• ΑΕΚ
  • Posted

Ο Ανγκόλα «εκτέλεσε» τον Προμηθέα!

Angola

Η ΑΕΚ (5-4) με το απίστευτο κρεσέντο του Μπράιαν Ανγκόλα επικράτησε επί του πρωτοπόρου Προμηθέα (6-3) στα Άνω Λιόσια με 81-77.

H ΑΕΚ των απουσιών αντιστέκεται! Η «Βασίλισσα» πήρε τη νίκη κόντρα στον Προμηθέα με 81-77, υποχρεώνοντας τον Ηλία Ζούρο στην πρώτη ήττα του στον πάγκο των Πατρινών. Ο Μπράιαν Ανγκόλα σημείωσε 26 πόντους με 6/8 τρίποντα και ο Κίνο Κολόμ πρόσθεσε 19 πόντους, ενώ ο Δημήτρης Φλιώνης είχε 12 πόντους και 6 ασίστ.

Το ματς

Ο Κίνο Κολόμ και ο Μπράιαν Ανγκόλα πήραν από... χεράκι την ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο. Πέτυχαν μαζί 33 πόντους (17 ο Κολομβιανός, 16 ο Ισπανός), η ΑΕΚ σημείωσε 52 και με ελάχιστες εξαιρέσεις εγκλώβισε τον Προμηθέα στην άμυνά της! Αυτό μπορεί να ακούγονταν παράδοξο πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά η ΆΕΚ άντλησε δύναμη από την άμυνά της και έβγαλε ενέργεια στην επίθεση.

Εκεί ο Κολόμ και ο Ανγκόλα έκαναν σχεδόν τα πάντα, αλλά τη... βρώμικη δουλειά στο πρώτο ημίχρονο έκανε κυρίως ο Δημήτρης Φλιώνης (5 ασίστ στο πρώτο ημίχρονο), πιέζοντας σε όλο το γήπεδο τον εκάστοτε πλέι μέικερ του Προμηθέα. Ενώ ποιοτικά λεπτά στο αμυντικό κομμάτι έδσωσε τόσο ο Δημήτρης Μαυροειδής, όσο και ο Παναγιώτης Φιλιππάκος. Όσο ο Προμηθέας - κυρίαρχος στα ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο - επέμενε να απειλεί από το τρίποντο, έδινε εύκολες άμυνες στην ΑΕΚ. Όταν οι παίκτες του Ηλία Ζούρου πλησίαζαν κοντά στο καλάθι (κυρίως με Χαντ και Γκραντ), είχαν καλύτερη τύχη (26π. στο πρώτο, με τους 13 να προέρχονται από τη δεύτερη ευκαιρία).

Ο Προμηθέας προηγήθηκε με 32-31. Σε εκείνο το σημείο η ΑΕΚ έτρεξε ένα σερί 10-0 (41-32) και έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με επί μέρους 20-11 (51-43). Χάρη στα τρίποντα-μαχαιριές του Ανγκόλα και την εκτελεστική δεινότητα του Κολόμ, που έκανε τα πάντα στο παρκέ. Στην 3η περίοδο, ο Προμηθέας διέθετε τον εκπληκτικό Τζεράι Γκραντ. Έκανε θραύση στα επιθετικά ριμπάουντ, ανανέωσε επιθέσεις για τους Πατρινούς, ενώ την ίδια ώρα η ΑΕΚ είχε βιαστικές επιλογές και λάθη.

Ο Προμηθέας μείωσε σε 56-53, με το γήπεδο να... βράζει, μετά την απόφαση των διαιτητών να χρεώσουν με επιθετικό φάουλ τον Ανγκόλα, την ώρα που ο Φλίωνης ήταν έτοιμος να τελειώσει τον αιφνιδιασμό. Ήταν η δεύτερη φορά που ο Δέδας «βγήκε από τα ρούχα του», αφού είχε προηγηθεί και μία φάση στο πρώτο ημίχρονο.

Ενώ ο Κολόμ, στην 3η περίοδο, σίγησε, ο Ανγκόλα δεν σταμάτησε. Με μακρινά σουτ, πάνω σε άμυνα, έδινε σκορ στην ΑΕΚ. Ο Κολομβιανός, μετά από τρία δεκάλεπτα, είχε 23 πόντους και 5/7 τρίποντα! Ένα ακόμα σουτ τριών πόντων, αυτή τη φορά από τον Φλιώνη έφερε την ΑΕΚ στο +7, με τον Χάρη Γιαννόπουλο να απαντά με το ίδιο «νόμισμα» για το 64-60. Το δεκάλεπτο τελείωσε με δύο ακόμη τρίποντο. Αυτό του Ρέι και εκείνο του Πετρόπουλου στη λήξη του χρόνου με ταμπλό!

Η αλήθεια είναι πως τα σουτ τριών πόντων δεν κράτησαν την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ, αλλά έδωσαν ελπίδα στον Προμηθέα. Ο Γιαννόπουλος δοκίμασε την τύχη του αρκετές φορές, αλλά ένα τρίποντο του Μάιλς ήταν αυτό που έφερε τους Πατρινούς σε απόστασης αναπνοής (70-69). Προτού ο Ανγκόλα κάνει για άλλη μία φορά τα... μαγικά του από τα 7.5 μέτρα για το 73-69. Ένα ακόμη σουτ τριών πόντων του Μάιλς, πήγε το ματς ξανά στον πόντο (75-74). Οι 1/2 βολές  του Χάμερ διαμόρφωσαν το 76-74, προτού ένα τρίποντο του Δημήτρη Φλιώνη δώσει αέρα πέντε πόντων στην ΑΕΚ (79-74). Ανοιχτά configuration options

Ο Μάιλς (3/5 σε εκείνο το σημείο) συνέχισε το κρεσέντο των εκατέρωθεν τριπόντων (79-77), μετά από νέα επιθετικό ριμπάουντ του Προμηθέα. Το λάθος του Σβαρτζ, παραφωνία στο σύνολο των φιλοξενούμενων, έδωσε την μπάλα στην ΑΕΚ, με ένα λεπτό στο ρολόι, όμως ο Κολόμ πήρε μία κακή επιλογή. Στα 48 δεύτερα ο Προμηθέας είχε την επίθεση που μπορούσε να του δώσει το προβάδισμα. Ο Ρέι... μιμήθηκε τον Κολόμ και η ΑΕΚ κρατούσε την τύχη στα χέρια της. Ο Ανγκόλα αυτή τη φορά δεν σκόραρε, αλλά πάσαρε στον Χάμερ για το 81-77 (10.7 για το τέλος).

Ο Προμηθέας δεν σκόραρε και το ματς ολοκληρώθηκε με την ΑΕΚ νικήτρια.

Τα δεκάλεπτα: 25-22, 51-43, 67-63, 81-77