το οποίο μόνο ο Άρης το έχει και είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Ξοδέψαμε περισσότερα χρήματα σε τομείς που δεν υπολόγιζα. Πολλοί από τους αθλητές που ήρθαν, δεν ήθελαν να έρθουν γιατί φοβόντουσαν ότι δεν θα πληρωθούν. Τους πείσαμε, δεσμευτήκαμε και είναι όλοι πληρωμένοι».

Για το αν το ερχόμενο καλοκαίρι ο Άρης θα έχει αποκτήσει το δικαίωμα των μεταγραφών, είπε: «Ποιος είναι ο Άρης που ονειρευόμαστε; Με κορμό ξένων παικτών και τους Έλληνες που θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο; Οπότε πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι Άρη θέλουμε. Θέλουμε μια ομάδα με τυπική παρουσία ή να κυνηγήσουμε το επόμενο μπασκετικό θαύμα; Προσωπικά δεν μου αρέσει το μέτριο. Deadline δεν είναι λοιπόν το ερχόμενο καλοκαίρι. Έχουμε και τους υπάρχοντες οι οποίοι είναι κλεισμένοι για διετία. Δεν θα εκβιαστούμε λοιπόν από κανέναν και δεν έχουμε deadline σε τίποτε. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να παλέψουμε με νύχια και με δόντια για να λύσουμε τα προβλήματα του συλλόγου. Πιστεύω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει. Μπορεί να με κατηγορήσει κανείς για τις αποφάσεις μου, για τις επιλογές μου, αλλά ήμουν εκεί, πάλεψα, μάτωσα και προσπάθησα για τον Άρη κάθε λεπτό. Μόνο η οικογένειά μου μπορεί να με κατηγορήσει γιατί μ’ έχουν χάσει».

Για τη φημολογία ότι είναι «μπροστινός» της οικογένειας Λάσκαρη, είπε: «Βλακείες ακούω από μικρό παιδί και μ’ έχουν κουράσει. Όποιος συνδέει τον Γουλιέλμο με τον Λάσκαρη είναι βλάκας. Λάσκαρης και Ευσεβίου είναι ένα. Τους είδα τρεις φορές τους ανθρώπους και μου μίλησαν με μεγάλη αγάπη για τον Άρη. Φτάνει όμως η πιπίλα με τον Λάσκαρη. Τώρα ακούω άλλα, ότι υπάρχουν Αμερικάνοι επιχειρηματίες», είπε και συμπλήρωσε ερωτηθείς για το πώς τους έπεισε να πάρει την ΚΑΕ: «Η πρώτη φορά που τους γνώρισα ήταν σε αγώνα με την Κηφισιά (για τα Play Offs). Είναι η δουλειά μου να πείθω και να βρίσκω την καλύτερη λύση. Είχα πει ότι μόνο εγώ θα μπορούσα να πάρω τις μετοχές λόγω του ότι ήταν σε συντηρητική κατάσχεση από τον Λετονό. Για το ποιος είναι μέτοχος και ποιος όχι, όλα είναι καθαρά στο ΓΕΜΗ. Αν δηλαδή ήμουν μπροστινός του Λάσκαρη έκαναν κεφαλοποίηση και μετοχοποίηση του χρέους; Δεν καταλαβαίνω όμως το νόημα της όλης συζήτησης. Γιατί όμως πρέπει κάθε μέρα να απαντάω στην ίδια ερώτηση; Σημασία έχει να επιστρέψει η ομάδα σε συνθήκες κανονικότητας και να μας αντιμετωπίζουν όλοι με σοβαρότητα. Είτε μιλάμε για παίκτες, είτε για χορηγούς. Γι’ αυτόν τον λόγο γίνομαι αντιπαθής, με λένε υπερσυγκεντρωτικό, αλλά πρέπει να νιώθω σίγουρος ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Γιατί θέλω να κάνω εγώ για τα λάθη».

