The... Gist Effect!

1648011

Η νίκη του Παναθηναϊκού Superfoods απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης αναμένεται να αποδειχθεί «χρυσάφι» όσον αφορά τα τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια μέχρι το τέλος της regular season στην EuroLeague. Ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση στα playoffs, ενώ έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει και το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα εν όψει των προημιτελικών...

Απέναντι στους φορμαρισμένους -αν μη τι άλλο- Μαδριλένους πραγματοποίησε την πιο «γεμάτη» και πιο... μπασκετική εμφάνιση τη φετινή σεζόν και αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό και στον Τζέιμς Γκιστ. Εκτός από το άριστο διάβασμα του Τσάβι Πασκουάλ σε άμυνα και επίθεση, η παρουσία του Αμερικανού ήταν... καταλυτική όσον αφορά την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Μπορεί να είναι πίσω από πλευράς φυσικής κατάστασης ωστόσο -και παρά τον σοβαρό του τραυματισμό- δεν έχει χάσει καθόλου από την ενέργειά του, αλλά ούτε και από την έκρηξή του. Στοιχεία που αποτελούσαν (και φυσικά αποτελούν) το σήμα κατατεθέν του. Και φυσικά πρόσθεσε το στοιχείο που έλειπε τους τέσσερις τελευταίους μήνες, όπερ και σημαίνει επιθέσεις pick n roll, με τις οποίες θα πάρει τα πάνω του και ο... μετρ στο να τα στήνει, Νικ Καλάθης.

Μια ματιά στην ανάλυση του αγώνα φτάνει και περισσεύει για να καταλάβει κάποιος το «Gist effect» στο παιχνίδι των κυπελλούχων.

Ο «εξολοθρευτής» Γκιστ

Κάθε φορά που βρίσκονταν στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός είχε το πάνω χέρι στο σκορ και ανταποκρινόταν άψογα στις απαιτήσεις του αγώνα. Το σκορ με τον Γκιστ στην «πράσινη» πεντάδα ήταν 47-42 και χωρίς εκείνον 41-40!

Η παρουσία του ήταν πληθωρική, δημιουργώντας επιπλέον «πονοκεφάλους» στον Πάμπλο Λάσο. Παράλληλα με την αμυντική του παρουσία, λειτούργησε ως... εξολοθρευτής του Σέρχιο Γιουλ στις αλλαγές, αφού ο Πασκουάλ επέλεξε να αντιμετωπίσει τον σούπερ σταρ της Ρεάλ, όπως ακριβώς και τον Σπανούλη στον Ολυμπιακό.

Με την βοήθεια του Τζέιμς Γκιστ. Ο Ισπανός γκαρντ μπορεί να είχε 10 πόντους και 8 ασίστ, ωστόσο η εν γένει παρουσία του δεν ήταν εφάμιλλη... της συνολικής εικόνας που έχει κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν.

«Δίδυμο» με τον Σίνγκλετον

Στις 11 φορές που βρέθηκε στην πεντάδα κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο παρτενέρ του στη frontline ήταν ο Κρις Σίνγκλετον. Ο ίδιος στο «τέσσερα» και ο συμπατριώτης του στο «πέντε» ο οποίος χρησιμοποιούνταν ως «πάουερ φόργουορντ» μόνο όταν ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης! Γιατί και στα λιγοστά λεπτά που βρέθηκε με τον Γκέιμπριελ, ήταν και πάλι το «πεντάρι».

Η συνεργασία των Γκιστ και Σίνγκλετον ήταν άψογη στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ειδικά στην άμυνα όπου με τα γρήγορα πόδια δεν έδωσαν στη Ρεάλ το εύκολο καλάθι, ακόμα και στο «σετ» παιχνίδι. Φυσικά το γεγονός αυτό είχε και μια σημαντική επίπτωση, όπερ και σημαίνει τα 14 επιθετικά ριμπάουντ των Μαδριλένων, κάτι που ανέφερε και ο Πασκουάλ στις δηλώσεις του μετά το τέλος.

Απ' ότι φαίνεται ο Καταλανός τεχνικός έχει «κλειδώσει» το συγκεκριμένο δίδυμο και αναμένεται να το δούμε πολλές φορές στο υπόλοιπο της σεζόν με τον έναν να καλύπτει τον άλλον. Και φυσικά όσο παίρνει χρόνο συμμετοχής ο Γκιστ και βελτιώνει την φυσική του κατάσταση, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο για τον ίδιο και την ομάδα του.

