Skip to main content

Ας την απολαύσουμε, πριν την... θάψουμε

| Ευρωλίγκα

Οι επιβλητικές εμφανίσεις της Ρεάλ Μαδρίτης προκάλεσαν κλίμα… τρομοκρατίας στις τάξεις των διεκδικητών της φετινής Ευρωλίγκα. Δημοσίως εκφράζεται ένα είδος θαυμασμού για την απίστευτη ποιότητα που παρουσιάζουν οι «Μερέχνες», στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκτιμούν ότι κάποια στιγμή θα «ξεφουσκώσει» το «κυανόλευκο» μπαλόνι, με την υποσημείωση… «και πέρυσι, τα ίδια έκανε».


Στην ουσία, είτε αρέσει, είτε όχι, τούτη τη στιγμή η ομάδα του Πάμπλο Λάσο είναι χάρμα οφθαλμών. Προσφέρει επιπλέον κίνητρο για να λατρέψεις το μπάσκετ. Είναι η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που βγάζει αιφνιδιασμό σε 1,5-2 δευτερόλεπτα, όπως έκανε για παράδειγμα στην εμφατική νίκη επί της Εφές Πίλσεν. Οι νόμοι της φύσης και του μπάσκετ οδηγούν στην εκτίμηση ότι κάποια στιγμή θα βιώσει τη δική της αγωνιστική κρίση. Απλά να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι έφτασε έως τον τελικό της Ευρωλίγκα. Εκεί «γκρεμίστηκε» στο τοίχος του Ολυμπιακού που έκανε – ίσως – την καλύτερη εμφάνισή του (δεδομένης της αξίας του αγώνας, αλλά και του αντιπάλου) της τελευταίας 5ετίας. Φέτος η Ρεάλ εμφανίζεται πιο αποφασισμένη, ο δε Λάσο μάλλον κάνει καλύτερη διαχείριση υλικού, με απώτερο σκοπό να έχει backup, όταν οι κύριοι εκφραστές της ομάδας, πέσουν από τα συνηθισμένα επίπεδά τους.


Άλλα λένε οι αριθμοί

Οι «εκτιμητές» τονίζουν ότι η Ρεάλ Μαδρίτης παρουσίασε την ίδια εντυπωσιακή εικόνα και στο ξεκίνημα της περσινής αγωνιστικής περιόδου. Η αλήθεια είναι ότι, τα επίπεδα απόδοσης που «πιάνει» φέτος, είναι πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά, πέρα από το ίδιο το παιχνίδι. Τουλάχιστον στην Ευρωλίγκα, πέρυσι, έπειτα από τις πρώτες πέντε αγωνιστικές, η Ρεάλ είχε 4 νίκες και μία ήττα. Είχε δυσκολότερο πρόγραμμα. Για την ακρίβεια, είχε αυτοκτονήσει στα περίχωρα της Μόσχας απέναντι στη Κίμκι, αφού προηγήθηκε με διαφορά 15-16 πόντων και τελικώς ηττήθηκε με 86-85. Κέρδισε δύσκολα τον Παναθηναϊκό στη Μαδρίτη (88-78), όπως και τη Καντού (80-66), ενώ είχε περάσει με ευκολία από την Κωνσταντινούπολη απέναντι στο… συνονθύλευμα του Πιανιτζιάνι (σ. σ. Φενέρμπαχτσε). Στη Λουμπλιάνα απέναντι στην Ολίμπια, στα τελευταία λεπτά του αγώνα, κατάφερε να κερδίσει αλλά και να πάρει διαφορά 13 πόντων (76-89). Κοινώς, δεν ήταν τόσο κυρίαρχη στους αγώνες της.


Φέτος, θα ξεκινήσουμε αναφέροντας ότι σημειώνει 92,4 πόντους κατά μέσο όρο και δέχεται 63,6. Γνωρίζετε πολλές ομάδες που κερδίζουν κατά μέσο όρο με διαφορά 30 πόντων; Κέρδισε τις Ζαλγκίρις (63-83), Μπάμπεργκ (98-58), Μιλάνο (93-74), Στρασμπούρ (66-85), Εφές Πίλσεν (103-57). Κυρίως όμως, η φετινή Ρεάλ αφαιρεί από τον αντίπαλο κάθε προσδοκία για την απόσπαση τιμητικού αποτελέσματος. Σφυροκοπεί από τα πρώτα λεπτά, έχοντας εντυπωσιακά νούμερα. Το ποσοστό του 57% είναι εκπληκτικό, ταυτόχρονα όμως και ρεαλιστικό από τη στιγμή που σε κάθε παιχνίδι πετυχαίνει τουλάχιστον 20 πόντους στον αιφνιδιασμό. Και βγάζει το εύκολο καλάθι διότι έχει 11 κλεψίματα κατά μέσο όρο. Αν συνυπολογίσει κανείς και τα 13 επιθετικά ριμπάουντ που έχει κατά μέσο όρο, διαπιστώνει ότι η φετινή Ρεάλ ξεκινάει ένα παιχνίδι με 24 κατοχές επιπλέον από τον αντίπαλό της. Όσο για τα λάθη της; Για μια ομάδα που ξεπερνάει τις 100 επιθέσεις σε κάθε αγώνα, τα 12 λάθη δεν είναι δα μεγάλος αριθμός, πόσο μάλλον από τη στιγμή που έχει 22 ασίστ κατά μέσο όρο.

Περισσεύουν οι ηγέτες

Οι Μαδριλένοι έχουν πετύχει το απόλυτο και στο ισπανικό πρωτάθλημα, μετατρέποντας τα ντέρμπι, σε παραστάσεις για έναν ρόλο. Στην Ισπανία σκοράρουν κατά μέσο όρο 96,6 πόντους και δέχονται 68.. Κι εδώ η διαφορά των μέσων όρων είναι περίπου στους 30 πόντους. Βέβαια, με εξαίρεση τον αγώνα με την Κούτσα Λαμποράλ, αντιμετώπισαν τις Βαγιαδολίδ, Μούρθια, Μπιλμπάο και Μανρέσα. Όπως όμως κάνουν όλες οι «ελίτ» ομάδες της Ευρώπης, έγινε rotation για να ξεκουραστούν οι βασικοί πρωταγωνιστές της ομάδας. Για την ακρίβεια, ουδείς παίκτης της Ρεάλ – στους αγώνες του ισπανικού πρωταθλήματος – παίζει περισσότερα από 22 λεπτά κατά μέσο όρο Παρόλο αυτά, έχει έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, κατά μέσο όρο. Πρόκειται για τους Μίροτιτς (15,6), Ρούντι (13,8), Κάρολ (13,2), Σέρχι (13,2), Γιουλ (11), Μπουρούση (10). Σημειώνουμε επίσης ότι οι ίδιοι έξι παίκτες έχουν 9 ή και περισσότερους πόντους, κατά μέσο όρο και στην Ευρωλίγκα.