• ΑΕΚ
  • Posted

Ο δρόμος προς το Γαλάτσι

kleisto galatsi

Η συμφωνία του Κωνσταντίνου Κοτσάτου με τον Δήμαρχο Γαλατσίου είναι ένα μόνο βήμα-θετικότατο. Όμως ο δρόμος για την απόκτηση της χρήσης του κλειστού είναι μακρύς και το Βasketnews παρουσιάζει τα επόμενα βήματα.

Πριν προλάβει να ανέβει στο site μας το ρεπορτάζ για τις πρώτες κινήσεις που δρομολογεί η ΑΕΚ ενόψει της επιστροφής της μπασκετικής ομάδας της στην Α1, ο Κωνσταντίνος Κοτσάτος, μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του τμήματος βόλεϊ, ανακοίνωσε πως η Ερασιτεχνική απέσπασε τη δέσμευση του Δημάρχου Γαλατσίου ότι θα συναινέσει ώστε η ΑΕΚ να πάρει τη χρήση του κλειστού, που βρίσκεται επί της οδού Βεΐκου. Πρόκειται για το κλειστό γυμναστήριο, που χτίστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (έγιναν εκεί οι αγώνες της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και της ρυθμικής γυμναστικής) και στη συνέχεια το χρησιμοποίησε και η ΑΕΚ για τρία χρόνια.

Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει ότι η διοίκηση Κοτσάτου έχει πράγματι σοβαρό πλάνο όσον αφορά το μέλλον όχι μόνο του τμήματος μπάσκετ, αλλά και όλης της Ερασιτεχνικής, και-το κυριότερο-έχει αρχίσει να το υλοποιεί. Το γηπεδικό είναι κομβικό ζήτημα για την επιβίωση και ανάπτυξη των αθλημάτων σάλας και του μπάσκετ πρώτου απ' όλα, επομένως μόνο θετικά μπορούν να αξιολογηθούν αυτές οι κινήσεις. Παρ' όλα αυτά η συμφωνία με τον Δήμαρχο Γαλατσίου είναι μόνον η αρχή. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν είναι αρκετά και πιο δύσκολα. Πριν τα δούμε, ας ρίξουμε μια ματιά στο σχέδιο της Ερασιτεχνικής για το γήπεδο.

Το πλάνο

Το κλειστό του Γαλατσίου επελέγη με δύο βασικά κριτήρια. Α) Είναι ένα γήπεδο με μεγάλη χωρητικότητα, που μπορεί να μεγαλώσει περαιτέρω με τις ανάλογες προσαρμογές, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η ΑΕΚ και πλέον είναι εγκαταλελειμμένο δίχως άλλη ορατή στον ορίζοντα προοπτική αξιοποίησής του. Β) Βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου υπάρχει πλατιά βάση φίλων της ΑΕΚ και αυτό διευκολύνει, εκτός από την πρόσβαση περισσότερων ΑΕΚτσήδων στους αγώνες, και την ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής.

Η Ερασιτεχνική ΑΕΚ θέλει να αποκτήσει τη χρήση και εκμετάλλευσή του πληρώνοντας ενοίκιο για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορεί, τα 50 χρόνια είναι ο στόχος. Αν τα καταφέρει, σκοπεύει, εκτός από την ανακαίνιση της κεντρικής σάλας, να διαμορφώσει και όλους τους περιβάλλοντες χώρους και να δημιουργήσει υποδομές που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής όλων των αθλημάτων σάλας. Στα σχέδια είναι και η διαμόρφωση ενός από τα βοηθητικά γήπεδά του σε κανονικό γήπεδο χωρητικότητας 1500 θεατών.

Τα επόμενα βήματα

Η ΑΕΚ επιδίωξε να έρθει σε συμφωνία με τον Δήμο Γαλατσίου για προφανείς λόγους. Πρέπει να έχει τη συναίνεση των φορέων της περιοχής στην οποία θα δραστηριοποιηθεί και η οποία θα επωφεληθεί από τη δράση ενός αθλητικού σωματείου με το μέγεθος της Ένωσης. Πρέπει επίσης να έχει ένα δυνατό σύμμαχο στις διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη του γηπέδου. Η αρχή έγινε με το "ναι" του Δημάρχου, αλλά τα δύσκολα ακολουθούν. Τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια;

