Ο ΠΑΟΚ ή θα αλλάξει ή θα βουλιάξει

παοκ ομαδικη 2016

Ο Παναθηναϊκός που έχει να θυμάται μεγάλες νίκες στο Paok Sports Arena από το 2000 και ο Δικέφαλος του Βορρά που εδώ και 16 χρόνια περιμένει τον άνθρωπο που θα του δώσει το φιλί της ζωής

Του ΘΟΔΩΡΗ ΦΕΛΑΝΗ

Του πάει του Παναθηναϊκού το κλειστό της Πυλαίας. Το σκεφτόμουν βλέποντας τους «πράσινους» σε ρόλο οδοστρωτήρα να ισοπεδώνουν τον ασθενικό ΠΑΟΚ το απόγευμα της Κυριακής. Στο  final four της Euroleague στην  Θεσσαλονίκη , στο Paok Sports Arena πανηγύρισε τον Απρίλιο του 2000 την κατάκτηση της κούπας κερδίζοντας στον τελικό την Μακάμπι.

Ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που χάλασε το… πάρτι εγκαινίων του ΠΑΟΚ τον Μάιο του 2000 στο πρώτο επίσημο ματς του Δικεφάλου στο νεότευκτο τότε γήπεδο παρουσία 8.000 φιλάθλων του.  Και τώρα πάλι από το ίδιο κλειστό κάνει restart με στόχο την κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη. Βίοι… αντίθετοι με τον ΠΑΟΚ.

Η νέα εποχή που εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τον ΠΑΟΚ

Ήταν Μάρτιος του 2000 όταν ολοκληρώνονταν μετά από πολλές παλινωδίες το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ . Χρόνια ολόκληρα το θέμα της κατασκευής του καταλάμβανε ξεχωριστή θέση στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ. Πότε προέκυπταν προβλήματα με την χρηματοδότηση, πότε με την χωρητικότητα που τελικά άλλαξε από 4.800 σε 8.500 θέσεις, πότε με το θέμα της πρόσβασης… Οι δυσκολίες ξεπεράσθηκαν, μην κοιτάτε σήμερα, τότε το χρήμα από τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις στην Ελλάδα έρεε, η χώρα προετοίμαζε την ένταξη της στην νομισματική ένωση ενώ είχε αναλάβει ήδη την οργάνωση της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο ΠΑΟΚ έμπαινε σε νέα εποχή ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε…

Το  γήπεδο φτιάχτηκε οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν

Το 2000 το έργο που είχε οραματιστεί ο Νίκος Βεζυρτζής (η πρώτη θεμελίωση έγινε το 1990) γίνονταν πραγματικότητα. Όλοι πίστευαν πως αυτό το γήπεδο θα αποτελούσε την μεγάλη παρακαταθήκη του μπασκετικού ΠΑΟΚ για το μέλλον, την “προίκα” που θα εξασφάλιζε προσέλκυση επενδύσεων, το σημείο αναφοράς που θα γίνονταν εφαλτήριο για ένα καλύτερο αύριο.

Οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν, ο ΠΑΟΚ αντί να κάνει βήματα προς τα εμπρός έκανε ...προς τα πίσω. Η έλευση του Μπατατούδη στο μπάσκετ στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας εξελίχθηκε σε “φούσκα”, η συμμετοχή του στην νεοσύστατη Ευρωλίγκα του 2000 ήταν απλώς μια αναλαμπή.

Τα χρέη , η διαχείριση , η απαξίωση

Όλες οι διοικήσεις από το 2000 και μετά ουσιαστικά έκαναν διαχείριση. Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ μπήκε στο ευεργετικό νόμο της εκκαθάρισης, είχε την ευκαιρία να αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Λίγα χρόνια μετά(και με την ανοχή του Ερασιτέχνη)το τμήμα δημιούργησε πάλι χρέη. Λίγα χρόνια πριν μπήκε ξανά σε ευεργετική διάταξη (άρθρο 99)ώστε να συμμαζέψει τις δεκάδες οφειλές προς παίκτες.

Σταδιακά ,χρόνο με τον χρόνο ο μέσος όρος προσέλευσης άρχισε να πέφτει.

Η μεγαλύτερη επιτυχία που έχει πανηγυρίσει σε αυτό το γήπεδο τα τελευταία 16 χρόνια ο ΠΑΟΚ ήταν η κατάκτηση της 3ης θέσης. Ο τελευταίος τίτλος του μπασκετικού ΠΑΟΚ ήρθε το 1999 στο κύπελλο επί διοίκησης Αλεξόπουλου.

Πρωτοβουλίες για το «αύριο» άμεσα  

Το 2000 αποτελεί ημερομηνία -σταθμό για το μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Η κατασκευή ενός πανέμορφου ιδιόκτητου γηπέδου δεν αποδείχθηκε αρκετή ώστε να προσφέρει ευημερία στον σύλλογο. Οι παράγοντες του ΠΑΟΚ(ο Πρέλεβιτς και τα μέλη της διοίκησης του), ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ( ο Θανάσης Κατσαρής και οι συνεργάτες του)θα πρέπει πλέον να θέσουν πολύ ψηλά στις προτεραιότητες τους το θέμα της εξεύρεσης ιδιοκτήτη, με εκστρατεία ενημέρωσης, με συγκεκριμένες ενέργειες... Η οικογένεια του ΠΑΟΚ πρέπει να συμφωνήσει σχετικά με το νούμερο ένα πρόβλημα του συλλόγου και να το αναδείξει… Ο ΠΑΟΚ θέλει διοίκηση κανονική.

Η αναμονή της έλευσης του Ιβάν Σαββίδη επιτείνει το μαρτύριο της …σταγόνας.

Η κατάσταση αρχίζει δυστυχώς να γίνεται αφόρητη. Ο ΠΑΟΚ είτε κερδίζει την Βαλένθια, είτε χάνει από το Ρέθυμνο στην έδρα του, είτε βγαίνει 3ος είτε 7ος  δεν συγκινεί κανέναν. Η διοίκηση Πρέλεβιτς πρόσφερε σταθερότητα, παρουσία σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και επιτυχίες. Οι ανταγωνιστές του ΠΑΟΚ όμως  δυνάμωσαν και η έλλειψη οράματος μπορεί να οδηγήσει στην ανυποληψία. Ο μπασκετικός  ΠΑΟΚ ή θα αλλάξει ή θα βουλιάξει.