Skip to main content

Έφτασε τα όρια της η Εθνική, αλλά λύγισε στο τέλος

| Επικαιρότητα

2025 ellada tourkia fasoula

Η Εθνική ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στους «8» του Ευρωμπάσκετ, γνωρίζοντας την ήττα από την ανώτερη Τουρκία με 82-73. Τα κορίτσια κατέθεσαν ψυχή για να πραγματοποιήσουν το όνειρο και να συνεχίσουν την προσπάθειά τους στη διοργάνωση κι αυτό εκτιμήθηκε και αναγνωρίστηκε απ΄ όλους.

 

Προσπάθησαν με όλες τις δυνάμεις τους να κάνουν την υπέρβαση, αλλά απέναντί τους ήταν μία δυνατή και ισορροπημένη ομάδα, με περισσότερες επιλογές και λύσεις, τόσο αμυντικά, όσο και, κυρίως, επιθετικά.

 Έμειναν όμως από δυνάμεις στο τελευταίο δεκάλεπτο και λίγο πολύ, η εξέλιξη ήταν παρόμοια μ΄ αυτή του προηγούμενου αγώνα εναντίον της Γαλλίας.  Η ευστοχία των δύο αντιπάλων της, που κυμάνθηκε πάνω από το 60%, ήταν αυτή που κόστισε περισσότερο στην Ελληνική ομάδα. Η Γαλλία είχε 12/19 (63%) και η Τουρκία 12/20 (60%), έναντι 4/20 και 6/25 της Ελλάδας, αντίστοιχα.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε και καλά διαστήματα που της έδιναν το προβάδισμα στο σκορ, αλλά και νεκρά, τα οποία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Τουρκία. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η κούραση για την Ελληνική ομάδα, καθώς στηρίχτηκε ουσιαστικά σε μία πεντάδα με τη Σπανού να παίζει 40΄(!), τη Φασούλα 39΄, την Παρκς 38΄, την Παυλοπούλου 37΄40΄΄ και τη Χριστινάκη 27΄. Χρόνοι που δεν συνηθίζονται στο σύγχρονο μπάσκετ. Η Μποσγανά έπαιξε μόνο 9’, η Κιμίλη 5΄39’’, η Νικολοπούλου 2΄ και η Λούκα 1΄.

Μ’  αυτό το κλειστό ροτέσιον, ήταν λογικό να αδειάσει μπαταρία για την Εθνική, απέναντι στη φρεσκάδα και την ευστοχία των αντιπάλων. Όσο είχαν δυνάμεις οι Σπανού, Φασούλου και η ηρωϊκή Παυλοπούλου (16 π. με 2/5 τρίπ., 8 ασίστ, 3 ριμπ. 2 κλεψ., 1 λάθος και πρώτη στο σύστημα αξιολόγησης με 2 β.), η Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

Χαρακτηριστικό ότι οι τρεις γκαρντ της Τουρκίας πέτυχαν συνολικά 34 πόντους και μοίρασαν 15 από τις 23 ασιστ, ενώ οι δύο ψηλές, η γιγαντόσωμη ΜακΚόουαν (10 π., 14 ριμπ) και η Σενγιουρέκ (19 π. 5 ριμπ.), που έκανε και τη διαφορά στην τελευταία περίοδο, σημείωσαν 29. Συγχρόνως οι δύο ψηλές μάζεψαν τα 19 από τα 36 ριμπάουντ της Τουρκίας (25 η ελληνική ομάδα).

Τα δεκάλεπτα: 21-17, 35-43, 59-62, 72-83.

ΕΛΛΑΔΑ (Π.Πρέκας): Κριμίλη 3 (1), Μποσγάνα, Παυλοπούλου 16 (2/5, 7 ασίστ), Νικολοπούλου 2, Λουκά, Σπανού 20 (2/5 τριπ., 5 ριμπ., 3 ασίστ), Χριστινάκη 2, Παρκς 15 (1), Φασούλα 14, Καρλάφτη

ΤΟΥΡΚΙΑ (Ε.Μεμνούν): Ουζούν 11 (3), Τσακίρ 9 (1), Φίτικ 14 (3), ΜαΚάουαν 10 (14 ριμπ.), Ονάρ 14 (2), Μπαϊράμ 6 (7 ριμπ.), Σενιουρέκ 19 (3/3 τροπ.), Ερντογάν.