• ΑΕΚ
  • Posted

Ζορίστηκε, απειλήθηκε, αλλά... το σερί καλά κρατεί!

2045939 1

Η ΑΕΚ (8-1) το... έπιασε από εκεί που το άφησε πέρυσι στην Τσεχία, έκανε την 3η σερί νίκη της (80-76) επί της Νίμπουρκ (2-7) κι επέκτεινε το σερί της στο 10-0, πριν φιλοξενηθεί στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (23/12, 21:00).

 Σε ένα ματς για πολύ γερά νεύρα, όπου οι Τσέχοι πάλεψαν μέχρι το τέλος, η «βασίλισσα» κατόρθωσε να πάρει το 8ο σερί ροζ φύλλο αγώνα στη διοργάνωση και να διατηρηθεί στην κορυφή του Γ’ ομίλου με ρεκόρ 8-1. Αυτή ήταν η 10η σερί επικράτηση της ΑΕΚ, σε όλες τις διοργανώσεις. 

Πρώτοι σκόρερς για την ΑΕΚ, οι Σάκοτα και Χάντερ με 18 πόντους έκαστος, τους 30 εκ των οποίων τους πέτυχαν στο δεύτερο μέρος (14 ο πρώτος και 16 ο δεύτερος). Νταμπλ-ντάμπλ ο Μασιούλις με 15 πόντους και 10 ριμπάουντ, πολύτιμος ο Σαντ Ροος με 12. Κλειδί της νίκης το σχεδόν 91% στις βολές με 30 στις 33, ποσοστό τεράστιο για μια ομάδα που σουτάρει στη διοργάνωση με 67%. 

Ο Μασιούλις βρεθηκε στο αρχικό σχήμα του Μπάνκι αυτή τη φόρα, ο Μέις, ήταν φουριόζος, αλλά πολύ σύντομα η ΑΕΚ κατάλαβε ότι απέναντί της θα έχει σκληρό καρύδι, μία ομάδα που δεν είχε καμία σχέση με αυτή που αντιμετώπισε στον πρώτο γύρο. Και οι δύο ομάδες ήταν πολύ άστοχες στα σουτ τριών πόντων (6/27 και για τους δύο) και οι άμυνες είχαν τον πρώτο ρόλο, καθώς ο ρυθμός δεν άνοιγε και οι περισσότερες επιθέσεις πήγαιναν στο πέντε εναντίον πέντε. Αυτή τη φορά, η ΑΕΚ δεν βρήκε λύσεις από τους ψηλούς τους και από νωρίς μπήκε σε ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.

Κάποιες καλές άμυνες του Σαντ Ρος σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έκανε ο Λούκα Μπάνκι στα σχήματά του, έδωσαν στην ΑΕΚ μία ευελιξία, αλλά όχι επί της ουσίας κάτι τέτοιο που θα τη βοηθούσε να κυριαρχήσει. Οι Τσέχοι δεν είχαν έναν πρωταγωνιστή, αλλά ανά κατοχή έβγαζαν και διαφορετικό. Για αυτό και οι 32 πόντοι που πέτυχαν στο πρώτο ημίχρονο προήλθαν από 10(!!!) διαφορετικούς παίκτες. Ο Μασιούλις έφτασε στους 10π., αλλά ήταν πασιφανές ότι από την ΑΕΚ έλειπε ο ρυθμός που θα τη βοηθούσε να πετύχει κάποιους εύκολους ποντους στο ανοιχτό γήπεδο.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε και στην τρίτη περίοδο με τη διαφορά ότι το γήπεδο άνοιξε περισσότερο και για τις δύο ομάδες. Η ΑΕΚ βρήκε τον πρωταγωνιστή της στο πρόσωπο του Σαντ Ρος, ο οποίος έφτασε στους 10 πόντους, όσους και ο Σάκοτα, αλλά η άμυνα της Ενωσης, που για μεγάλο διάστημα έπαιζε με τον Γκριφιν και τον Σαντ Ρος στα γκαρντ, γνώρισε σοβαρά πλήγματα από τον Κόζι, ο οποίος συνδέθηκε με το καλάθι και το φόρτωσε με πόντους φτάνοντας στους 13. Το γεγονός ότι ο Κόσι απέκτησε επαφή ήταν σημαντικό καθώς απαγόρευσε στην ΑΕΚ να δημιουργήσει μία διαφορά και να νιώσει πιο ασφαλής.

Το παιχνίδι ουσιαστικά άλλαξε μορφή χάρη στον οίστρο του Σάκοτα που με 7 σερί πόντους έδωσε προβάδισμα με 7 πόντους στην ΑΕΚ, αλλά οι παίκτες του Μπάνκι είχαν διάθεση για περιπέτειες. Δύο φορές το ματς, έδειξε να ξεφεύγει από τα χέρια της Νίμπουργκ, αλλά και στις δύο η ΑΕΚ είχε αδυναμία να το καθαρίσει. Ετσι, με όπλο τα τρίποντα, οι φιλοξενούμενοι παρέμειναν μέσα στο ματς, μέχρι ο Μπρέισι Ράιτ να αστοχήσει στο ...πέναλτι στα 10'' (ξεμαρκάριστο τρίποντο με το σκορ 78-76) και τελικά η νίκη να καταλήξει στην ΑΕΚ