Τα σχήματα του Πασκουάλ

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια, ο Τσάβι Πασκουάλ ξεκίνησε με την... Αμερικάνικη πεντάδα στο ματς και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να ελέγξει το ματς από το ξεκίνημα του αγώνα, δίχως να χάσει επαφή με το σκορ.

Σίνγκλετον, Γκιστ και Ρίβερς αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της πεντάδας, με τους Τζέιμς, Καλάθης να εναλλάσσονται στον «άσο» και τον Φελντέιν να παίρνει θέση, είτε μαζί με τον Ρίβερς, είτε μαζί με τον Νίκολς. Με αυτόν τον τρόπο, ο Καταλανός τεχνικός βρίσκει ταχύτητα, πίεση, έκρηξη αλλά και σουτ από την περιφέρεια!

Ήταν ένας από τους λόγους που οι «πράσινοι» ήταν το αφεντικό του αγώνα, με τους Παππά και Μπουρούση να δίνουν ποιοτικά λεπτά συμμετοχής και να έχουν και εκείνοι από τη πλευρά τους μερίδιο στην τελική επικράτηση.

Αναλυτικά οι πεντάδες του Πασκουάλ στο ματς με τη Ρεάλ

Καλάθης, Ρίβερς, Σίνγκλετον, Νίκολς, Γκιστ (0-0)

ΣΚΟΡ: 16-14

Καλάθης, Ρίβερς, Σίνγκλετον, Φελντέιν, Γκέιμπριελ (16-14)

ΣΚΟΡ: 5-5

Τζέιμς, Παππας, Σίνγκλετον, Φελντέιν, Γκέιμπριελ (21-19)

ΣΚΟΡ: 5-0

Τζέιμς, Παππας, Μπουρούσης, Φελντέιν, Γκέιμπριελ (26-19)

ΣΚΟΡ: 0-5

Τζέιμς, Παππας, Μπουρούσης, Φελντέιν, Φώτσης (26-24)

ΣΚΟΡ: 7-7

Τζέιμς, Παππας, Μπουρούσης, Φελντέιν, Σίνγκλετον (33-31)

ΣΚΟΡ: 0-2

Καλάθης, Ρίβερς, Γκιστ, Τζέιμς, Σίνγκλετον (33-33)

ΣΚΟΡ: 10-8

Σίνγκλετον, Φελντέιν, Γκιστ, Ρίβερς, Καλάθης (43-41)

ΣΚΟΡ: 10-7

Σίνγκλετον, Φελντέιν, Γκέιμπριελ, Ρίβερς, Καλάθης (53-48)

ΣΚΟΡ: 2-8

Σίνγκλετον, Φελντέιν, Γκιστ, Ρίβερς, Καλάθης (55-56)

ΣΚΟΡ: 0-2

Σίνγκλετον, Φελντέιν, Τζέιμς, Ρίβερς, Καλάθης (55-58)

ΣΚΟΡ: 3-0

Φελντέιν, Γκιστ, Παππάς, Καλάθης, Σίνγκλετον (58-58)

ΣΚΟΡ: 4-3

Ρίβερς, Γκιστ, Παππάς, Τζέιμς, Σίνγκλετον (62-61)

ΣΚΟΡ: 3-0

Ρίβερς, Μπουρούσης, Παππάς, Τζέιμς, Σίνγκλετον (64-61)

ΣΚΟΡ: 15-13

Καλάθης, Γκιστ, Ρίβερς, Σίνγκλετον, Παππάς (80-74)

ΣΚΟΡ: 0-0

Τζέιμς, Γκιστ, Ρίβερς, Σίνγκλετον, Παππάς (80-74)

ΣΚΟΡ: 0-2

Τζέιμς, Μπουρούσης, Ρίβερς, Σίνγκλετον, Παππάς (80-76)

ΣΚΟΡ: 2-0

Καλάθης, Γκιστ, Ρίβερς, Σίνγκλετον, Παππάς (82-76)

ΣΚΟΡ: 0-2

Τζέιμς, Μπουρούσης, Ρίβερς, Σίνγκλετον, Παππάς (82-78)

ΣΚΟΡ: 2-0

Τζέιμς, Γκιστ, Ρίβερς, Σίνγκλετον, Παππάς (84-78)

ΣΚΟΡ: 4-4

ΤΕΛΙΚΟ: 88-82