Σε ερώτηση για το επίπεδο της στήριξης από την οικογένεια του Άρη, είπε: «Έχετε δει στήριξη; Μόνο 2-3 άνθρωποι έδωσαν χορηγίες στην ΚΑΕ. Δεν έχω γνωρίσω άλλον άνθρωπο στη ζωή μου σαν τον κ. Πλιάκη. Είναι ένας ιστορικός Αρειανός ο οποίος πρέπει να αναφέρεται πάνω απ’ όλους. Είναι δίπλα μας και οικονομικά, ηθικά και υποστηρικτικά. Ο κ. Πλιάκης ήταν πάντα ο Άρης. Έχει μια άποψη. Δεν βοηθάει τον ιδιοκτήτη ή τον πρόεδρο αλλά τον Άρη».

Σχετικά με τη σύμπραξη των επιχειρηματικών που είχε αναφερθεί όταν ενεπλάκη στην ΚΑΕ Άρης, απάντησε… «έτσι είχαμε συμφωνήσει. Δεν έβαλαν λεφτά. Ο κάθε επιχειρηματίας παίρνει τις αποφάσεις του. Φίλος παραμένω με όλους. Ο κ. Ζουλιάμης στο τέλος της περιόδου 2017-18 έβαλε ένα μικρό ποσό για τις ανάγκες της ομάδας. Περίμενα πάντως μεγαλύτερη στήριξη από τους επιφανείς Αρειανούς. Μπορεί να φταίω κι εγώ, μπορεί να είναι νωρίς και να μην με εμπιστεύονται ακόμη. Μπορεί να φταίει ο συγκεντρωτισμός μου, αλλά πιο πολύ φταίω εγώ».

Σε ερώτηση για το αν νιώθει την ύπαρξη αντιπολίτευσης, είπε: «Όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η δημοκρατία έχει τους δικούς της κανόνες. Κομμάτι της δουλειάς είναι να δέχεσαι και την αντιπολίτευση και πρέπει να την καλωσορίσουμε. Ποτέ κανείς δεν κέρδισε από το μπράβο και το ναι. Όλοι κερδίσαμε από την αμφισβήτηση. Κάθε καλοπροαίρετη κριτική την υποδεχόμαστε. Η κακοπροαίρετη δεν τη διακρίνεις εύκολα. Κάθε κριτική προέρχεται από την αγάπη για τον Άρη κι αυτό είναι άξιο σεβασμού».

Για τα χρέη της ΚΑΕ υποστήριξε ότι… «τα χρέη είναι 5.6 εκατομμύρια ευρώ. 1.6 εκ. ευρώ δώσαμε σε παλιά και καινούργια χρέη. Αυτό το ποσό έχω βάλει από την πρώτη μέρα. Προέκυψαν κι άλλα χρέη. Είχα σκεφτεί ότι θα κουρέψουμε τα 5εκ. χρέη και ότι θα δίνουμε 500.000 ευρώ στα παλιά χρέη κάθε χρόνο. Λέγαμε ότι η ομάδα έχει έσοδο 1εκ. ευρώ, αλλά ήταν μικρότερο. Αυτό είναι το παράπονό μου. Μειώθηκε σημαντικά τα έσοδά μας και τα έξοδα όχι. Δεν πέτυχα αυτό που έλεγα ότι θα πληρώναμε ένα εκατομμύριο, αλλά μειώσαμε τα έξοδα κατά το ήμισυ σε σχέση με πέρυσι. Το παράπονό μου είναι ότι, μόνος μου θα έλεγα «ποιος είναι αυτός;» αν έβλεπα έναν Γουλιέλμο να παίρνει την ομάδα. Επειδή όμως μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι ο άγνωστος Χ. Φέτος θα έπρεπε να είχαμε διπλά διαρκείας σε σχέση με πέρυσι, γιατί κάνουμε μια τίμια προσπάθεια. Έκανα λάθος και βλέπω τα λάθη μου σε καθημερινή βάση. Ο κόσμος το συγχωρεί… Ρώτησα έναν φίλο μου, παράγοντας του ελληνικού μπάσκετ και είναι Παναθηναϊκός. Μου είπε ότι είμαι τυχερός γιατί είσαι Αρειανός. Όταν δεν πάει καλά μια ομάδα, όλοι βρίζουν τον ιδιοκτήτη και τον πρόεδρο και δεν πατούν στο γήπεδο αλλά στον Άρη το γεμίζουν. Η παρουσία του Αρειανού στο γήπεδο είναι συγκινητική. Οι Αρειανοί είναι δίπλα στην ομάδα τους. Το μεγαλύτερο βάρος που κουβαλάω είναι ότι έχω παρατήσει τη θέση μου και κάθομαι στα βελούδινα».

