Απογείωση χωρίς... αναταράξεις

s

Ο Θοδωρής Φελάνης κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις για τον ΠΑΟΚ της νέας σεζόν και εξηγεί ότι ο «δικέφαλος» θέλει να αποφύγει τις... αναταράξεις από την προσπάθεια του να αλλάξει ταχύτητα και να γίνει πιο γρήγορος


Ξεχάστε τον ΠΑΟΚ που ξέρατε. Τουλάχιστον τον περσινό. Η απόφαση αλλαγής αγωνιστικής φιλοσοφίας του Δικεφάλου πάρθηκε από νωρίς. Πριν καν τελειώσει το πρωτάθλημα της σεζόν 2015-16. Ας όψεται εκείνο το καταραμένο για τον ΠΑΟΚ απόγευμα στο Κερατσίνι στο ματς κυπέλλου με τον Φάρο. “Μετά από εκείνο το παιχνίδι ο Μπάνε Πρέλεβιτς σε μια συζήτηση που είχαμε παρουσία κι άλλων μελών της διοίκησης συμφώνησε πως η παρουσία αμερικανών παικτών (σ.σ στο ματς με τον Φάρο μοναδικός αμερικανός παίκτης του ΠΑΟΚ ήταν ο Χάτσερ)είναι απαραίτητη για μια ομάδα με υψηλούς στόχους”, είπε πρόσφατα το μέλος της διοίκησης Χρ. Καραμπέρης.

Νωρίς νωρίς, ήδη από τον Ιούνιο ο ΠΑΟΚ ήξερε τι ήθελε και πως επρόκειτο κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι. Διοίκηση και τεχνική ηγεσία υλοποίησαν ένα πλάνο εκτεταμένης ανανέωσης του έμψυχου υλικού με τις οικονομικές δυνατότητες να παραμένουν ωστόσο στα γνωστά χαμηλά- για το μέγεθος του ονόματος του ΠΑΟΚ- επίπεδα που καθιστούν απαγορευτικές υπερβάσεις και ρίσκα.

Άλλο γρήγορος κι άλλο...βιαστικός

Ο ΠΑΟΚ φέτος προχώρησε στην απόκτηση 4 αμερικανών(Τέιλορ, Σάιμπερτ, Μπράιαντ και Κλάντον) οι δυο εκ των οποίων(Σάιμπερτ και Τέιλορ) καλούνται να παίξουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Τα ατομικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων παικτών σε συνδυασμό με τις προσθήκες των Μιλιένοβιτς(στην νευραλγική θέση του πλέι μέικερ) και του Λετονού Πέινερς φανερώνουν ήδη έναν ξεκάθαρο στόχο για την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου. Αυτός έχει να κάνει με την διάθεση ο ΠΑΟΚ να παίζει σε πολύ διαφορετικό(σε σχέση με πέρσι) ρυθμό, να γίνει πιο γρήγορος. Κι εδώ βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα του φετινού ΠΑΟΚ και του Σούλη Μαρκόπουλου: Θα καταφέρει ο ΠΑΟΚ να ανεβάσει ταχύτητα δίχως αυτό να σημάνει αυτόματα αύξηση λαθών στην στατιστική του;

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η προσπάθεια του Έλληνα τεχνικού σε αυτό το διάστημα της προετοιμασίας σε συνδυασμό βέβαια με την όσο δυνατόν συντομότερη προσαρμογή των Αμερικανών κυρίως παικτών.

Έχει ευκολότερο σκορ

Ξεκάθαρο στίγμα σχετικά με τον ΠΑΟΚ της νέας σεζόν θα έχουμε σύντομα με αφορμή τα πρώτα φιλικά παιχνίδια της σεζόν, ένα πρόχειρο συμπέρασμα όμως που προκύπτει από το έμψυχο υλικό του Δικεφάλου είναι πως σε σχέση με πέρσι θα έχει ευκολότερο σκορ. Οι Χάτσερ-Βασιλειάδης που έπαιρνε περίπου το 60 με 65% των επιθετικών προσπαθειών του ΠΑΟΚ(ένα δίδυμο έμπειρων παικτών άλλα με όχι τόσο καλή αγωνιστική μεταξύ τους χημεία) ,αντικαταστάθηκε με αυτό των Ντάριλ Μπράιαντ,(17,5 πόντους μέσο όρο 85% στις βολές, 43% στα δίποντα, 32% στα τρίποντα πέρσι στην Α2 Ιταλίας και 16,9 πόντους μ.ο την τελευταία χρονιά του στο Γουέστ Βιρτζίνια) και Τζόρνταν Σάιμπερτ( 16,1 πόντους ανά αγώνα την τελευταία χρονιά στο Ντέιτον με 78,8% στις βολές, 34,9% στα τρίποντα, 45,6% στα δίποντα και 13,1 π. πέρσι στο NBDL).

Ο Μιλιένοβιτς δεν είναι σκόρερ όμως τα ποσοστά του(αν εξαιρέσουμε την περσινή σεζόν) στην επίθεση είναι καλύτερα του Τέπιτς. Αντίστροφα ο Μιλιένοβιτς δεν έχει τις αρετές(και λόγω σωματοδομής)που αμυντικά διαθέτει ο Τέπιτς.

Ο Τέιλορ αγωνιζόμενος στο “4” αποφοίτησε πέρσι από το Πέιν Στέιτ με 16,4 πόντους μέσο όρο και 6,5 ριμπάουντ. Στα 22 του ξεκινάει την επαγγελματική του καριέρα από τον ΠΑΟΚ.

Η 4άδα των ψηλών (Γλυνιαδάκης, Τέιλορ, Κλάντον, Μαργαρίτης) εγγυάται θεωρητικά μεγαλύτερη τουλάχιστον σταθερότητα από την περσινή στην οποία βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι Μάρκοβιτς(με πολλές μεταπτώσεις στο παιχνίδι του) και ο απρόβλεπτος Σχορτσιανίτης που απουσίασε άλλες φορές δικαιολογημένα κι άλλες όχι από ουκ ολίγα παιχνίδια. Οι Τόχλας ,Κόνιαρης και Χρυσικόπουλος θα έχουν ρόλο(ειδικά οι πρώτοι δυο στον τομέα της δημιουργίας) και δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες ποσότητες σε ένα ρόστερ (ο μέσος όρους του οποίου έπεσε στα 24 περίπου χρόνια) που τουλάχιστον φέτος δημιουργήθηκε όχι μόνο έγκαιρα αλλά και ορθολογικά.

klik