• ΑΕΚ
  • Posted

Αγγελόπουλος: «Το BCL έδειξε αντανακλαστικά»

2042179 1

Ο Μάκης Αγγελόπουλος στάθηκε στην αντίδραση του BCL με την απόφαση να διοργανωθεί Final 8 ενώ μίλησε και για το πώς θα επηρεαστούν τα οικονομικά των ομάδων και τα συμβόλαια των παικτών μετά τον κορονοϊό. 

O ισχυρός άνδρας της «κιτρινόμαυρης» ΚΑΕ μιλώντας στον Sport Fm μίλησε γι' αυτήν την απόφαση του BCL αλλά και για το μέλλον, τόσο του ελληνικού, όσο και του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Μάκης Αγγελόπουλος:

- Για την πρόταση της ΑΕΚ για το Final-8 του BCL: «Ήταν μια πρόταση που είχε κάνει η ΑΕΚ. Σημασία δεν έχει η πρόταση ή η ιδέα. Σημασία έχει τα αντανακλαστικά που έδειξε η διοργάνωση. Το κομμάτι της υγείας ήταν ο πρώτος παράγοντας που θέλαμε. Η αξιοπιστία είναι ο δεύτερος. Είπαμε να μην κάνουμε ένα Final-4 ή ένα Final-8, απλά για να το… κάνουμε. Θέλαμε να δώσουμε μια νέα ώθηση στη διοργάνωση».

- Για τα μειονεκτήματα αυτής της απόφασης: «Καταρχάς, θέλαμε να μην βγάλουμε απλώς την υποχρέωση. Θέλαμε να γίνει σωστά. Να στεφθεί ο πρωταθλητής. Το εύκολο θα ήταν να βρεθούμε όλοι μαζί σε ένα άδειο γήπεδο σε μια ημέρα και να παίξουμε 4 παιχνίδια. Αλλά αυτό δεν θα τιμάει τη διοργάνωση. Δεν αρμόζει στο μπάσκετ. Αφού θα το κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε σωστά. Προφανώς έχει και μειονεκτήματα. Κι εμείς είχαμε ίσως το καλύτερο ρόστερ της ιστορίας μας. Στη ζωή δεν κερδίζει ο πιο ισχυρός, αλλά ο πιο προσαρμοστικός. Γι’ αυτό και επιβίωσε ο άνθρωπος και όχι ο δεινόσαυρος».

- Για το αν συμφωνούν με αυτή την απόφαση οι νέοι επενδυτές της διοργάνωσης: «Συμφωνούν και την επικροτούν. Έχεις την ευκαιρία και τη δυνατότητα να μετατρέψεις ένα πρόβλημα σε ευκαιρία, κάτι που λένε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που επένδυσαν. Θεωρούν ότι θα απογειωθεί ο θεσμός. Τα εύσημα πηγαίνουν σε αυτούς που τρέχουν τη διοργάνωση».

- Για τον τόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης: «Θα πάρει την απόφαση η FIBA. Με βάση αυτά που ισχύουν, θα γίνει σε μία από τις έδρες των 8 ομάδων. Θα επιλέξει την καλύτερη από πλευράς θεμάτων υγείας και ασφάλειας. Επίσης, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στη χώρα».

- Για το αν δεσμεύονται ομάδες που θέλουν να μετακομίσουν στην EuroLeague: «Δεν ξέρω καμία ομάδα που θέλει να αλλάξει στρατόπεδο και να πάει στην EuroLeague. Το αντίθετο ξέρω».

- Για τις αποφάσεις της EuroLeague: «Η EuroLeague είναι μια ιδιωτική διοργάνωση. Έχει ομάδες-μετόχους, ιδιώτες-μετόχους. Τα κριτήρια είναι χρηματοοικονομικά. Δεν ξέρω ποιες είναι οι υποχρεώσεις με τους χορηγούς. Έχουν μπει μπροστά τα οικονομικά δεδομένα, που στηρίζουν τη διοργάνωση. Αυτά είναι επιλογές. Είναι ιδιωτική διοργάνωση που διέπονται από αρχές οικονομικών συμφερόντων. Βάζουν το άλογο μπροστά από το κάρο. Η απόφαση να παίξει ο Ολυμπιακός στην καρδιά της πανδημίας (σ.σ. Μιλάνο) δείχνει την πίεση που υπάρχει».

