Skip to main content

Αγκαλιά με τον τίτλο ο Ολυμπιακός, μετά το "διπλό" στο ΟΑΚΑ

| Επικαιρότητα

g3 dorsei osman 

Τίποτα δεν τελείωσε ακόμη στη σειρά των τελικών,, αλλά με το «μπρέικ» στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός έχει πλέον τον πρώτο λόγο για να πετύχει την Κυριακή στο ΣΕΦ την τρίτη συνεχόμενη νίκη επί του Παναθηναϊκού και να στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας.

 Οι «ερυθρόλευκοι» θυμήθηκαν το μπάσκετ που τους έκανε ξεχωριστούς στην κανονική περίοδο της ευρωλίγκας και το 99-88 ήρθε με εμφατικό και ποιοτικό μπάσκετ. Το μυαλό του Γιώργου Μπαρτζώκα και των παικτών του δεν «χάλασε» από τα όσα συνέβησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Απεναντίας, συσπειρώθηκαν περισσότερο και εμφανίστηκαν συγκεντρωμένοι και αποφασισμένοι στο ΟΑΚΑ να ανατρέψουν τη σειρά των τελικών.

Οι συνεργασίες, η άψογη κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση, η αμυντική προσήλωση, οι βοήθειες στα ριμπάουντ και η πολυφωνία στην επίθεση, πιστοποίησαν την ανωτερότητα του Ολυμπιακού. Με παραγωγικότητα να αγγίζει τους 100 πόντους, με 14/32 τρίποντα εκ των οποίων 8/12 στην τρίτη περίοδο, με 29 ασίστ/5 λάθη και 9 κλεψίματα, επανήλθε μετά από καιρό στα γνωστά του στάνταρ.
Όσο κλισέ κι αν είναι η έκφραση «δείξαμε χαρακτήρα», που επικαλέστηκε το τέλος του αγώνα ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ταιριάζει στην περίπτωση της ομάδας του, αφού έπρεπε αυτή να συνέλθει, πρώτα ψυχολογικά μετά την ψυχρολουσία του Άμπου Ντάμπι, αλλά και αγωνιστικά με τους τραυματισμούς των Γκος, Βιλντόζα, που προέκυψαν. Ξεπέρασε με ψυχραιμία και τον τραυματισμό του φορμαρισμένου Φαλ στο πέμπτο μόλις λεπτό του αγώνα και με μόνο κλασικό σέντερ τον Μιλουτίνοφ, κάλυψε το κενό του. Μάλιστα τώρα, ο Ολυμπιακός δεν έχει και δικαίωμα αλλαγής παίκτη για να ενισχυθεί με τον Ράιτ την Κυριακή.

Η διαχείριση από την πλευρά του προπονητή των «ερυθρολεύκων», αλλά και η ετοιμότητα στον τρόπο παιχνιδιού, έδωσε φρεσκάδα και περισσότερες λύσεις. Εκτός από τον Βεζένκοφ που έπαιξε 36΄ και τον Μιλουτίνοφ (28΄.32’’), κανένας άλλος παίκτης δεν είχε περισσότερο χρόνο από 22 λεπτά, Κι αν υπολογιστεί ότι ο Ολυμπιακός  πήρε 24 πόντους από τους Μιλουτίνοφ – Φαλ και 22 από τους ερχόμενους από τον πάγκο Ντόρσεϊ, ΜακΚίσικ, αυτό μέτρησε καταλυτικά στην εξέλιξη του αγώνα. Τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός είχε συγκομιδή μόλις 8 πόντων από τους τρις ψηλούς του (Γκέιμπριελ, Γιούρτσεβεν, Μήτογλου).

Γενικά, οι «πράσινοι» παρουσιάστηκαν μονοδιάστατοι στην επίθεση, βασιζόμενοι στην τριάδα Ναν, Οσμάν, Σλούκα, που πέτυχαν τους 63 από τους συνολικά 88 πόντους, αλλά το μεγάλο πρόβλημα για την ομάδα του Άταμαν εστιάζεται στο αμυντικό κομμάτι.

Πάντως το μπάσκετ που παίχτηκε στο α΄ ημίχρονο ήταν υψηλού επιπέδου και   απολαυστικό για τους φιλάθλους. Ο Ολυμπιακός στο β΄ δεκάλεπτο ξέφυγε με 8 πόντους (28-36), αλλά ο Παναθηναϊκός με ένα 10-1 το μετέτρεψε σε 38-37 και τελικά πήγε προηγούμενος στα αποδυτήρια με βραχεία κεφαλή (45-44) κι ενώ ο Φουρνιέ έμεινε άποντος στο α΄ εικοσάλεπτο.

Οι «ερυθρόλευκοι» από το 23΄ διατήρησαν σταθερά το προβάδισμα στο σκορ με τη διαφορά να φτάνει τους 14 πόντους (57-71) και τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει  στην  τρίτη περίοδο 34 πόντους με τους Βεζένκοφ, Φουρνιέ να σημειώνουν τους 24.

Κι ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, στο ξεκίνημα του τελευταίου δεκάλεπτου, ένα  αντιαθλητικό φάουλ του Ναν στον Φουρνιέ, προκάλεσε ένταση, διακοπή και αποβολή του Γάλλου, για τη χειρονομία του σε κάποιον από τις «court seats” που του πέταξε μία πινακίδα. Ο Ολυμπιακός παρά την απουσία του Φουρνιέ, παρέμεινε συγκεντρωμένος και ψύχραιμος, φτάνοντας τη διαφορά εκ νέου στους 14 πόντους (75-89 στο 36΄). Το φινάλε σφραγίστηκε με την αποβολή των Ναν και Άταμαν, που αποβλήθηκαν με δεύτερη τεχνική ποινή και από το ...τρίτο ημίχρονο δεν ήταν δυνατόν - και παρά τις διαβεβειώσεις που είχαν προηγηθεί - να λείπουν οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις από τις δύο πλευρές, περισσότερο για τη δημιουργία εντυπώσεων...

Τα δεκάλεπτα: 28-30, 45-44, 67-78, 88-99

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ε. Αταμάν): Καλαϊτζάκης 1, Σλούκας 15 (4/8 διπ., 1/4 τριπ., 4 ασ.), Οσμάν 25 (4/7 διπ., 4/7 τριπ.), Παπαπέτρου 3, Γκραντ 8 (1/1 διπ., 6/6 βολ., 8 ασ.), Ναν 25 (5/7 διπ., 5/9 τριπ., 5 λαθ.), Γκέιμπριελ 4 (2/4 διπ., 7 ριμπ.), Ερνανγκόμεθ 3 (0/1 διπ., 1/5 τριπ.), Μήτογλου, Γιούρτσεβεν 4.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γ. Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 7 (2/4 διπ., 1/2 τριπ., 6 ασ.), Λι 1, Φαλ 7 (2/2 διπ., 3/4  βολ.), Βεζένκοφ 25 (4/4 διπ., 5/10 τριπ., 2/3 βολ.), Παπανικολάου 5 (1/3 διπ., 1/5 τριπ., 6 ριμπ., 3 κλεψ.), Ντόρσεϊ 13 (2/3 τριπ., 7/10 βολ.), Πίτερς, Μιλουτίνοφ 17 (6/9 διπ., 5/6 βολ., 6 ριμπ., 3 ασ.), ΜακΚίσικ 9 (2/6 διπ., 1/2 τριπ,), Φουρνιέ 15 (1/2 διπ., 4/8 τριπ.).