• ΑΕΚ
  • Posted

"Είναι βαριά αυτή η φανέλα..."

polytarxou aek

Ο Μιχάλης Πολυτάρχου δηλώνει ανακουφισμένος για την επιστροφή της ΑΕΚ στην Α1 και μιλάει στο Basketnews για το λιθαράκι που έβαλε αυτός και οι συμπαίκτες του στην αναγέννηση της ιστορικής Ένωσης.

20 Απριλίου 2011. Η ΑΕΚ νικά με 76-68 τον Πανιώνιο, αλλά η νίκη του Ηλυσιακού στη Ρόδο επί του αδιάφορου Κολοσσού την καταδικάζει για πρώτη φορά στην ένδοξη ιστορία της σε υποβιβασμό στην Α2. Η ταπείνωση είναι μεγάλη. Το σκοτάδι που πέφτει πάνω από τη Νέα Φιλαδέλφεια είναι βαθύ.

3 Μαΐου 2014. Η ΑΕΚ νικά στη Βέροια τον τοπικό Φίλιππο με 70-55 και σφραγίζει το διαβατήριο επιστροφής της εκεί όπου ανήκει. Στην Α1. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να το πετύχει και ένας ακόμα υποβιβασμός στη Β' Εθνική προκειμένου να διαγράψει οριστικά το πρόσφατο αμαρτωλό παρελθόν της και να κάνει μια νέα αρχή. Το σκοτάδι διαλύθηκε. Το φως της νέας ημέρας προμηνύεται λαμπρό.

Ένας από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης επιστροφής είναι ο Μιχάλης Πολυτάρχου. Πήγε στην ΑΕΚ όταν αυτή έπεσε στη Β' Εθνική το καλοκαίρι του 2012 ως ένας από τους παίκτες πάνω στους οποίους η διοίκηση Κοτσάτου-Αλεξίου, που ανέλαβε τη δύσκολη προσπάθεια να αποκαταστήσει το όνομα της ΑΕΚ και να την επαναφέρει στη φυσική θέση της, και ο προπονητής Βαγγέλης Ζιάγκος θα στήριζαν το εγχείρημά τους.

Δύο χρόνια μετά το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και ο Μιχάλης Πολυτάρχου καλείται από το Basketnews να εξηγήσει τι ήταν το πρώτο πράγμα που ένιωσε μόλις τελείωσε ο αγώνας με τον Φίλιππο. Διότι δεν είναι προφανές...

"Περισσότερο από χαρά, ένιωσα να φεύγει από πάνω μου ένα βάρος. Ηρέμησα. Ξέρεις τι είναι να αισθάνεσαι πάνω σου επί 50 αγώνες-τόσους παίξαμε στη Β' και στην Α2-το βάρος της φανέλας της ΑΕΚ; Είναι πολύ βαριά αυτή η φανέλα και μόνο όποιος τη φορέσει μπορεί να καταλάβει το "πρέπει" που τη συνοδεύει. H AEK είναι καταδικασμένη να κάνει πάντα πρωταθλητισμό. Στόχος της είναι το μέγιστο και τίποτα λιγότερο".

Έχει δίκιο ο Μιχάλης. Η ΑΕΚ έπαιξε πέρυσι 24 αγώνες στη Β' Εθνική συν το μπαράζ με τον Ηρακλή και άλλους 25 φέτος στην Α2, καθώς υπολείπεται μόνο ο αγώνας-φιέστα της τελευταίας αγωνιστικής με το Ψυχικό. Από αυτά τα 50 παιχνίδια έχασε μόνο 6, τρία πέρυσι και άλλα τρία φέτος! Δεν είναι μικρό πράγμα...

"Ούτε μικρό είναι ούτε εύκολο. Πόσω μάλλον όταν είσαι ΑΕΚ και πρέπει να κερδίζεις όλα τα παιχνίδια. Δεν μπορούσαμε να χαλαρώσουμε δευτερόλεπτο, δεν μπορούσαμε να ηρεμήσουμε, έπρεπε συνέχεια να είμαστε στην πίεση. Σε αντίθεση βέβαια με τους αντιπάλους μας, που όταν έπαιζαν απέναντι στην ΑΕΚ ήξεραν πως δεν θα γινόταν και τίποτα αν έχαναν, αν όμως νικούσαν, αυτό θα σήμαινε πολλά".

Και πώς κατάφερε η ομάδα να αντμετωπίσει αυτή την πίεση και να πετύχει αυτό που επιδίωκε;

"Με σοβαρότητα και πολλή δουλειά. Η επιτυχία αυτή οφείλεται κυρίως στους προπονητές μας, που δεν μας άφησαν ούτε στιγμή να πιστέψουμε ότι ότι θα κερδίζαμε μόνο και μόνο επειδή είμαστε η ΑΕΚ. Δουλεύαμε πολύ και σκληρά στην προπόνηση, κερδίζαμε και χαιρόμαστε τη νίκη μας μόνο για ένα βράδυ. Από την άλλη μέρα αφοσιωνόμαστε αποκλειστικά στο επόμενο παιχνίδι".

Δεν ήταν λίγες οι στιγμές στη διάρκεια της σεζόν που διέρρεε ότι υπήρχε μια ανησυχία στα αποδυτήρια και οι παίκτες είχαν παράπονα. Ο Μιχάλης Πολυτάρχου επιβεβαιώνει εν μέρει, κάνοντας ωστόσο μια διευκρίνιση:

"Δεν έχουμε παράπονα από τη διοίκηση. Είναι έντιμοι άνθρωποι και κάνουν ό,τι μπορούν για να αντεπεξέλθουν. Απλά είναι αλήθεια πως δεν ήταν και πολλοί αυτοί που στάθηκαν δίπλα μας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Κι έπειτα υπήρχαν και άλλοι εξωγενείς παράγοντες που αισθάνομαι ότι δεν ήθελαν η ΑΕΚ να ανέβει στην Α1. Αλλά δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο...

Στο κάτω κάτω μόλις τελείωσε ο αγώνας με τον Φίλιππο όλα αυτά εξαφανίστηκαν από το μυαλό μας και έμεινε μόνο η χαρά για το ότι πετύχαμε το στόχο μας. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό απ' όλα. Και τα καταφέραμε γιατί είμαστε μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Παίζαμε ο καθένας για το διπλανό του και όλοι μαζί για τους προπονητές μας. Κι αυτό είναι το πιο ωραίο απ' όλα.

Άλλωστε όλα τα παιδιά που παίζουμε στην ΑΕΚ σκεφτόμαστε από την αρχή ένα πράγμα μόνο: πώς θα βάλουμε ο καθένας μας το δικό του λιθαράκι στην αναγέννησή της και την επιστροφή της στην Α1. Όλοι όσοι παίζουμε στην ομάδα θα κουβαλάμε για πάντα στην καρδιά μας το ότι κάποια στιγμή φορέσαμε τη φανέλα της ΑΕΚ".

Πράγμα που σημαίνει φυσικά ότι ο Μιχάλης Πολυτάρχου αισθάνεται δικαιωμένος για την προ διετίας επιλογή του να αφήσει την Α1 για να παίξει στη Β' Εθνική με την Ένωση.

"Ασφαλώς. Σου είπα ότι η ΑΕΚ κάνει πάντα πρωταθλητισμό κι εγώ θέλω να αγωνίζομαι σε τέτοιες ομάδες. Μου μίλησαν τότε οι άνθρωποί της και ο προπονητής, με πίστεψαν, είδα κι εγώ ότι είχαν όραμα και δεν το σκέφτηκα περισσότερο".