- Για την αξιοκρατία του BCL: «Η διοργάνωση έφτασε πολύ γρήγορα τόσο ψηλά. Έχει κερδίσει πάρα πολύ σε επίπεδο αξιοπιστίας. Ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής είναι τα εθνικά πρωταθλήματα. Είναι ένα μπόνους που παίρνεις από τα εθνικά πρωταθλήματα. Έχει εκτιμηθεί σε πάρα πολλές χώρες».

- Για τη συνέχεια του ελληνικού πρωταθλήματος: «Πραγματικά είναι μια δύσκολη άσκηση. Αρκετοί αθλητές είναι εκτός Ελλάδας. Αν θέλουμε να φέρουμε τους Αμερικανούς, θα μπορούν να επιστρέψουν; Έχουμε αγνώστους. Την κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση στις άλλες χώρες. Μιλώντας με γυμναστές, για 6 έως 8 εβδομάδες διακοπής απαιτούνται 4 εβδομάδες προετοιμασίας. Αν βάλετε κάτω το καλό σενάριο, δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε τέλος Ιουνίου ή Ιούλιο. Είναι μια δύσκολη άσκηση. Ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί στην EuroLeague. Πως θα βρεθούν ημερομηνίες να αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα; Για το ποδόσφαιρο είναι πιο εύκολη άσκηση. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Δεν βγαίνει η σεζόν αν τελειώσει το πρωτάθλημα στο τέλος Ιουλίου. Οι ομάδες χρησιμοποιούν κρατικές εγκαταστάσεις. Ακόμα κι αν ήθελαν να προπονηθούν οι ομάδες, δεν μπορούν. Δεν ξέρω πότε θα διαθέσει η Πολιτεία τα γήπεδα προς χρήση».

- Για την κατάταξη των ομάδων στην Basket League: «Είναι δύσκολο να προχωρήσουμε σε οριστική κατάταξη από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει τα playoffs. Χρειάζεται υπουργική απόφαση. Δεν είναι εύκολη η διακοπή από τη στιγμή που δεν υπάρχει υπουργική απόφαση».

- Για την αναδιάρθρωση της Basket League: «Είναι μια συζήτηση σε πολύ πρώιμο στάδιο. Χρειάζονται μια σειρά πολιτικών αποφάσεων για να ντύσουν μια απόφαση. Να πάμε σε μια κλειστή λίγκα με λιγότερες ομάδες για τρία χρόνια. Έτσι θα μπορούν να επιβληθούν κάποια κριτήρια, όπως είναι το μπάτζετ και τα γήπεδα. Να δούμε αν είναι εφικτό και προϋποθέτει μια σειρά αποφάσεων».

- Για το αν ταιριάζει μια κλειστή λίγκα στη λογική της ΑΕΚ: «Δεν είναι κοντά στη λογική της ΑΕΚ. Δεν υπάρχει αξιοκρατία. Έχει σηκωθεί πολλή σκόνη. Είναι νωρίς ακόμα. Δεν μπορούμε να δούμε μακριά».

- Για τα συμβόλαια των παικτών: «Είναι μια κατάσταση από την οποία βγαίνουν όλοι χαμένοι. Οι σύλλογοι είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι γιατί χάνουν πολλά έσοδα, από τηλεοπτικά, χορηγούς και εισιτήρια. Εμείς θα πάμε σε κάποια διαπραγμάτευση. Να μοιραστεί κάπου το βάρος. Με καλή θέληση θα βρεθεί λύση. Μια χρυσή τομή. Οι αθλητές που έχουν συμβόλαιο και την επόμενη χρονιά, θα σκεφτούν και την επόμενη μέρα στην ομάδα μας. Απ’ όσο μαθαίνω, υπάρχει μια γενική τάση για μείωση στα μπάτζετ της τάξης του 30%-40% για την επόμενη σεζόν. Κάθε ομάδα θα κοιτάξει να βρει μια καλή λύση για την επόμενη σεζόν».