Α) Μπορεί ο Δήμαρχος να δεσμεύτηκε ότι θα συναινέσει, αλλά δεν αποφασίζει μόνος του. Πρέπει να δώσει την έγκρισή του το δημοτικό συμβούλιο, που ασφαλώς θα διαβουλευτεί με τους φορείς της περιοχής. Η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να πιέσει ώστε οι διαδικασίες να μην πάρουν χρόνο και το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάσει και να εγκρίνει όσο το δυνατόν συντομότερα. Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος την Τετάρτη 12/2, η Ένωση έχει υποσχεθεί ότι θα διευκολύνει τα σωματεία του Γαλατσίου επιτρέποντας να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του κλειστού κι αυτό ουσιαστικά θα είναι το αντάλλαγμα που θα καταβάλει στον Δήμο για τη στήριξή του.

Β) Αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο και το δημοτικό συμβούλιο Γαλατσίου επιβεβαιώσει την υποστήριξή του, η ΑΕΚ θα πάει με αυτή την απόφαση στα χέρια για τις τελικές διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη του κλειστού. Ως ολυμπιακό έργο το γήπεδο ανήκε στην κυριότητα της εταιρείας "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.", η οποία το 2011 απορροφήθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και είναι πλέον ιδιοκτήτρια όλων των ολυμπιακών ακινήτων. Η ΑΕΚ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό συζητήσεις με την ΕΤΑΔ και το ότι πλέον θα έχει στο πλευρό της και τον Δήμο Γαλατσίου είναι ένα σημαντικό ατού. Δεν φτάνει όμως μόνον αυτό.

Χρειάζεται να κατατεθεί συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο πάντως βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής του, αλλά κυρίως χρειάζεται να επιτευχθεί συμφωνία στο οικονομικό. Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό ποσό της μίσθωσης που έχει πέσει πάνω στο τραπέζι και είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανέρχεται περίπου στα 5 εκ. Ευρώ, αλλά είναι σημαντικό να ρυθμιστούν επίσης τόσο η διάρκεια της μίσθωσης (ώστε να καθοριστεί και το ύψος του ετήσιου ενοικίου) όσο και το ύψος της προκαταβολής που αξιώνει η ΕΤΑΔ. Κι αυτά τα δύο ζητήματα είναι ακανθώδη.

"Αγκάθι" επίσης μπορεί να προκύψει από ενδεχόμενη εμπλοκή του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η ΕΤΑΔ δεν ανήκει σε αυτό, φαίνεται ωστόσο ότι έχει υποχρέωση να συνεργάζεται μαζί του κι αυτό μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις, ειδικά αν στο ΤΑΙΠΕΔ κρίνουν ότι μπορούν να αποκομίσουν οφέλη πωλώντας το κλειστό και παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα τέτοιο ενδιαφέρον.

Γ) Η συμφωνία με την ΕΤΑΔ είναι ασφαλώς το πιο δύσκολο από τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Αν ολοκληρωθεί και η ΑΕΚ εξασφαλίσει την παραχώρηση της χρήσης του κλειστού του Γαλατσίου, τότε θα πρέπει να αρχίσει τις εργασίες. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος ανακαίνισης μόνο της κεντρικής σάλας ανέρχεται σε περίπου 1,5-2 εκ. Ευρώ, ενώ για να ολοκληρωθούν όλα τα έργα υποδομής, που υπάρχουν στο πλάνο της Ερασιτεχνικής, το κόστος μπορεί να αγγίξει τα 5 εκ. Ευρώ.

Στόχος της ΑΕΚ είναι να μην υπάρξει τραπεζικός δανεισμός, αλλά να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μέσω επιχειρηματικών συμπαικτών. Οι άνθρωποι της Ένωσης κινούνται εδώ και καιρό προς αυτή την κατεύθυνση και εκτιμούν πως οι επαφές τους βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και πως σύντομα θα έχουν θετικές απαντήσεις.

Αν λυθεί και το θέμα της χρηματοδότησης, τότε εκτιμάται πως η κεντρική σάλα μπορεί να είναι έτοιμη μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών. Αυτό, σε συνδυασμό με όλα όσα αναλύθηκαν παραπάνω και τον χρόνο που χρειάζεται για να διεκπεραιωθούν, σημαίνει πρακτικά πως, ακόμα κι αν όλα πάνε κατ' ευχήν, η ΑΕΚ δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει ως έδρα της το Γαλάτσι πριν από τη σεζόν 2015-16.