Ο ένας ξέρει τι να κάνει, ο άλλος ψάχνεται ακόμη...

paskoual sfairop

Όταν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος εκφράζει την εμπιστοσύνη του σε όλους τους παίκτες του, το εννοεί και το αποδεικνύει στην πράξη. Ο Ολυμπιακός των τόσων προβλημάτων, ξέρει τον τρόπο να επιβιώνει.

Είτε έχει απουσίες, είτε τύχει, όπως στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Λοτζέσκι να τελειώνουν τον αγώνα με 5/27 προσπάθειες, θα βρίσκει τις  εναλλακτικές λύσεις από τον 8ο, τον 9ο,  ή  τον 10ο παίκτη.

 Ο Ιωάννη Παπαπέτρου στο κρίσιμο σημείο, εκεί που ο Παναθηναϊκός είχε το μομέντουμ και το προβάδισμα, ήταν αυτός που ξεκόλλησε τον Ολυμπιακό και το 47-48, μετατράπηκε σε 55-50, μέσα σε ένα λεπτό και κάτι. Οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν 17 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο και οι οκτώ σημειώθηκαν στο τέλος, με το τρίποντο του Παπαπέτρου, το δίποντο του Λοντζέσκι και το τρίποντο του Γκριν.

Όταν ο Ολυμπιακός «κόλλησε» επιθετικά για ένα τρίλεπτο και ο Παναθηναϊκός που ήταν μπροστά με τρεις πόντους, παρουσίασε την ίδια δυστοκία, τότε χάθηκε και η ευκαιρία για τους «πράσινους» να γυρίσουν εντελώς τη ροή του αγώνα. Και όπως και στο Καζάν, έδειξαν ότι στις δύσκολες στιγμές τα «θαλασσώνουν». Αντίθετα με τους «ερυθρόλευκους» που ξέρουν τι θα κάνουν σε παρόμοια «μπλακ άουτ». Επίσης, ο Ολυμπιακός έχει τρεις παίκτες ρακέτας, που είναι φόβητρο για τους αντιπάλους. Και στις μάχες κάτω από τα καλάθια, ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να τον συναγωνιστεί.

Ένα ακόμη στοιχείο, που φανερώνει την έννοια της ομάδας, τη διατήρηση της χημείας, αλλά και των ισορροπιών μέσα σ΄ αυτή, είναι και ο τρόπος που ενέταξε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έναν καινούργιο παίκτη, ο ποίος ακόμη δεν έχει εγκλιματιστεί. Χρησιμοποίησε τον Ντομινίκ Γουότερς σε ένα σημείο που θα μπορούσε να βοηθήσει. Ο Αμερικανός για 24 λεπτά απλώς παρακολουθούσε από τον πάγκο και προσπαθούσε να μπει στο πνεύμα του αγώνα. 

Από την άλλη πλευρά ο Τσάβι Πασκουάλ θέλοντας προφανώς να αιφνιδιάσει τον Σφαιρόπουλο με την προσθήκη του Σάντρο Τζεντίλε στην αρχική πεντάδα, διατάραξε τις ισορροπίες στην ομάδα του, καθώς η έμπνευση αυτή μόνο για ένα τρίλεπτο δημιούργησε προβληματισμό στον Ολυμπιακό και ξεπεράστηκε γρήγορα. Από τη στιγμή που περιορίστηκε και η δημιουργία του Καλάθη, ο οποίος έπαιξε τον λιγότερο χρόνο μέχρι τώρα, το παιχνίδι του Παναθηναϊκού στηρίχτηκε στις ατομικές εξάρσεις των Τζέιμς, Ρίβερς. Και μία ομάδα με τη γεωμετρία του Ολυμπιακού, δεν μπορεί να χάσει από δύο παίκτες. 

Το αποτέλεσμα αυτό δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην ομάδα του Πειραιά, όσον αφορά την τετράδα, αλλά και για τον Παναθηναϊκό υπάρχει μακρύς δρόμος για να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω. Απλώς θέλει χρόνο και να δουλέψει πράγματα μέσα από τους αγώνες, μιας και δεν υπάρχει η πολυτέλεια των πολλών προπονήσεων.