Γιάο Μινγκ, ο πιο ψηλός ο μαθητής (vid-pics)

Όπως έγραψαν οι New York Times, την προηγούμενη βδομάδα, ο πρώην αστέρας του ΝΒΑ, Γιάο Μινγκ, κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, παρακολουθώντας μαθήματα οικονομικών στο πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης.
Ο Kινέζος γίγαντας (2,29 μ.), ο οποίος υπήρξε το νο1 των ντραφτ το 2002 τελείωσε άδοξα την καριέρα του, τη σεζόν 2010-11, συμμετέχοντας μόλις σε 5 επίσημα παιχνίδια την περίοδο αυτή με τη φανέλα των Ρόκετς. Σε 8 σεζόν κατάφερε να έχει 19 πόντους και 9.2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, συνθέτοντας ένα από τα καλύτερα δίδυμα του σύγχρονου ΝΒΑ με τον επίσης άτυχο, λόγω τραυματισμών, Τρέισι Μαγκρέιντι.
Ο Γιάο είχε δηλώσει σε δημοσιογραφικά μέσα της Κίνας πως υποσχέθηκε στους γονείς του, μόλις υπέγραφε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στα 17, ότι θα σπούδαζε όταν αποσυρόταν από την ενεργό δράση. Έτσι το Σεπτέμβριο του 2011 πήρε τη μεγάλη απόφαση και …επέστρεψε στα θρανία ως φοιτητής.
Την πρώτη μέρα που ξεκινούσε τα μαθήματα ο Γιάο δήλωνε: ῎Νιώθω καλά σήμερα, αλλά λίγο κουρασμένος, αφού απέχω από τις αίθουσες πάνω από 10 χρόνια. Είμαι σκουριασμένος».
Για τον Kινέζο σταρ η ζωή του φοιτητή δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση, καθώς στους διαδρόμους του πανεπιστημίου συναντά συνέχεια θαυμαστές που δεν τον αφήνουν να συγκεντρωθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ όπως σημείωσε και ο ίδιος ένας από τους καθηγητές του ήταν παλιός συμμαθητής του στο λύκειο. Επίσης, ξοδεύει πάνω από μία ώρα στο δρόμο για να φτάσει στο πανεπιστήμιο κουβαλώντας πάντα το φαγητό της γυναίκας του, Γε Λι. Θα ήταν πιο εύκολο να μένει στους κοιτώνες του πανεπιστημίου με τους υπόλοιπους φοιτητές, ώστε να μην κουράζεται, αλλά όπως σημειώνει με χιούμορ «τα κρεβάτια είναι πολύ μικρά».

Η πρώτη συνάντηση των μετέπειτα συμπαιχτών Μινγκ – Σπανούλη στη Νατζίνγκ, πριν το Μουντομπάσκετ του 2006, στα πλαίσια του "Στάνκοβιτς Καπ".
Ο Γιάο εκτός από τις σπουδές, επικεντρώνεται και στα πολιτικά του καθήκοντα. Είναι μέλος του C.P.P.C.C (Πολιτικό Συμβουλευτικό Συνέδριο της Κίνας) και όπως δήλωσε το Μάρτιο στόχος του είναι να προωθήσει την ευγενή άμιλλα και όχι την επίτευξη της εθνικής δόξας μέσω του αθλητισμού. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι αθλητές που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση δεν αντιμετωπίζονται σωστά από την κινεζική πολιτεία.
Εντούτοις, ο Γιάο έχει πολλές φορές επικριθεί για το γεγονός ότι έδωσε στην κόρη του αμερικανική υπηκοότητα όταν γεννήθηκε το 2010, αντί κινεζικής.

Το σίγουρο είναι ότι ο «γίγαντας» σκοπεύει να πρωταγωνιστήσει από άλλο πόστο στο μέλλον και γι᾽ αυτό το λόγο οι σπουδές είναι αναγκαίες. Πρόσφατα μάλιστα βρέθηκε σε αγώνα των Σικάγο Μπουλς δίπλα στην πιο ισχυρή γυναίκα πολιτικό της Κίνας, Λιου Γιαντόνγκ.
Δημήτρης Σουρβάνος
