• ΑΕΚ
  • Posted

Η ΑΕΚ πάει φάιναλ φορ!

douvis aggelo

Ο Ολυμπιακός δεν θα είναι η μόνη ελληνική ομάδα που θα πάει στη Μαδρίτη για το φάιναλ φορ. Θα είναι εκεί και η ΑΕΚ για επαφές με την Ευρωλίγκα, καθώς ακόμα ψάχνει να δει σε ποια ευρωπαϊκή διοργάνωση θα παίξει του χρόνου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ΑΕΚ θα παίξει του χρόνου στην Ευρώπη. Το πού παραμένει για την ώρα... θολό, καθώς η εμφάνιση στο προσκήνιο της FIBA και των σχεδίων της για τη δημιουργία δικής της διοργάνωσης έχει μπερδέψει τα πράγματα.

Είχαμε γράψει πριν από καιρό πως είχε "κλειδώσει" η συμμετοχή στο Eurocup είτε με την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο πρωτάθλημα είτε με wild card. Αυτό ισχύει ακόμα, αλλά ως μίνιμουμ επιδίωξη πλέον, αφού η εμφάνιση της FIBA και ο πόλεμος που κήρυξε στην Ευρωλίγκα δίνουν στην ΑΕΚ τη δυνατότητα να αυξήσει τις επιλογές της και να διαπραγματευτεί αναλόγως.

Η αλήθεια είναι ότι η Ένωση θα προτιμούσε να αποφύγει το Eurocup. Όχι μόνο επειδή το γόητρο που προσδίδει η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα είναι πιο ενισχυμένο, αλλά και διότι (κι αυτό είναι εξίσου, αν όχι ακόμα πιο σημαντικό) το Eurocup δεν αποφέρει σχεδόν κανένα έσοδο, παρά μόνο ό,τι χρήματα βγουν από τα εισιτήρια των εντός έδρας αγώνων! Για μια χρονιά, προκειμένου να την... ξαναμάθει η Ευρώπη, η ΑΕΚ θα ήταν διατεθειμένη να μπει σε αυτά τα άνευ ανταλλάγματος έξοδα, αλλά αν μπορεί να πετύχει και κάτι καλύτερο, γιατί να μην το κυνηγήσει;

Γι' αυτό επεδίωξε και είχε επαφές και με την FIBA, όταν αυτή δρομολόγησε τις διαδικασίες για τη δημιουργία νέας διοργάνωσης. Γνωρίζοντας πως ομάδες με ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο, επαγγελματική οργάνωση και πολύ κόσμο, όπως η ίδια φιλοδοξεί να παρουσιαστεί από τη νέα σεζόν, θα είναι περιζήτητες και από τη FIBA και από την Ευρωλίγκα, η ΑΕΚ άνοιξε παρτίδες και με τους δύο προκειμένου να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από τον μεταξύ τους πόλεμο. Και για την ώρα τηρεί στάση αναμονής έχοντας ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και με τους δύο.

Στη Μαδρίτη

Ο δίαυλος αυτός θα οδηγήσει τον Μάκη Αγγελόπουλο και τον Σταύρο Δουβή στη Μαδρίτη για να παρακολουθήσουν το φάιναλ φορ και να έχουν επαφές με κορυφαία στελέχη της Ευρωλίγκας. Νωρίτερα αναμένουν νέα και από τις διεργασίες που γίνονται στη FIBA για τη νέα διοργάνωση και κυρίως για το αν θα είναι έτοιμη τη σεζόν 2015-16 ή δεν προλαβαίνει.

Ο Σταύρος Δουβής φαίνεται να προτιμά τη διοργάνωση της FIBA, κυρίως λόγω των άριστων σχέσεών του με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, ο οποίος έχει συμμετοχή στις επιτροπές εκείνες της παγκόσμιας ομοσπονδίας που την προετοιμάζουν. Όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα προλάβει η διοργάνωση να είναι έτοιμη για την επόμενη σεζόν. Κι αυτός είναι ο λόγος που στην παρούσα φάση ο Μάκης Αγγελόπουλος κλίνει προς την Ευρωλίγκα. Διότι είναι... υπαρκτή. Αλλά βέβαια κι αυτή, η Ευρωλίγκα, δεν εγγυάται ότι η ΑΕΚ θα συμμετάσχει του χρόνου σε αυτήν. Το αντίθετο μάλιστα.

Με το υπάρχον σύστημα, που τουλάχιστον για φέτος δεν φαίνεται να αλλάζει, είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο να μπορέσει να παίξει η ΑΕΚ στην Ευρωλίγκα, ακόμα κι αν καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα! Το γιατί, σας το είχαμε εξηγήσει ΕΔΩ. Η διαθέσιμη wild card είναι μόνο μία και οι καλοί φίλοι του Τζόρντι Μπερτομέου που, ανάλογα με την εξέλιξη των πρωταθλημάτων τους, θα την διεκδικήσουν είναι αρκετοί και διόλου ευκαταφρόνητοι (η Βιλερμπάν του Τόνι Πάρκερ, οι Μπάγερν και Άλμπα από τη Γερμανία, ρωσικές ομάδες με μεγάλα μπάτζετ κλπ.).

Η ΑΕΚ, αναμένοντας τα νέα και από τη FIBA, θα προσπαθήσει να πιέσει τον Μπερτομέου να τη δεχθεί στην Ευρωλίγκα και ίσως να υπάρξει επαφή και πριν από το φάιναλ φορ. Επίσης, μάλλον θα στείλει κάποια στιγμή και τα έγγραφα που απαιτεί η Ευρωλίγκα για προεγγραφή μέχρι τις 15 Μαΐου, διότι, όπως γίνεται γνωστό απο τη Βαρκελώνη, αν δεν τα στείλει εγκαίρως, τότε δεν θα μπορεί να ελπίζει σε wild card ούτε για το Eurocup! Εκεί όπου θα καταλήξει, αν τελικά δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για τη συμμετοχή σε μια ανώτερη διοργάνωση...