Ο θρίαμβος της Αριστοτελικής...μεσότητας στον Άρη

aris olympiakos
Του ΘΟΔΩΡΗ ΦΕΛΑΝΗ
Δεν μου πολυαρέσουν τα κλισέ του τύπου: “Άρης όπως παλιά...”. Ούτε πολυπιστεύω σε αυτές τις αναγωγές με το ένδοξο παρελθόν.  

Άλλες εποχές εκείνες, πολύ διαφορετική η σημερινή. Είτε μας αρέσει είτε όχ,ι η ψαλίδα παραμένει μεγάλη. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παραμένουν καλύτεροι σε όλα. Σε έμψυχο υλικό, σε ποιότητα, σε ποσότητα, σε χρήματα, σε οργάνωση, σε προσβάσεις σε κέντρα αποφάσεων...  Σε όλα.

 

Ακόμη όμως κι αν δεν υποστηρίζεις τον Άρη, οφείλεις να παραδεχθείς σήμερα κάτι:  Σε μια σχεδόν ισοπεδωμένη αθλητική Θεσσαλονίκη (σημεία των καιρών κι αυτά), η ομάδα μπάσκετ  του Άρη είναι ό, τι καλύτερο έχει να επιδείξει η πόλη. Αυτό δε που συμβαίνει στις εξέδρες του Nick Galis Hall σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι, είναι κάτι μοναδικό. Και μόνο το γεγονός πως ήδη ο Άρης έχει διαθέσει σε σύνολο 12 εντός έδρας αγώνων περίπου 45.000 εισιτήρια τα λέει όλα, αν αναλογιστούμε ότι πέρσι σε 13 ματς ο Παναθηναϊκός που είχε βγει πρώτος σε εισιτήρια είχε περίπου 44.000.

Ο κόσμος κατά βάθος ξέρει ότι οι δυνατότητες του Άρη φέτος έχουν ταβάνι. Έρχονται όμως μαζικά στο γήπεδο κυρίως γιατί βλέπουν προοπτική, πιστεύουν πως φέτος έγινε μια αρχή που θα έχει και συνέχεια... Ο Λάσκαρης υπόσχεται μεγαλύτερο μπάτζετ την επόμενη χρονιά, οπότε τα καλύτερα έρχονται.

Η Αριστοτελική ...μεσότητα που θριαμβεύει στον Άρη

Τι είναι όμως αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει τον Άρη; Δεν ξέρουμε αν ο Δημήτρης Πρίφτης διαβάζει στον ελεύθερο χρόνο του Αριστοτέλη, όμως στο διάστημα που ο ίδιος βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας, θριαμβεύει η περίφημη Αριστοτελική μεσότητα. Η μέση οδός, έλεγε ο Σταγειρίτης φιλόσοφος , είναι πάντα η καλύτερη και δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από αυτήν, αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Παραδείγματος χάρη η μετριοφροσύνη, είναι μεσότητα μεταξύ της αλαζονείας και της υπερβολής. Το θάρρος επίσης είναι η μεσότητα μεταξύ του θράσους και της δειλίας. Η φιλοσοφία του Άρη είναι αυτή της μέσης οδούς.

“Δεν παίρνουμε ποτέ εν θερμώ αποφάσεις, δεν απογοητευόμαστε υπερβολικά στις ήττες, δεν ενθουσιαζόμαστε υπερβολικά μετά από νίκες, δεν διαφοροποιούμε χωρίς λόγο το έμψυχο υλικό μας (ο Άρης παραμένει η μοναδική ομάδα της Α1 που δεν έχει προχωρήσει σε καμία προσθήκη), δεν υποτιμούμε ποτέ κανέναν αντίπαλο, δεν βιαζόμαστε να “μεγαλώσουμε” σαν ομάδα, θέλουμε να κάνουμε σταθερά βήματα κι όχι άλματα”.

Αυτά είναι μερικά από τα πιστεύω του Πρίφτη, με τα οποία όμως πορεύεται ο μπασκετικός Άρης.

Οι λύσεις που δεν ήρθαν από τον πάγκο και η διαιτησία του ντέρμπι

Ας πιάσουμε και λίγο το αγωνιστικό, με αφορμή την ήττα από τον Ολυμπιακό. Άκουσα πολλούς να λένε για τον Πρίφτη. Η περίφημη...γκρίνια. Συμβαίνει αυτό ειδικά μετά από ήττες. Ο Άρης όμως πήγε το ματς εκεί που ήθελε, επέβαλε τον ρυθμό του. Υποχρέωσε τον Ολυμπιακό, μια ομάδα που σκοράρει με 85-86 πόντους ανά ματς στην Α1, να πετύχει 74. Δεν τον άφησε να τρέξει σε ανοικτό γήπεδο (παρότι έχασε την μάχη των ριμπάουντ), βρήκε λύση στην αντιμετώπιση του Σπανούλη (στο β΄ ημίχρονο) και η μόνη στιγμή που η άμυνα του αποσυντονίστηκε ήταν όταν ο Σφαιρόπουλος επέλεξε στο τελευταίο 10άλεπτο να χρησιμοποιήσει χαμηλό σχήμα με 4 περιφερειακούς.

Οι τρεις χαμένες επιθέσεις του Άρη, ενώ οι “κίτρινοι” βρίσκονταν μπροστά στο σκορ με 61-56 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα. Καθοριστικό ρόλο βέβαια έπαιξε η τρίποντη βόμβα του Παπανικολάου, όπως και η ευστοχία του Πρίντεζη στις βολές.Ο Άρης δεν πήρε βοήθειες από τον πάγκο, με εξαίρεση τον Ζάρα και τον μαχητικό Σίμτσακ.

Η διαιτησία δεν ήταν καλή. Ο Χριστοδούλου δεν πήρε πολλά σφυρίγματα, οι Κορομηλάς, Σταματόπουλος έκαναν λάθη. Το “στοπ” του Παπαπέτρου στον ΜακΝιλ έπρεπε να μετρήσει ως καλάθι. Η προσπάθεια του Χάκετ στο τέλος να κλέψει την μπάλα από τον Γουότερς, ήταν φάουλ.

Ο Ολυμπιακός εκτέλεσε 34 βολές έναντι 16 του Ολυμπιακού, όμως ο Άρης σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχε άλλον τρόπο να σταματήσει τους αντιπάλους του ειδικά κοντά στο καλάθι από το να κάνει φάουλ.

Ο Άρης απέδειξε σε ένα ακόμη παιχνίδι πως αποτελεί πλέον μια υπολογίσιμη δύναμη του Ελληνικού μπάσκετ και η “κατάληψη” της 3ης θέσης από αυτόν είναι 100% δίκαιη με βάση την εικόνα που παρουσίασε σε όλη την κανονική διάρκεια της σεζόν.