Για το αν παραμένουν στο πλευρό του επιχειρηματίες που τον υποστήριζαν: «Οι περισσότεροι φύγανε. Θυμάστε την περίοδο που τα πήγαινε χάλια η ομάδα; Υπήρχε μια έντονη κριτική, λέγανε πολλά και για μένα και μου είπαν ‘δεν κατάλαβα, βάζουμε λεφτά και μας βρίζουν κιόλας;’. Το πρόγραμμά μας δεν αλλάζει σε κάτι. Δεν ήρθα στον Άρη στηριζόμενος σε ξένες πλάτες. Ό,τι είπα, ισχύει. Η ομάδα πρέπει να προχωρήσει. Έχουμε έναν αγώνα αντοχής. Δεν περιμένουμε να βγούμε πρώτοι ή δεύτεροι, αλλά να χτίσουμε μια ομάδα που θα παλεύει».

Για τη σχέση του Άρη με το Παλέ. «Είναι παιδικό όνειρό μου να πάρει ο Άρης το Παλέ. Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία και είναι καλό για τον Άρη το ότι ζω στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής βλέπω δυσκολίες και περιορισμούς, αλλά η προσπάθειά μας είναι να έχει το σπίτι του χωρίς περιορισμούς. Να μπορούμε να το αξιοποιούμε για διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό τα συμπληρωματικά έσοδα. Επί της ουσίας βρισκόμαστε σε μια ανοιχτή κουβέντα. Το λειτουργικό κόστος του Παλέ είναι υψηλό, γι’ αυτό λέω ότι είναι ένα ανοιχτό ζήτημα. Εγώ δεν θέλω προνομιακή μεταχείριση αλλά μια τίμια λύση. Το βέβαιο είναι ότι το Παλέ είναι το σπίτι του Άρη και πρέπει να βρούμε μια λύση».

Για τις σχέσεις της ΚΑΕ με τον ΑΣ Άρης: «Είναι άριστες. Ο Γιάννης Ψηφίδης είναι πραγματικός Αρειανός, εκπροσωπεί τη μητέρα του Άρεως, άρα όλοι έχουμε υποχρέωση σεβασμού και υποστήριξης. Οι ανακοινώσεις που βγήκαν… δεν χρειάζεται να τις λαμβάνεις κανείς υπόψη του. Κάποια στιγμή θα γίνει και μια γενική συνέλευση και για μένα πρέπει να γίνει μέσα στον Φεβρουάριο. Σε ότι αφορά τις ακαδημίες, δεν είναι δυνατόν να δώσει η ΚΑΕ τις ακαδημίες στον ΑΣ. Είχα πει ότι οι ακαδημίες ανήκουν νομικά στον ΑΣ και θα συνεχίσει να τις διαχειρίζεται η ΚΑΕ. Οι ακαδημίες δεν θα υπάρχουν χωρίς την ΚΑΕ η οποία φτιάχνει ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει ριζική αλλαγή σε επίπεδο εγκαταστάσεων και λειτουργίας. Ο Άρης πρέπει να μαζέψει ό,τι καλύτερο υπάρχει σε επίπεδο ταλέντου».